JDPL (Jadroplov d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska JDPL (Jadroplov d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Mene više zanima što smjeraju HPB fondovi. 1. scenarij – žele zaraditi i dižu cijenu, 2. scenarij – rade za Vladu i drže cijenu na ovim razinama. Pitate se zašto drže cijenu na ovim razinama? Pa ako tržišna cijena poraste, onda će možebitni preuzimatelj JDPL-R-A morati dati ponudu nama ostalim dioničarima po prosječnoj tržišnoj cijeni. A tko bi to napravio ako cijena ode na razine 1.000 – 1.500,00 a firmu nije htio kupiti kada mu se nudila znatno povoljnije. Možda je blesavo, ali …

To se ja pitam cijelo vrijeme. Ta dva scenarija se i meni vrte po glavi podulje. Nije uopce blesavo….

Ne znam kako to ide sa preuzimanjem, ali zar kupac ne bi imao dovoljno kad bi otkupio od drzave njen dio?
Mi mali smo stvarno “mali” u JDPL.

ume da broji sarafe, ali krivo:procenat i tacno; povjest;samnom, neznam, 100 ATPL=1000E, uvjek, vjest..plata?!, dejstvuje

Definiraj ‘dovoljno’.

Problem je što država nema 75%, pa na skupštini ne može izglasati da potencijalni preuzimatelj nema obvezu dati javnu ponudu za dionice nas ostalih.

Ja bih napravio deal s državom: mi ćemo glasati protiv obveze, a vi pustite tržište da samo kreira cijenu. Ionako cijena preuzimanja ovdje nije bitna. Bitno je da JDPL dobije vlasnika koji će znati što napraviti s ovom firmom.

I love the Smell of Profits in the Morning

Problem je što država nema 75%, pa na skupštini ne može izglasati da potencijalni preuzimatelj nema obvezu dati javnu ponudu za dionice nas ostalih.

Zar ne moze drzava prodati svoj udjel direktno pod formom privatizacije bez obveze javne ponude za sve dionice?

Definiraj ‘dovoljno’. Problem je što država nema 75%, pa na skupštini ne može izglasati da potencijalni preuzimatelj nema obvezu dati javnu ponudu za dionice nas ostalih. Ja bih napravio deal s državom: mi ćemo glasati protiv obveze, a vi pustite tržište da samo kreira cijenu. Ionako cijena preuzimanja ovdje nije bitna. Bitno je da JDPL dobije vlasnika koji će znati što napraviti s ovom firmom.

Tu se svarno ne snalazim u sumi tih propisa i pravnih zavrzlama. Mislio sam dovoljno – vecinski udio. Jel to 51 % posto ili vise (manje?) sad mi nije toliko bitno. DRŽAVNA AGENCIJA ZA OSIG. ŠTEDNIH ULOGA I SANACIJU ima 63 %. Zar ne moze prodati taj dio i JDPL je privatiziran. A mi ostajemo sa dionicama …?

ume da broji sarafe, ali krivo:procenat i tacno; povjest;samnom, neznam, 100 ATPL=1000E, uvjek, vjest..plata?!, dejstvuje

Ma nema frke za JDPL – još koji dan da se kapetani otrijezne od novogodišnje terevenke pa možemo dalje zacrtanim putem. Za 11.1. je zakazana sjednica Sabora, a sa konstitucijom vlade se ponovo otvaraju vrata za Polančecov model privatizacije kroz fond sa javnom ponudom a ne zaboravimo da se privatizacija mora pod hitno riješiti jer bez nje nema ulaska u EU.

Zašto bi se morala riješiti hitno ? Pa nije to brodogradilište.Osim toga , zar ne bi i državi bilo isplativije privatizirati firmu potpuno očišćenu od gubitaka , a to bi se moglo dogoditi do kraja 2008.

fazan: ” Problem je što država nema 75%, pa na skupštini ne može izglasati da potencijalni preuzimatelj nema obvezu dati javnu ponudu za dionice nas ostalih. ” Zar ne moze drzava prodati svoj udjel direktno pod formom privatizacije bez obveze javne ponude za sve dionice?

može biti i to … imaš neki primjer ili citat iz zakona …

ja sam tražio i nisam ništa našao …

fazan: ” Problem je što država nema 75%, pa na skupštini ne može izglasati da potencijalni preuzimatelj nema obvezu dati javnu ponudu za dionice nas ostalih. ” Zar ne moze drzava prodati svoj udjel direktno pod formom privatizacije bez obveze javne ponude za sve dionice?

Ne može. Pogledaj slučaj Željezare Split. Privatizacija ne isključuje javnu ponudu.

Hogar vozi Volvo

Hmm…
Pitat cu prijatelja pa cu vam javiti.

…ali čak i da ima javne ponude ne znam tko bi normalan prodao po cijeni iz javne ponude kada ona gotovo nikada nije viša od cijene po kojoj je stjecatelj preuzimao društvo a kada se zna da se radi o ovako perspektivnoj dionici koja sa privatnim vlasnikom može samo prosperirati i maksimalno iskoristiti povoljnu situaciju na svjetskom tržištu naredne dvije godine.

Hogar vozi Volvo

…ali čak i da ima javne ponude ne znam tko bi normalan prodao po cijeni iz javne ponude kada ona gotovo nikada nije viša od cijene po kojoj je stjecatelj preuzimao društvo a kada se zna da se radi o ovako perspektivnoj dionici koja sa privatnim vlasnikom može samo prosperirati i maksimalno iskoristiti povoljnu situaciju na svjetskom tržištu naredne dvije godine.

imaj na umu da se ova dionica mogla kupiti kada je koštala 200,00 – 300,00 kn … a sada moraš izdvojiti 2 – 3 puta više love … + javna ponuda, jamstvo banke i sl. …

… a kada se zna da se radi o ovako perspektivnoj dionici koja sa privatnim vlasnikom može samo prosperirati i maksimalno iskoristiti povoljnu situaciju na svjetskom tržištu naredne dvije godine.

Prodavatelj ovo mora uracunati u cijenu po kojoj prodaje.
No, obzirom da prodaje drzava…. bojim se da je tvoja zabrinutost opravdana.

Najbolje rjesenje za drzavu je da organizira aukciju. Mozda malo prenapredno?

HPB fondovi imaju više – manje iste ciljeve kao i većina drugih fondova i mislim da štopanje cijene zbog države nema nikakvog smisla.
Postoji više razloga zbog kojih to mislim a neki od njih su:
1.Država ima večinski paket dionica i može ih direktno prodati nekom kupcu po trenutnoj cijeni koja je na burzi i što je cijena veča više je novca u blagajni.
2. Ako je cijena na burzi prevelika za potencijalnog kupca državu to nebi trebalo zabrinjavati jer uvijek postoji IPO preko kojega se nama hrvatima može prodati bilo šta po bilo kojoj cijeni.

New Report

Close