Hmst, Himr cijene izašle – prilično velike, zato nevjerujem napisima u sd od onih 11x po dionici, bit će to puno više, a i trebalo bi, minimalno 200 kn, više prema 300, al vidjet čemo. Čekamo procjenu.
Zato me i čudi da uopće itko prodaje i jednu jedinu dionicu na ovim razinama, kada je sasvim izvjesno da će najpovoljnija ponuda biti iznad 200 kn, ili ako neće, onda neće biti niti prodaje…
Prodaje onaj tko je kupovao na razinama 60-80 kn, pa mu je ovo dovoljno. I meni sada treba lova jer uređujem stan, ali sam odlučio pričekati rasplet situacije, pa makar na kraju ostao bez ičega.
Mislim da prodaja po 128 kuna nema nikakvog smisla osim ako se ide u kupnju necega sto ce sigurno rasti. Zasto to mislim? Jednostavno, ako pretpostavimo da se mogu dogoditi tri scenarija:
1. Namjestena prodaja po 113 + nekih 10 % da ispadne da se dalo bolje nego je drzava trazila- realna vjerojatnost ovog scenarija 40%, cijena cca 125 kuna
2. Odustajanje od privatizacije u ovoj fazi, u tom slucaju je vjerojatno da cemo imat Londonsku procjenu na cca 250-300 kuna plus jos cetiri broda i u tom slucaju bi se vjerojatno islo na dokapitalizaciju, ali recimo da bi u tom scenariju vrijednost dionice mogla doci do nekih 250 kuna u nekom razumnom periodu, vjerojatnost 30%
3. Postena privatizacija drzavnog paketa po cijeni od 200+ kuna, vjerojatnost nekih 30%
Matematicko ocekivanje cijene Jadroplova=125*0,4+250*0,3+200*0,3=185 sto je cca 40% vise od danasnje cijene…
Svi u pokretu a samo JDPL u mrtvilu…
Svi u pokretu a samo JDPL u mrtvilu…
Ipak se kreće! [emo_smijesak]
Krece se krece…od 128 do 143 I tako cijeli 6. Mjesec…a kad ce doci do otkljucavanja vrijednosti tko zna…mozda iza skupstine…zanimljivo bi bilo da je gdin xy u ovoj dionici ali cini mi se da I ovdje imamo aktivne dionicare…
10. Donošenje odluke o zahtjevu Jadran Kapitala d.d. za poslovanje nekretninama, Split, Zvonimirova 14/IX, kojom se nalaže Upravi Izdavatelja da odabere po svom izboru i ugovori procjenu vrijednosti Izdavatelja s jednom od predloženih specijaliziranih i neovisnih tvrtki kako slijedi: 1. Tvrtka Howe Robinson Marine Evaluations Ltd, 7th Floor Regis House, London, EC4R 9AN, United Kingdom; 2. Tvrtka Clarksons, St. Magnus House, 3 Lower Thames Street, London, EC3R 6HE, United Kingdom; 3. Tvrtka Barry Rogliano Salles, 36-38 Cornhill, London, EC3V 3NG, United Kingdom. Odabrana specijalizirana i neovisna tvrtka s kojom će Uprava Izdavatelja sklopiti ugovor o obavljanju procjene Izdavatelja trebala bi procijeniti vrijednost Izdavatelja, uz zahtjev da se takva posebna procjena objavi na internetskim stranicama Zagrebačke burze i u ostalim propisanim medijima.
Zahtjev se obrazlaže time da zbog povećanja transparentnosti postupka i pravnog interesa 4000 malih dioničara koji zajedno imaju 487.000 dionica Izdavatelja, nominalnog iznosa preko 175 milijuna kuna, a zbog moguće prodaje u privatizaciji, transparentnost prodaje bi se povećala procjenom vrijednosti kompanije – Izdavatelja. Nadalje, Upravi bi se olakšala obveza izjave o fer vrijednosti sukladno Zakonu o preuzimanju trgovačkih društava, te odluka malih dioničara o prodaji sukladno navedenom zakonu. Dioničari koji imaju 5,18% dionica daju predmetni zahtjev Upravi Izdavatelja sukladno čl. 278. Zakona o trgovačkim društvima, a u vezi sa člankom 298, 299, i 300. Zakona o trgovačkim društvima, te ostalim pripadajućim i odgovarajućim člancima Zakona o trgovačkim društvima ili da navedeni predmet odlučivanja, zajedno sa Nadzornim odborom Izdavatelja predloži prilikom odluke o sazivu iduće redovne skupštine Izdavatelja ukoliko će se ista održati u razumnom roku
Ovo je odlično ako prođe, samo kao što je Vergelije rekao nema se vremena do 15.09. A i košta mislim poprilično.
Trebao bi Jadran Kapital napraviti još jednu dopunu dnevnog reda – neka barem Clarksons napravi procjenu flote, a mi ćemo onda lako izračunati ostalo. To ne košta puno, a procjena se dobije isti dan.
Ja bi dopunio dnevni red, ali prodao sam svoje 🙂
U svakom slucaju to je izrazavanje stava, a drzava ne mora donijeti odluku 15.9. Imaju oni vremena. S druge strane, ponuditelji bi trebali dati malo izdasniju ponudu nego sto se ovdje spekulira ako budu zelili kupit…a ako vecinski vlasnik odbije prijedlog Sami su sebe stavili kao glavnog lika neke buduce afere…
Drzava ne mora ali ce donijeti odluku i prije 15.09. jer su u banani,osim ako oko Velike Gospe ne uvedu porez na nekretnine.
Početne cijene hotelskih kuća su izašle, možda ubrzo izađe i početna za JDPL. Ona od 113 kn mislgm da nije službeno objavljena od DUUDI-a
slučajno naišla na ovu vijest
http://www.index.hr/vijesti/clanak/nova-ekonomska-politika-debeljak-do-drzavne-flote-drzavnim-novcem-u-jadroplov-poslao-revizore-kpmga/764351.aspx