JDPL (Jadroplov d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska JDPL (Jadroplov d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

previse se nervirate…..
ako se trend ne promjeni na nasem “placu”
lose izvjesce = UP
dobro izvjesce = pogle ATPL [lol] [lol] [lol] [lol] [lol]

Ivo Sanader je otišao jer mu je tako naredio Chuck Norris.

Nisam mislio na troškove plaća uprave koji su jedini značajniji kunski trošak jer su pomorci plaćeni u dolarima, nego na smanjene kreditne obveze koje su 100% dolarske…..ali stoji sve što kažeš iako sve nije ni crno ni bijelo

Nisam skužio ovo s kreditima? ako imaju zaradu u dolarima i kredit u dolarima, onda jak/slab dolar nema utjecaja …

valutne razlike imaju utjecaja jedino kod konverzije …

I love the Smell of Profits in the Morning

Izvješće je koma.
Bolje rezultate imaju ovi šta voze drvnu građu po Dunavu.
Ja se sjećam kad nam je kolega Techmann pričao o tome kako zna iz prve ruke o fantastičnom izvješću za 1Q .Spominjale su se i neke brojke.
Ja malo bolje jesam očekivao ali ne puno bolje, pa mi ovo nije šok.
Nema tu kruha dok nema gazde.
Nadam se da je ljudima sad malo jasnije zašto se ovo trži na ispod 1BV

NE CVETA CVEĆE NI U NAŠE PREDUZEĆE

Bosun: ” Nisam mislio na troškove plaća uprave koji su jedini značajniji kunski trošak jer su pomorci plaćeni u dolarima, nego na smanjene kreditne obveze koje su 100% dolarske…..ali stoji sve što kažeš iako sve nije ni crno ni bijelo” Nisam skužio ovo s kreditima? ako imaju zaradu u dolarima i kredit u dolarima, onda jak/slab dolar nema utjecaja … valutne razlike imaju utjecaja jedino kod konverzije …

Ako je kredit u dolarima a ti ga iskazuješ u bilanci u kunama onda je logično pad tečaja smanjuje kreditne obveze u kunama.
Drugim riječima ako su ti je imovina koja je u jednoj valuti (brodovi , novac) veća od obveza u toj valuti onda imaš negativne ili pozitivne tečajne razlike ovisno o kretanju te valute.
Imovina koju Jadroplov vodi u dolarima je veća od dolarskih obveza i stoga pad dolara znači negativne tečajne razlike

Vec dugo vremena nitko ne spominje DRYS na ovoj temi…Ja sam eto napravio jednu zanimljivu korelaciju, usporedbu cijene DRYS-a u usd i JDPL u kunama:

U lipnju 2007 – DRYS je bio oko 40 usd, JDPL oko 400 kuna
U srpnju 2007 – DRYS je probio 50 usd, JDPL probio 500 kuna
U kolovozu 2007 – DRYS se ustabilio na 50+ usd, JDPL na 500+ kuna
U rujnu 2007 – DRYS prvi put na 70 usd, JDPL u prvoj polovuci listopada 2007 na 700

Obje dionice dozivile vrhunac kroz listopad 2007.

U padajucem marketu opet slicno:

U studenom 2007 – DRYS na 70 usd, JDPL na 700 kuna
U prosincu 2007 – DRYS takodjer na usd 70, JDPL na 700 kuna
U sijecnju 2008 – DRYS na 60+ usd, JDPL na 600+ kuna
U veljaci 2008 – DRYS na 60 usd, JDPL na 600 kuna
U ozujuku 2008 – DRYS na 50+ usd, JDPL na 500+kuna

U travnju DRYS se oporavlja, ali HR ulagaci su nokautirani.

U svibnju (DANAS) – shipping indeks koji prati obje dionice na svom vrhuncu…

DRYS danas na 106.50 usd, a JDPL na 660.

A sutra? A slijedeci mjesec? Slijedeci kvartal? Svijet nije stao…

Ugodno trgovanje.

fazan: ” Bosun: ” Nisam mislio na troškove plaća uprave koji su jedini značajniji kunski trošak jer su pomorci plaćeni u dolarima, nego na smanjene kreditne obveze koje su 100% dolarske…..ali stoji sve što kažeš iako sve nije ni crno ni bijelo” Nisam skužio ovo s kreditima? ako imaju zaradu u dolarima i kredit u dolarima, onda jak/slab dolar nema utjecaja … valutne razlike imaju utjecaja jedino kod konverzije … ” Ako je kredit u dolarima a ti ga iskazuješ u bilanci u kunama onda je logično pad tečaja smanjuje kreditne obveze u kunama. Drugim riječima ako su ti je imovina koja je u jednoj valuti (brodovi , novac) veća od obveza u toj valuti onda imaš negativne ili pozitivne tečajne razlike ovisno o kretanju te valute. Imovina koju Jadroplov vodi u dolarima je veća od dolarskih obveza i stoga pad dolara znači negativne tečajne razlike

OK, knjigovodstveno to štima. Za sami cash flow to nema nekog utjecaja.

I dalje mi ostaje nejasno, zašto su ‘umjetnim’ putem ostvarili gubitak, a valjda svi koji posluju u ovoj branši imaju pozitivna izvješća.

kakav umjetni put? ovo s revaloriziranjem? zatošto su štreberi i vode knjige kak treba.

inače, izvješća možete pogledati i na
Vaš link
besplatna registracija … i sve je tamo … i više od toga.

npr. trenutni pokazatelji za ATPL, TNPL i JDPL:

ATPL
P/S 2,51 (S ovdje uključuje prihode prodaje brodova)
P/E 8,92 (E također)
EV/EBITDA 5,53
P/CF 8,81

TNPL
P/S 2,72
P/E 15,11
EV/EBITDA 6,77
P/CF 12,97

JDPL
P/S 2,81
P/E 16,57
EV/EBITDA 5,32
P/CF 6,45

kod JDPLa je problem što vode knjige tak kak vode (mislim da je to najispravnije od svih – pitajte neke svoje rač. znalce) – a problem je što to nama dioničarima ne paše jer se u RDG ne vidi velika dobit od npr.prodaje broda, velike amortizacije uslijed revalorizacije i sl.

ak vam se ne sviđa P/E jer uljučuje amortizaciju, probajte s drugim pokazateljima.

prodaju ne mogu muljati (mada na primjeru ULPLa vidimo da se i to može … valjda) – prodaja veća 22% – nije neki urnebes, ali nije ni katastrofa. špancir vodi računa o dokovanjima, pa bi mogao iskomentirati. u svakom slučaju P/S koji ovdje ne uključuje nikakve prodaje brodova i skroz je ok kad se usporedi s drugima.

NAV … špancir, bosun, toknezev, shogun mogu bolje usporediti i reći kakav diskont/premija na to može slijediti kojeg brodara. ali ovak odokativno … JDPL ispod NAVa nije neka panika.

EV/EBITDA – bez amortizacije i fin prihoda/rashoda … cijena skroz ok

inače fazan, ja sam mislio da ti voliš gubitaše [smiley]

nego, ajde sad da vidimo kak se kupuje kad nitko neće a prodaje kad bi svi kupovali [lol]

Never pay the slightest attention to what a company president ever says about his stock. Bernard Baruch

Izvješće je koma.
Bolje rezultate imaju ovi šta voze drvnu građu po Dunavu.
Ja se sjećam kad nam je kolega Techmann pričao o tome kako zna iz prve ruke o fantastičnom izvješću za 1Q .Spominjale su se i neke brojke.
Ja malo bolje jesam očekivao ali ne puno bolje, pa mi ovo nije šok.
Nema tu kruha dok nema gazde.
Nadam se da je ljudima sad malo jasnije zašto se ovo trži na ispod 1BV

Poštujem mišljenje kolege.
Ne može se pumpati ako je QFI katastrofa.
UP trend brodara se pomalo gasi, što se vidjelo danas potonućem brodara, ali i izlaskom na površinu.
Jedino se dobro držala TNPL. Netko će trend iskoristiti za iskrcavanje, a netko za ukrcavanje. Bumo vidjeli.

"Prvo je padalo onda je raslo, pa sam kupovala i bilo je uzbudljivo." ivana7

Brale citiraj. Iz prve ruke tesko jer sam udaljen 1600 KM a i obicno ne spominjem brojke. Da nisam ocekivao bolje izvjesce jesam. Da smo nacisto financijski rezultat i izvjesce su dvije kategorije. Rezultat je cinjenica a sta se tice izvjesca papir svasta trpi. Neki dan sam napisao da je u strojarstvu 2+2=4 a u ekonomiji moze biti i 3 i 5. Ovo izvjesce je smece koje ce vjerovatno uticati na cijenu dionica. Savage je stavio JPG pa mogu vidjeti samo gornji dio izvjesca. Kako mogu vidjeti prihodi su narasli 25 % sta je u skladu sa ocekivanjima s obzirom na los TC Trogira prva dva mjeseca i losije TC konteinerasa sklopljene krajem godine. Nacin kako tu lovusu prikazati u izvjescu su vjerovatno dobili od Davida Copperfielda.
Mislim da mi je hvale vrijedan bio potez od nekidan kad sam prodao dobar dio JDPL i pretankao u LEDO.

PITANJE OD MILJU: DA UPRAVA IMA PRAVO NA MANAGERSKU NAGRADU KOJA JE PO MOJIM SAZNANJIMA PRISTOJAN PROCENAT OD NET PROFITA DA LI BI IZVJESCE IZGLEDALO OVAKO?

Quote Sakai "najvise pali svi osim ATPL"

inače fazan, ja sam mislio da ti voliš gubitaše [smiley]

jeftine gubitaše, a ne skupe … još ako su netransparenti … odmah 50% portfelja u njih …

Tuna majstore, mi smo vlasnici firme i nas treba zadovoljiti, a ne se igrati štrebera … moš mislit što u ostalom poslovanju poštuju sve propise … ili im je to neki štreberčić s špicnpapkom iz Dellita [tongue][tongue] naredio da tako prikažu …

ponavljam pitanje: što mi kao diničari imamo koristi iz ovakve situacije … da nisu kemijali s NAV-om imali bi 2 puta veću dobit od prošlogodišnje, što je i realno stanje …

ovako … [sad]

Techman … briješ. izvješće nije bajno, ali nije niti katastrofa. i nitko tu ništa ne skriva.

inače, ove tečajne razlike ne raspoređuju jednoliko po kvartalima. nekad su veće, nekad manje. jako variraju. kao i kod drugih brodara.

Never pay the slightest attention to what a company president ever says about his stock. Bernard Baruch

ponavljam pitanje: što mi kao diničari imamo koristi iz ovakve situacije … da nisu kemijali s NAV-om imali bi 2 puta veću dobit od prošlogodišnje, što je i realno stanje …

ma to je samo knjigivodstvo. to što ga ti ne razumiješ … od izvješća do izvješća ista čuđenja.

ono što se definitivno može prigovoriti je neiskorištavanje trenutka i kupovina još broda ili dva prije godinu dana. nema poduzetnog gazde koji bi riskirao tad. no o tom se piše oduvijek i znamo o kakvoj se firmi radi. i što je tu novo?

New Report

Close