vlasnici DRYS-a na ovom članku temelje svoj današnji optimizam i mogući oporavak njihovih dionica!!! barem sam tako razumio njihove želje!!!!! bilo im sretno!!!!!
Vaš link
[pray][pray][pray]
Graf odlicno prikazuje zasto JDPL ima pravo divergirati od USA brodara…da razlika Time Chartera i spota…Nego kakva se neto dobit JDPL-a pretpostavljala za FI 2007? Nemogu se sjetiti?
Kumulativno gledajuci, oko 72 mil kn. Ipak, ogradjujem se jer nisam pratio kako su rasporedjeni njihovi troskovi – kod ATPL godinama 4Q je “udaran” sto se tice rashoda.
Morala bi biti veća.Nije samo jednostavnih I-IX puta 4/3.
Pozitivne stvari u 4.Q : nekoliko brodova je krajem 3.Q i u 4.Q zaključilo nove (veće) ugovore.U rezultat 3.Q je uračunat i dry-dock Ist-a od 3 tjedna (smanjeni prihodi + troškovi = efekt od nekoliko mil kn manje dobiti).
Negativne stvari u 4.Q :dry dock Don F.Bulića od 2 tjedna , koji se produžio još tjedan u 2008.,pa možemo računati samo efekt izgubljene dobiti ,a troškovi doka bi mogli ući u 2008.U svakom slučaju , za 4.Q možda i nekih 4-5 mil kn manje.
Sve u svemu , prihod bi mogao biti nekih 10-ak mil kn viši ,uz podjednake troškove i zato mislim da je realno očekivati 80 mil kn dobiti.
To je teorija.U praksi je 4.Q najbogatiji mađioničarskim potezima računovođa.Treba se bojati i tečajnih razlika , koje mogu bukvalno prepoloviti dobit.Ipak , u JDPL su puno manje kreativni nego u recimo ATPL.Kod JDPL se dobit prelijeva u zadržanu dobit i sl. (znači ostaje negdje u firmi) dok je praksa ATPL -čini mi se – da smanjuje dobit prelijevanjem u troškove (izvan firme).
zato sam i napisao kumulativnu procjenu. Nisam jedan od onih koji bacaju puste milione pa poslije sveopce razocaranje,,,,
Sto se pak madjionicarksih poteza racunovodja tice, ne bih ja to tako forumulirao. Cinjenica jest da neki sektori imaju najvece rashode u 4Q, kao recimo poljoprivreda. Vjerojatno je tako i kod brodara, a sto sve ulazi u njihove rashode ne bih znao niti se osjecam strucnim komentirati.
Opcenito komentiranje FI i rubrike rashoda je vrlo nezahvalno, ako komentiranje rashoda ne dolazi od revizora, onda je to lupanje nasumice. NHF. Recimo, Enronov FI je bio izvanredan… no da ne spamamo temu dalje….
Evo pregleda dobiti po kvartalima.
TTM dobit je 74 milje.
Ocekujem da ce dobit za 4Q2007 biti veca od 4Q2006 tako da bi mogla biti oko 80 milja.
Inace, izgleda da je 4Q udarnicki bio do sada.
Sto se tice racunovodstva, oni ne placaju porez na dobit pa nemaju neki poticaj skrivati je.
Evo pregleda dobiti po kvartalima. TTM dobit je 74 milje. Ocekujem da ce dobit za 4Q2007 biti veca od 4Q2006 tako da bi mogla biti oko 80 milja. Inace, izgleda da je 4Q udarnicki bio do sada. Sto se tice racunovodstva, oni ne placaju porez na dobit pa nemaju neki poticaj skrivati je.
Dobar rad,
Razlika u 4q06 je najvise u amortizaciji (revalorizacija brodova?), te s obzirom na trenutnu vrijednost flote moze se ocekivati slican efekat u 4q07, sto dovodi da bi dobit u 4q iz ovog razloga trebala biti visa nego u 3q07 + ovo sto je Spancir rekao.
Pozitivne stvari u 4.Q : nekoliko brodova je krajem 3.Q i u 4.Q zaključilo nove (veće) ugovore.
Hm, ako je nešto ugovoreno u 4Q ne znači da će to i biti prihod 4Q. Ili sam u krivu?
Nisam ni mislio da bi dobit skrivali zbog poreza , već zbog interesantnijih burzovnih i privatizacijskih igara.
No, to nije toliko bitno.Ono što je za nas stvarno bitno je da će Trogir u 1.Q sigurno ostvariti puno veći prihod nego u 4.Q.
Uh jedva cekam da osvane clanak: Jadroplov ostvario netto dobit 500% vecu nego prosle godine! [thumbsup]
kakva situacija samo 10 dionica protrgovano
bez ozbiljnije potpore na kupnji kao i bez vec naloga na prodaji
moje misljenje ja da se ceka da se skupi malo ozbiljnija kupnja pa da prodaja skine to[shocked]
Štoperi su se maknuli (zasad ? ), a kupnja se slaže…
Cijena Kupnja
1
718,00
50
715,16
15
715,15
215
715,00
118
713,15
Cijena Prodaja
20
724,91
15
724,99
18
725,00
25
728,50
8
729,00
Uh jedva cekam da osvane clanak: Jadroplov ostvario netto dobit 500% vecu nego prosle godine! [thumbsup]
A ja jedva čekam naslov: cijena dionice JPDL porasla 500%. (normalno od dana od kada sam je ja kupio)