JDPL (Jadroplov d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska JDPL (Jadroplov d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

@maripan
bit će pisma namjere,a obvezajućih ponuda?!
jdpl može jedino Debeljak kupiti,ali po istoj cijeni kao što je kupio splitsko brodogradilište.

po 120 kn, kupca jdpl košta 200 milijuna kuna….za 200 milijuna dobiva 430 milijuna kn obveza i flotu vrijednu recimo 650 milijuna kuna…plus mora dokapitalizirat sa 100 milijuna kn…
onda, jel sa diskontom prodaja ili nije? recite vi meni….

650 – 430 = 220
Znači 100 kn diskonta!

I to je to!
A dokapitalizacija nema veze s tim.
Može netko dokapitalizirati i sa milijardu kuna i kupiti još 10 brodova ili čega hoće ali tada vrijednost po dionici neće biti ni 100 ni 200 već 1.000 kn.

Ne znam čemu se brkaju kruške i jabuke, tko uloži još 100 milijuna i imat će tih 100 milijuna, pa neće oni nestati u zrak!

A vezano za ostalu imovinu koja se gore njala, naravno da je bitna (ovisno o vrijednosti) jer i nekretnine su vrijednost kao i novac.

Pa tako recimo da JDPL ima milijardu kn na računu i sve ove brodove uz postojeće obveze, cijena bi trebala biti isto 120 kn?!

Ne razumijem nikako prethodne komentare!

Ali naravno da je postavljena cijena od 120 kn uz diskont, jer po realnoj cijeni natječaj ne bi prošao niti bi Debeljaku to bilo dobro po 130.

@pozitiva2

jasno je za dokapitalizaciju…samo je pitanje tko je od naših potencijalnih zainteresiranih spreman iz vlastitih sredstava izdojiti u ovome trenutku 100 milijuna kuna…prvenstveno mislim na tankersku i atlantsku…iako se i ne radi o nekim novcima…ali s obzirom na stanje u sektoru i poslovanje…nmogao bi se ispostaviti kao problem…
u slučaju jadroplova nekretnine nisu bitne…jer s obzirom na vrijednost flote, vrijednost nekretnina je kikiriki…i neće igrati ulogu pri slanju ponude…ne znam što tu nije jasno?
imate izvješće zadnje pa pogledajte na koliko su procjenjeni objekti…jel bi vi poslali ponudu za brodarsku komapniju i iskeširali 200 milijuna kuna i preuzeili preko 400 milijuna kn obveza, da se dočepate neke upravne zgrade na zapadnoj obali koja je u 1/3 vlasništva jadroplova? jel bi to bio ključan razlog za slanje ponude?
mislim da ne bi…i tu prestaje svaka daljnja priča o nekretninama…
nekretnine nešto vrijede…ali daleko manje od flote….ako će netko predati obvezujuću ponudu i kupiti jadroplov, kupit će ga zbog flote…

Nije istina da je vrijednost nekretina zanemariva u odnosu na vrijednost flote. Nekretnina na zapadnoj obali vrijedi barem 40-50 milijuna kuna. To sto je ista u knjigama izamortizirana jer joj je otpisana linearno vrijednost ne znaci da ne vrijedi nego jednostavno da joj je u knjigama vrijednost znatno manja nego na trzistu.

Ma ok ako flota vrijedi 650 mil a nekretnina 40-50 mil tj 6-7% onda nećemo reći zanemarivo ali nije presudno. No i tih 40-50 mil kuna je 25-30 kuna po dionici što je 30% trenutne cijene na burzi pa to onda nikako nije zanemarivo.

Nemoj misliti na m2!

Nije istina da je vrijednost nekretina zanemariva u odnosu na vrijednost flote. Nekretnina na zapadnoj obali vrijedi barem 40-50 milijuna kuna. To sto je ista u knjigama izamortizirana jer joj je otpisana linearno vrijednost ne znaci da ne vrijedi nego jednostavno da joj je u knjigama vrijednost znatno manja nego na trzistu.

Upravo to!

Ali neka svatko misli što hoće, jedino relevantno u svoj ovoj priči je datum koji stiže za nekoliko dana, a tada će se vidjeti tko je bio u pravu.

Samo me već živciraju tolike tlapnje “vrijedi ovoliko, vrijedi onoliko” a nitko niti kupuje niti prodaje.

Zato kome je dosta 80, neka stavi na prodaju, ja ću dokupit.
A ako da po 70, onda može i još puno više, MENI je to dobra cijena!

I tu je za mene gotova priča, bez puno pojašnjeja i priče!

Oni tu imaju jedan kat te zgrade i to ne cijeli nego oko 2/3.
To govorim o nekretnini na zapadnoj obali. I još je u sporu sa gradom jer tu nekretninu nikada nisu platili, racuni se kao zagubili. Eto koliko onda ona vrijedi?
Po meni oko 500.000 ovakva sa sporom a 1.000.000 eura bez spora. Sad imaju pravo koristenja samo.

Da, ali je samo u trećini vlasništva jadroplova…
isto tako po knjigama se vodi da je vrijednost flote milijardu kuna…a znamo da nije tako…zato sam i napisao da knjige ne treba ozbiljno uzimat…
ali izjava stoji, da neće netko predavati ponudu zbog nekretnina, već zbog flote…bez obzira na vrijednost nekretnina…jel ona 5 milijuna ili 10 milijna dolara…još uvijek je zanemariva u odnosu na vrijednost flote…

Ma ne laprdajte nema nikakvih sporova. Oni su vlasnici 2051 kvadrata zgrade, 709 kvadrata skladista s radionicama i jos 604 kvadrata necega sto je nekada bilo ambulanta i elektronski centar.

Dakle radi se o vise od 3000 kvadrata ajmo reci poslovnog prostora. Nema sanse da to na Zapadnoj obali vrijedi manje od 2000 eur po metru cetvornom, a zgrada koju dijele sa mirovinskim vrijedi i mnogo vise.

Imate sve natanane na reviziji.hr u izvjescima o pretvorbi i privatizaciji. To je uslo u temeljni kapital po smijesnim cijenama devedestih, a jos je i amortizirano zato je vriiednost u knjigama niska u odnosu na trzisne cijene.

Tih 604 m2 ambulante nije na istoj lokaciji gdje i upravna zgrada. To se nalazi na adresi Drazanac 3,elektronski centar je predmjevam gdje je sada udruga pomorskih strojara na adresi Drazanac 3A-

Uvik ɐɹʇuoʞ ! Sitne duše mogu da mi puše!!!

Ajde drago mi je da sam bar malo rasplamsao raspravu koja je dobro zamrla ovde..Budući vlasnik može te sve nekratnine prodat, jer čisto sumnjam da će sjedište firme ostavljat u Splitu (jedino Debeljak ostavi ako on kupi).. Znači to je cash na računu, pa sad koliko-toliko, može s tim pokrit dio obaveza ili šta ti ja znam koji su mu sve planovi.. A brodarski sektor je valjda na dnu, ako može još malo dole i to je to, e sad koliko će ronit po dnu možemo samo pretpostavljat po narudžbama novogradnji, potražnji za prijevozom itd..

Ma uopće ova rasprava o tome koliko vrijede nekakve nekretnine je nepotrebna…i koliko one vrijede…kao i rasprava o vrijednosti flote…
za 10 dana ćemo znati da li imamo ili nemamo kupca…
nitko od nas ne šalje ponudu…oni koji će slati, rade dubinska snimanja…na osnovu kojih će vidjet da li će slati ili ne ponudu…
nema potrebe se sada prepucavati koliko vrijedi kvadrat nečega…vrijedi onoliko koliko je netko spreman to platiti…isto je i sa flotom…badave nam je ovdje sada raspravljati kolika je vrijednost….može biti i dvostruko veća nego što je možda realna…ali šta će nam to vrijedit ako nitko neće dati ponudu?!
ovo sa nekretninama je hvatanje za slamku spasa…flota je ovdje bitna…uz nju dobiva i nešto nekretnina…ali one nisu uopće predmetne kada govorimo o prodaji brodarske kompanije…
imate HMST i HIMR….pa pogledajte tamo izračune…i cijene kvadrata…pa prodaja nikako da prođe…

New Report

Close