JDPL (Jadroplov d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska JDPL (Jadroplov d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Gledaj fazan ovako:
Ponuda brodova je jako neelasticna. Znaci, nema puno rezervnog kapaciteta – nitko nece kupit brod koji kosta hrpu love i drzat ga usidrenog ako zatreba. Za napravit brod treba proci dosta vremena, a i brodogradilista imaju ogranicene kapacitete i tesko se prosiruju. Zbog toga male promjene u potraznji uzrokuju velike promjene u cijeni. Kina trenutacno trosi svega preko svake mjere, a i bogami Indija recimo trosi soje ko luda. Medjutim, kako u ekonomije nije moguce da jedna grana ostvaruje znatno vece prinose od drugih, neumitna cinjenica je da ce se prinos morat otprilike izravnat sa drugima. Capisci?

"Stocks have reached what looks like a permanently high plateau."

Znači, treba navijati da se u Kini dopusti više od jednog djeteta po obitelji. Da troše još više!

Kapiš, deimos!

I love the Smell of Profits in the Morning

Znači, treba navijati da se u Kini dopusti više od jednog djeteta po obitelji. Da troše još više! Kapiš, deimos!

I ja se slažem

Tako je [smiley2]. Sad ti je jasno sto ce se desit kad se trend okrene i potraznja padne. Nitko ne zeli imati brod koji stoji bezveze. Pa svi rokaju cijenu dolje. Dugorocno je trend uzlazan, ali nemozes ocekivat da ce BDI vjecno rast i na tome bazirat svoje odluke. Moras i vodit racuna da se moze desit 1-2 lose godine za BDI. Kolko vidim ti si se pravilno postavio.

Tako je [smiley2]. Sad ti je jasno sto ce se desit kad se trend okrene i potraznja padne. Nitko ne zeli imati brod koji stoji bezveze. Pa svi rokaju cijenu dolje. Dugorocno je trend uzlazan, ali nemozes ocekivat da ce BDI vjecno rast i na tome bazirat svoje odluke. Moras i vodit racuna da se moze desit 1-2 lose godine za BDI. Kolko vidim ti si se pravilno postavio.

Zato sam i spomenio elitove valove. Gledajući grafikon, mora biti svakom jasno da ne može rasti unedogled!

Imam kolegu koji me navukao na dionice i o brodarima zna nista manje nego ja. Prije par mjeseci je postavio izlaz iz JDPL na 600. Danas ga je podigao a vjerovatno ce ga podizati jos. Drugim rjecima zasto ne zaradit vise a imamo instrumente koji ce nas upozoriti na vrijeme ako dolazi do poremecaja.

Quote Sakai "najvise pali svi osim ATPL"

deimos: ” Tako je [smiley2]. Sad ti je jasno sto ce se desit kad se trend okrene i potraznja padne. Nitko ne zeli imati brod koji stoji bezveze. Pa svi rokaju cijenu dolje. Dugorocno je trend uzlazan, ali nemozes ocekivat da ce BDI vjecno rast i na tome bazirat svoje odluke. Moras i vodit racuna da se moze desit 1-2 lose godine za BDI. Kolko vidim ti si se pravilno postavio.” Zato sam i spomenio elitove valove. Gledajući grafikon, mora biti svakom jasno da ne može rasti unedogled!

Nemam pojma sta su elitovi valovi ali od vipy-ja sam naucio da se ciklicnost zarade zove Molodovsky efekt.

E sad, timing je tu bitan. Problem je u tome sto svi vjeruju da ce stici izaci na vrijeme, medjutim matematicki je to nemoguce. Oni koji su bolje informirani, vjerovatno budu.

Drugim rjecima zasto ne zaradit vise a imamo instrumente koji ce nas upozoriti na vrijeme ako dolazi do poremecaja.

Zato što ja nedovoljno poznajem problematiku, da bi mogao izaći na vrhuncu.

Mogu se samo osloniti na pisanje i čitanje foruma, ali bi to bilo neozbiljno s moje strane. Target je 1.000,00 kn, a temelji se na solidnim fundamentima, stanju na tržištu, i povoljnom indeksu vozarina, cestarina, brodarina … čega li već.
[smiley2]

Evo i pitanje: ako ne znaš čitati grafikon, kako ćeš znati kada treba izaćie. deimos ti je dobro napisao. Kasno je kada svi skuže. A da bi skužio prije ostalih trebaš ponešto znati i o grafovima.

Eh da, te male ocigledne sitnice o kojima nitko ne razmislja… 70% ljudi vjeruje da je u 30% najboljih vozaca automobila. Paradoks?

E sad, timing je tu bitan. Problem je u tome sto svi vjeruju da ce stici izaci na vrijeme, medjutim matematicki je to nemoguce. Oni koji su bolje informirani, vjerovatno budu.

Odlicno kazano. I tu ce forumasi vjerovatno bolje proci jer imaju pouzdane informacije sa vise izvora. Zar mislis da je netko dovoljno glup da ce poceti panicno prodavati jer je neki Tarotas najavio pad vrijednosti brodskog prostora? No ako ja stavim friski Platou gdje i laik moze vidjeti da krivulja vrijednosti rasurtih tereta ima trend prema dolje, sigurno nece cekati big bang ili kako ti fino u potpisu kazes reprizu 1929.

Hm, da, ali manager velikog fonda to vidi prije nas. Nema veze. Koliko vidim, bull run je poceo pocetkom 2006, brod se gradi, hm, godinu-dvije? Nece jos dotec.

New Report

Close