JDPL (Jadroplov d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska JDPL (Jadroplov d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

ako ponude ne budu kvalitetne, treba odgoditi privatizaciju na par godina kao što se već napravilo sa PTKM, HPB-om itd. ..svi pravi dioničari koji nisu špekulanti pozdravit će takvu odluku [emo_palacg]

PTKM ti je stvarno super primjer kako treba odraditi privatizaciju, kako ti nije negugodno?

i kakvi su to pravi, a kakvi krivi dioničari?

Ma nema šanse da prođe ponuda ispod 180,00 kn po dionici (vjerojatno sam i premalo rekao). Dakle, to je i na ovu trenutnu cijenu, dobrih 20%. Četiri-pet godina oročene štednje u banci.

ako ćemo po NAV-u cijena bi trebala biti i dosta viša od toga.

Nemam više JDPL, zamijeno am ga za HIMR prije nekih cca mjesec dana.

sretno dioničarima.

Mišljenja sam da će rok produžiti za 30 dana…kao što je to bilo i zadnji puta…i da 15.09. nećemo još ništa znati…
kao što sam i prije napisao dionica ulazi u fokus ulagača..netko polako ali sigurno skuplja na ovim razinama od 130-140 kn…ne preagresivno kako ne bi cijena prebrzo otišla gore…
ukoliko se na skupštini ostvari ono što su najavili u Jutarnjem, a to je da će predstavnici CERP-a dignuti ruke za neovisnog procjenitelja, cijena će odletiti gore…ostaje samo da vidimo koliko…buisness.hr je prije cca 2 mjeseca pisao kako imovina jadroplova vrijedi najmanje milijardu kuna…
nemojmo zaboraviti da su tijekom 3. i 4. mjeseca ostvareni značajni prometi na ovoj dionici i to po cijeni od 140-150 kn…u međuvremenu se ništa nije promijenilo…
kod prošle prodaje ostala je ponuda samo od Tankerske od 220 kn/dionici…uz uvjete slične ovima i obvezu dodatnih ulaganja od 200 milijuna kuna…
Ponuda je na kraju odbijena, jer je cijena dionice na tržištu u tom momentu bila nekih 100 kn viša od ponuđene…pa su vladajuće strukture zaključile da se ne isplati prodavati po toj cijeni, budući da su računali na cijenu veću od nominalne (360 KN)…
bilo bi dobro samo malo usporediti i FI na polugodište, kad je bila prodaja aktualna 2005. i FI ove godine…
čini mi se da je tada JDPL imao flotu od 7 brodova…koja je bila u lošijem stanju od današnje…ali isto tako iskazana je dobit na polugodištu od 30 milijuna kuna uz 268 mil. kn dugoročnih obvezi + 84 mil. kn kratkoročnih obveza…
danas imamo pomlađenu flotu od 8 brodova…gubitak od 28 milijuna kuna s nešto većim dugoročnim (313 mil kn) i podjednakim kratkoročnim obvezama…
mislim da će jedino brodosplit i tankerska ostati unutra…a s obzirom na prošlu ponudu tankerske, ne vjerujem da će ponuditi nešto spektakularno…kao ni brodosplit…a mislim da će jedino oni pristati na uvjete o sjedištu tvrtke, pomorcima itd…
osim toga navodno da Toula druka za Vogemanna, a Božić preferira Tsakos grupu…mislim da će tu biti kojekakvih podmetanja…te da će ovi u konačnici odustati…a ostati samo domaći…
ukoliko prođe onaj prijedlog jadran kapitala i malih dioničara na glavnoj skupštini, trebala bi se procjena vrijednosti jadroplova objaviti na ZSE…tada bi trebali svi znati koliko to vrijedi…sudeći po svemu daleko više od početnih 150 mil kuna…a ukoliko ponude brodosplita i tankerske budu dosta niže od toga mislim da prodaje neće biti…jer bi se opet moglo dogoditi da cijena dionice odleti u nebesa na burzi (s obzirom na procjenu)…
samo moje mišljenje…

Slažem se sa tobom marcipan, samo mislim da tankerska neće dati priliku razmišljati o neovisnom procjenitelju, mislim da ce oni dati ponudu koja će sve izbiti iz cipela. Bumo vidjeli

Ne ovisi o tankerskoj neovisni procjenitelj, vec o vecinskom dionicaru. A znamo kako drzava voli komplicirati jel, s obzirom da je izmedu skupstine i isteka roka ravno 11 radnih dana za napravit pretpostavimo izglasanu procjenu ova odgoda o kojom marcipan govori nije uopce nemoguca opcija. Mene ne bi iznenadilo ni da drzava odbije prijedlog zbog prekratkih rokova. Al dok je 2 ili vise zainteresiranih prica bi trebala imat hepi end 🙂

When speculation has done its worst, two and two still make four.

pa i političarima ako si iti malo dalekovidnije je bolje odgoditi odluku mjesec dana nego se dovesti u potencijalno neugodnu situaciju kad prodaš nešto što ne znaš što je i koliko vrijedi bez da si procijenio kod stručnjaka, takva ljaga se ne bi isprala tek tako do sljedećih izbora, a budimo realni to je jedino što im je bitno…

15.9. će brodovi vrijediti sigurno po 1 mil usd više nego danas. a tako bi trebalo biti svaki mjesec bar do kraja godine. znači da kažemo grubo svaki mjesec 8 mil usd veća tržišna vrijednost ili po 5 usd više po dionici. zato naravno da bi trebalo produžiti rok ali nakon onog prijedloga jadran kapitala i neslužbenog pristanka iz CERP-a siguran sam da će to i napraviti jer ako u CERP-u to i nisu znali zna uprava i objasnit će im to jest siguran sam da im je već i objasnila i vjerojatno prijedlog za novu procjenu na dolazećoj skupštini upravo i dolazi u funkciji toga.

Kupci stidljivo, ali i sve glasnije turiraju mašine. Ja vežem pojas da me ne iznenadi potisak prema gore![emo_smijesak]

Kupci stidljivo, ali i sve glasnije turiraju mašine. Ja vežem pojas da me ne iznenadi potisak prema gore![emo_smijesak]

[emo_palacg]

Zašto bi vecinski dionicar CERP na skupstini glasao za nepotrebni trosak od nekoliko milijuna kuna koji bi platila firma JADROPLOV d.d.?
neka taj nepotrebni trosak(izracun vrijednosti brodova) plati predlagatelj JADRAN KAPITAL d.d.?
a CERP ne prodaje dionice u vlasnistvu jadran kapitala i ostalih malih dionicara,a mnogi pisu kao da ce cerp i njihove prodati[emo_smijeh]

@lapad

Iz istog razloga zbog kojeg je JDPL ugovorio gradnju novog broda od splitskog škvera po 35 milijuna dolara, a realna vrijednost bila je 25 milijuna…
ako je onda o tome odlučivala vladajuća garnitura, onda će i o tome da li će se raditi nezavisna procjena ili ne…i da li će ju platit Jadroplov…
osim toga, to je sitniš s obzirom na imovinu…
procjenu je trebalo prvo napraviti…zato sam i prije napisao kako je stavljena stavka u Zakon koja je apsurdna…proračun je u banani kao i cijela država…i u interesu države je da što skuplje proda kožu…a ne da stave stavku da nisu dužni raditi procjenu ako društvo kotira na uređenom tržištu 12 mjeseci…
uglavnom, stvar se zakoplicirala…budući da su objavili prvo da prodaju za 150 milijuna kuna (iliti 130 kn/dionici)…sad će raditi naknadnu procjenu…ako ju izglasaju na skupštini 28.08….a do 15.09. bi trebalo otvoriti ponude…
kako je već netko prije pisao, kako će se u tako kratkom vremenu napraviti neovisna procjena i kako će ona utjecati na ponude? ili na cijenu dionice na burzi?
tu se više ne radi samo o 70% dionica koje su u vlasništvu države i koje država misli nekome prodati…već je riječ o nacionalnom interesu…i tiče se svih građana RH po kojoj će cijeni to država prodati…ne samo dioničara…
a osim toga…kao što ste rekli, država prodaje svoj paket…međutim cijena po kojoj će država prodati utjecati će i na cijenu na burzi, a i u konačnici na cijenu po kojoj će novi vlasnik otkupljivati i od malih dioničara preostali udio nakon dokapitalizacije kojom može doći do 98%…ukoliko dokapitalizacija prođe…što mora biti izglasano na skupštini…a teško je za vjerovat da će svi dioničari biti u mogućnosti doći na skupštinu i glasati protiv dokapitalizacije…
mislim da je najozbiljniji kandidat Grk…i njega se iz Sindikata najviše boje…on bi moga dati i najbolju ponudu…samo je pitanje kakvog je stava po pitanju sjedišta i pomoraca…to su stavke zapravo koje idu na ruku domaćim investitorima (ponajprije Tankerskoj i Brodosplitu)…vjerojatno bi Sindikat bio najsretniji da to preuzme Tankerska…
Toula vuče na jednu stranu, Božić na drugu, Sindikat na treću…zbog muteži iz prošlosti smatram da će Grk i Švabo otpasti…a sad ostaje vidjeti koliko će biti izdašni domaći kupci…
najsretniji bi bio kad bi se napravili neovisna procjena, a da država ne prodaje ukoliko nema fer ponude…

možda je i ta eventualna procjena pila naopako odnosno davanje do znanja svim zainteresiranima da se jdpl neče prodavati u bescjenje.,makar meni neke stvari ovdje nisu logične.,doduše ni nema puno informacija.,no zašto su postavili tako relativno nisku početnu cijenu…..ako žele dobiti puno zašto traže malo?

New Report

Close