Davno, jako davno je to bilo, vjerojatno sredinom devedesetih, Jadroplov je uložio (možda putem PBZ) podosta sredstava u obnovu flote.
Većinski vlasnik PBZ.
Pa se pojavio, kao predsjednik Uprave, neki Giovanneli (ako ispravno pišem prezime) i taj je u jednoj jedinoj godini sprašio firmu u negativu za oko 100 miliona dolara.
I nikome to nije smetalo.
Ja sam tada vjerovao, ali su drugi vjerovali na drugačiji način od mene.
Nikada PBZ nije postavila to kao problem, niti kao kroz dosta drugih firmi gdje je došlo do propasti
(recimo NAMA) ali to je tada bilo pravilo, ne samo kod njih.
A bio sam relativno mlad.
Jadroplovu državno jamstvo za 55 milijuna kuna kredita
Samo jos ova nagodba nek se realizira sto prije , i na dobrom smo putu.
Za potvrdu dogovora treba ispuniti neke uvjete, među kojima se ističe rješavanje domaćeg refinanciranja. No, za splitskog brodara kao gubitaša, s financijskim položajem koji nije baš “bankabilan”, to nije laka domaća zadaća. Ruku bi mu očito trebala pružiti i državna razvojna banka, HBOR.
Što znači 55 milijuna kuna kredita firmi kao što je jadroplov?
Firmi koja je u tri kvartala prošle godine iskazala gubitak veći od 50 milijuna kuna…godišnji će biti valjda na razini 70 milijuna…
Firmi koja ima ukupnih obveza oko 500 milijuna kuna…
S takvom flotom kakvu ima…i s cijenama vozarina kakve jesu…
Bdi ispod 500 poena…
Corona virus se još nije razmahao…
Šta će jdpl 55 mil kn?
Tko će to vratit? Jdpl sigurno neće…
Sve u svemu, ta bi transakcija s obzirom na otpis za rezultat trebala imati i povratak Jadroplova u zonu pozitivnog kapitala. Jer, kako su isticali u vodstvu tog brodara, tržišna vrijednost imovine kompanije veća je od obveza koje će preostati nakon provedbe nagodbe.
Daj daj molim te…tu je svima jasno da je ovo na aparatima…kredit je odobren samo da švabo ne ostane kratkih rukava…i moguće je samo zato jer država ima 70% udjela…
Koja tržišna vrijednost? Sad su još založili dva broda i one nekretnine koje ste brojali po rivi…
Sad kad će se ovi namirit…onda ovo može lagano ključ u bravu…baš me zanima koliko će trebati upravi za to, koja se btw pokazala vrlo sposobna, kad nije uspjela prodati ili naći strateškog partnera u trenutku kada su cijene vozarina bile daleko bolje i općenito svjetska ekonomija nije kašljucala zbog trade deala ili corona virusa…
Sad će oni dokapitalizirat…ne znam koga će nategnut da im da lovu…pogledaj malo semafor…
Što znači 55 milijuna kuna kredita firmi kao što je jadroplov?
Firmi koja je u tri kvartala prošle godine iskazala gubitak veći od 50 milijuna kuna…godišnji će biti valjda na razini 70 milijuna…
Firmi koja ima ukupnih obveza oko 500 milijuna kuna…
S takvom flotom kakvu ima…i s cijenama vozarina kakve jesu…
Bdi ispod 500 poena…
Corona virus se još nije razmahao…
Šta će jdpl 55 mil kn?
Tko će to vratit? Jdpl sigurno neće…
Kakve ti nebuloze pises, ne mogu da vjerujem.
Kojih 500mil???
Koji Coronavirus?! 😊
ostavio sam ovdje post…kojih 500 milijuna…ali je nekome to zasmetalo, pa ga je admin izbrisao…bez obrazloženja…
500 milijuna kuna jadroplovove su bile obveze na kraju trećeg kvartala prošle godine….to je lako provjerljivo i dostupno u izvješću….treba samo otići na zse i potražiti u bilanci gdje to piše….zato mi stvarno nije jasno čemu to zataškavanje…
vozarine su i danas u slobodnom padu…pa se pitam tko li će dokapitalizirat ovog gubitaša…s kojim porivom ili ciljem?
@marcipan
Svi tvoji tekstovi su isti. Uvijek nabrajas iste stvari. Daj nesto novo.