Ovdje je moguće više scenarija: jedan je da se vraćamo na 70,00 kuna bez vijesti o privatizaciji, dokapitalizaciji i slično, a drugi je da nas iznenade i skok cijene do 130-140 kuna. Naravno, kao i svemu nema sigurnih scenarija….uvijek postoji mogućnost da se jedan od predviđenih scenarija i dogodi…
Ne da postoji mogućnost, nego se mora dogoditi!
A moje mišljenje je da je vjerojatnost privatizacije s obzirom na događanja u 1.krugu te ublažene uvijete natječaja za 2.krug, daleko veća nego da se neće dogoditi.
A svatko neka odlučuje prema svom nahođenju!
Sad smo na pola, jednako je do 60-ak kn i do 120-ak kuna (30 kuna raszlike), pa tko hoće u kojem smjeru – a razlika nije baš mala za nepromišljene odluke, a 99% je sigurno da će se jedna od te dvije opcije ostvariti.
Ništa se ne mora dogoditi…to da li su uvjeti i cijena propisani od strane CERP-a prihvatljivi, to će prosuditi potencijalni kupci koji su uputili pismo namjere…
tako da je trenutno uopće nepotrebno raspravljati o uvjetima, cijeni, šta je kome prihvatljivo ili nije…jer ne kupujete državni udio niti vi, niti ja…mi smo samo dioničari koji žele ovdje happy end…a to da li ćemo taj film gledati, odlučit će netko drugi….na osnovu čega? na osnovu dubinskog snimanja i neke projekcije što bi se trebalo dogoditi u tom sektoru kratkoročno i dugoročno….cijene vozarina itd….da li se nekome isplati kupiti jdpl i njegovu flotu, preuzeti obveze i sve ostalo…da li će moći profitirati nešto ili neće…to će svaki potencjalni kupac odlučiti sam…i na osnovu toga predati ili ne predati ponudu…
sve ostalo su želje i pozdravi…dakle ostaje nam da čekamo 19. ožujak…
a vi ako smatrate da će biti happy end…imate dovoljan broj dionica iposd 100 kn…pa skupljajte…trenutno tržište baš i nije optimistično što se prodaje tiče…što naravno ne mora biti nikakav pokazatelj….
To kako je tržište raspoloženo, nema nikakve veze niti upućuje na bilo što, jer nitko ne zna tko će od zainteresiranih, što i kada ponuditi sve dok ne dođe zadnji dan natječaja, jer vjerojatno će svi ponuđači čekati do zadnjeg dana.
Tako da ovo trenutno stanje nema vez ni sa čim, niti ga se može ozbiljno shvaćati, jedino bih se ja usudio komentirati da bi ovo razdoblje do tada moglo poslužiti za manipulacije cijenom, budući da nema velike kupnje sve dok ne bude sve jasno oko ponuda, ali onda će opet biti prekasno.
Zato je sada vrijeme za odlučiti i riskirati.
ja nisam zagovornik teze da nitko ništa ne zna…pa ne raspravljamo ovdje o tome kako je Bog stvorio čovjeka…koja nam je svrha i da li postoji život nakon života…
iza odluka o slanju obvezujuće ponude stoje ljudi…a ljudi imaju jezik…i vole pričati…tako da uvijek netko nešto zna….a netko ne zna…kao što smo recimo vi i ja…mi neke stvari ne znamo…ali zasigurno ima ljudi koji znaju hoće li poslati ponudu ili neće…
a to da bi netko spuštao prodaju ovako nisko, da zavede nas koji ništa ne znamo, nekako mi se čini malo vjerojatnim…a istovremeno nitko baš i ne skuplja…a kao što i sami govorite…razlika nije baš za bacit od 90 kn do 120 kn koliko je početna…pa bi onda očekivao da budu barem malo veći prometi na ovim razinama…ukoliko polazimo od te teze da uvijek netko nešto zna…ali može biti da zna i da neće biti ponude, pa se zato nitko ni ne trudi skupljati…
kao što rekoh…ostaje nam da vidimo što će biti 19….ostalo je sve samo puko nagađanje i želje…
Blah, svega si tu namljeo. Kako netko može znati dal će netko od 7 potecijalnih kupaca dati ponudu? Žicao ih odgovore hočete/nečete? I baš bi dobio odgovor. Naravno da nitko neće na sva zvona davati ja ću ponudit 123 kn, etc. Može biti a i ne mora. Indikativno je da je bilo 7 neobavezujučih ponuda, da je bila 1 ili 2 onda bi ti možda i dao za pravo, ovako, nemaš pojima kao ni mi ostali. I ne, trgovanje ne govori ama baš ništa dal će ponude biti ili neće.
@marcipan
drzava je prodavala 130kn po dionici.slijedeca ponuda je 100kn ili manje?! a pitanje da li ce i tada biti koja obvezujuca ponuda.
kao što rekoh…ostaje nam da vidimo što će biti 19….ostalo je sve samo puko nagađanje i želje…
E to je ono što ja uvijek govorim!!!
Jer nemoguće je da bilo tko zna što namjerava svih 7 potencijalnih (osobito stranih) kupaca!
Tako da je ovo oko nabacivanja aska samo obična igra.
Zapravo bi tu bilo puno vjerojatnije da NETKO zna da je već netko dostavio ponudu pa bi želio malo zaigrati namjernim spuštanjem aska jer na njemu zapravo ispod 110 dosad nije bilo gotovo ništa.
Ovo je samo moje “puko nagađanje” i to kao kontra na drukčije razmišljanje nekih, a kako bi se sve moguće opcije uzele u obzir!
Zato je sada vrijeme za odlučiti i riskirati.
pa što si onda kupovao na 120-130 kn? i tada si pisao da je vrijeme za riskiranje!
Zaboravio sam samo odgovoriti na pitanje:
“vi ako smatrate da će biti happy end…imate dovoljan broj dionica iposd 100 kn…pa skupljajte”.
Stvar je takva da sam kupio po 100 kn dozvoljeni maksimalni udio u jednoj dionici pa mi 90 još ne odgovara.
Ali kad bi došla na 80, to bi već bilo atraktivno za prijeći navedenu granicu.
Trenutno sam na 50/50 dionice-gotovina, tako da mi je svejedno kud se išlo.
pa što si onda kupovao na 120-130 kn? i tada si pisao da je vrijeme za riskiranje!
[/quote]
Nisam ja kupovao po 120 i 130, niti sam tada pisao da treba kupovati, jer se nije znala cijena iz natječaja.
Sad se zna i sve je jasno, ili 120 ili XX pa tko voli nek izvoli, tko ne ne!.
Šta ti je državna firma.
Koncem 2013. kupili su Bene za 18m, a sada isto godište ne mogu prodati ni za 7.5m.
Mosor – 42k – 4×30 Cranes
Price USD 7,500,000
” M.V. Mosor ” – (ex ‘ Split 409 ‘)
DWT 42,584 on 10.99m Built 01 BRODOSPLIT BRODOGRADILISTE DOO
Flag CRT, Class BV CS / BV – SS 1/2014 DD 7/2016
L.O.A. 187.63m / Beam 30.78m / L.B.P. 179.37m / Depth 15.45m
5 Holds / 5 Hatches, G.T. 24,533 / N.T. 13,770, Grain 52,000 / Bale 49,034cbm
B&W 5S50MC 9,724 BHP 127 RPM
14kn/28.5t IFO
GEARED 4×30 Cranes
Ideas usd 7.5m nett
Med