@pozitiva2
Vidim da ste me spomenuli kao nekog dežurnog valjda koji druka da cijena JDPL ide prema dolje. Ne znam na temelju čega ste me tako procijenili.
Ja sam debelu unutra, nemam novaca za bilo kakav dokup, a isto tako želio bih van. Dakle, nije mi cilj i bilo bi suludo da drukam prema dolje.
Samo se osvrćem na trenutnu situaciju, a situacija je loša. To je činjenica a ne moje mišljenje. Vozarine se moraju oporaviti kad-tad, međutim kad će to biti, teško je reći. A do tad JDPL mora preživjeti. Na koji naćin, da li prodajom brodova, dokapitalizacijom, ili nešto treće, vidjet čemo. Uglavnom, ništa od toga ne može mnogo usrećiti dioničare, osim što bi to bio nagli oporavak vozarina.
Činjenica je da nitko od zainteresiranih nije htio dati 120 kn ne može se zanemariti, bez obzira na dodatne uvjete u natjecaju.
Pozitivna stvar jeste NAV koji je veći od trenutne cijene, međutim, negativno je stanje vozarina i na temelju toga predviđanje budućeg poslovanja, što također utjece na cijenu.
Bez obzira na sve, nema šanse da svoje dionice ikom dam po trenutnoj cijeni, pa makar i propale.
@pozitiva 2
Kada ce te prestati iznositi lazne i neutemeljene ocjene o podcjenjenosti dionica Jadroplova!!!
Prestanite "sotonizirati" sve one koji utemeljeno i opravdano iznose realne procijene I stavove vezano za probleme brodarskog sektora i napose ovog brodara.
Ako ne bude dokapitalizacije ne znam kako ce Jadroplov "prezivjeti"!!!
Stanje je lose, a bolji dani she he naziru.
Cuj fiškal nemoj nam samo ti filozofirati. Stanje je kakvo je, al ti isto nemoj sad tu ljude proskribirati i iznositi sad nekave fatalisticke i skroz crne prognoze. Jer kako ti pises to stvarno zvuci tendeciozno, bez argumenata. Ako Jadroplov propadne onda mozes biti uvjeren i da je vecina bulk brodara “pod vodom”, a to se vjerojatno nece dogoditi. Zato ako imas sto pametno za napisati slobodno napisi jer ovo nije mjesto za prepucavanje i filozofiranje nego za razmjenu informacija i procjena. Ja zaista nisam strucnjak za brodare, al znam o sektoru i specificnim brodarima mnogo vise nego ti. Ja razumijem i inat i ego, al razumijem i sto je pretjerivanje na jednu ili drugu stranu. Budi razuman i drzi se cinjenica temeljenih na dostupnim izvorima, stvarnim brojevima i vlastitih ili tudjih procjena. Ja takodjer tvrdim da je dionica podcjenjena i imam dosta argumente za to. Nije kao sto je bila prije mozda godinu dana, no jos uvijek nosi pristojan diskont na NAV. Stvar je osobne procjene koliki je risk/reward omjer nekomw prihvatljiv za investiranje u nju, no firma ipak vrijedi neke novce.
Moram priznati da sam se bojao i većeg tobogana od onog koji se desio nakon propalog natjecaja. Sve upucuje da je cijena trenutno na dnu, jer ne znam koje još lošije vijesti mogu zadesiti sektor, kao i sami JDPL.
E sad, koja su vaša daljnja predviđanja, što će se dalje događati sa JDPL. Ide li novi krug privatizacije, ili će odustati do daljnjeg, dokapitalizacija, ili pak ništa od svega toga.
Što bi bilo najbolje za dioničare, a što za firmu…
Za puno toga smo mislili da je cijena na dnu pa nije bila. Pogotovo ako pogledaš vani da su brodari jedini koji su više pali nego kod nas, dapače sve drugo je vani na vrhu. Ako se usporedimo s njima, mislim na sve sektore, jdpl bi sada kod nas bio 7,5 kn a ne 75. I molim moderatora da ne briše ovo, jer je istina.
Za puno toga smo mislili da je cijena na dnu pa nije bila. Pogotovo ako pogledaš vani da su brodari jedini koji su više pali nego kod nas, dapače sve drugo je vani na vrhu. Ako se usporedimo s njima, mislim na sve sektore, jdpl bi sada kod nas bio 7,5 kn a ne 75. I molim moderatora da ne briše ovo, jer je istina.
Stvarno si ukakio , ako ovo nije za brisanje onda nije ništa, barem za prebacivanje u topic bez cenzure.
Da 7,5 kuna, pa da se proda imovina i podijeli lova dioničarima, nebi bilo ispod 150 kuna.
E…prodaj imovinu staklenika i svaki dioničar dobiva …1500 kn?
A kome ?
E…prodaj imovinu staklenika i svaki dioničar dobiva …1500 kn?
A kome ?
Ma baš ti je ludilo usporedba, tržište za ovakve kompanije i ovakvu imovinu je globalno, i na vrijednost ne možeš utjecati sa spam porukama na forumu, niti da napraviš stoj na trepavicama.
Je..stvarno je tržište globalno, tu si u pravu. Tržište metalnim otpadom. Ne pokušavam utjecati na cijenu dionice , već na razmišljanje ulagača, malih dioničara, na njihov stav prema rizičnim ulaganjima, a posebno u tvrtke koje nemaju ( tu se valjda slažeš s mojim razmišljanjima ) , direktni i konstantni profit, dividendu…
A moguća zarada na dionici temelji se isključivo na uvaljivanje iste kupcu na natječaju.
Dakle, bulk market je u raspadu, ali vi redom govorite kad je ovako nisko ne može niže, što znači da ide oporavak? KRIVO! Može ostati loše još godinama. Loš market djeluje na pad narudžbi brodova i povećanje scrapinga u POKUŠAJU da se balansira tržište. Što ako se poklopi dodatno usporavanje svjetskog gospodarstva?
ako se radi o pokušaju onda je on vrlo temeljito odrađen, ako ne dođe do nekog naglog rasta potražnje možemo očekivati da se u ostalih 9 mjeseci skrepa ovim tempom još oko 30-35 mil dwt (a s konverzijama koje su sve češće otići će još i više) a i isporuke novih brodova bi trebale biti nekih 35 mil dwt. dakle u godinu dana je taj pokušaj doveo od debelih 5% rasta flote do 0%.
ali slažem se da će do održivih profitabilnih vozarina kao onih koje su nakratko bile u 4Q 2013 još trebati malo duže i da će rast biti spor jer će i rast potražnje biti manji nego prije i vjerojatno bi jadroplovu bilo najbolje da proda svoja 2 broda iz devedesetih u recycling. mislim da će u sljedećih godinu dana postati norma da se skrepa sve starije od 15 godina, ionako se već sada za ta godišta jedva još može dobiti nešto više nego scrap value.
Mnogi she ovdje potpuno pogresno pozivaju na “likvidacisku vrednost” oko 130 kuna sto je povrsno i netocno.
Prime svega,do likvidacije tvrtke nece doci,a i kada bi doslo .veliko je pitanje tko bi sada bio zainteresiran uopce za ovu imovinu !!!
Imovina koja ne ostvaruje profit vec se stalno “topi”,nije trzisno interesantna i nema zainteresiranih ulagaca
A ti se pozivas ispravno? Cuj fiskal nije ti to za tvoje ogranicene kapacitete. Vidi se da ne znas niti razumijes. Nece nitko likvidirat firmu, a i firme koje ne zaradjuju takodjer imaju neku cijenu. Capisci?