Više vrijedi postupak ekonomskog analitičara od savjeta nepoznatog odvjetnika!
imali smo ja i ti raspravu da li je jdpl na svojoj fair vrijednosti kada je ticker bio 80 i tada si iznosio argumente zasto ne vrijedi tih para, a ja sam tvrdio da ce do ovih razina.
pa evo da i sada ostane zabilježeno, da jdpl nece otici ispod 200, pa cemo izvuci i ovaj post za par mjeseci. poz
Posuđujem s drugog foruma:
Čini se da se konkurencija gadno zaoštrila, kad se reklamira u Slobodnoj i igra na domoljubnu kartu[emo_smijeh]
Pošto je interes veliki, pretpostavimo da za jdpl ima barem 3-4 ponude. Jadroplov kao firmu ne možemo gledati u uskom okruženju Hrvatske jer ne ovisi o stanju Hrvatske ekonomije nego svjetske tj. potražnje za bulkerima.
Da sad ne kopam, dal netko ima podatke na kolko NAV-a se trže zdrave svjetske bulkerske kompanije?
I slijedom toga ako je NAV jdpl cca 250-300 kn kako se ovdje pisalo, lako se izračuna najmanja cijena koja se može ponuditi od strane države.
Sve ispod takve ponude koju bi država uvjetovala a možda i takva ponuda bez premije za preuzimanje, se mogu uzeti kao korupcija Hrvatskih političara.
Dakle možemo reči ako se vani trže na 2/3 NAV-a, tada ponuda za jdpl ne može biti niža od 2/3*250(ili 300), a viša može biti ako ima više interesenata. Ajde nabacite nekakav prosječan NAV bulkerskih kompanija po svijetu, da izračunamo cijenu ispod koje država nebi smjela prodati jdpl ni pod razno.
A sto ako ima sedam osam ponuda?Verovatno je interes veci za turiste-ali sta ako je sedam osam?
Nemam dionice ove kompanije-nazalost.Lepi rast a jos je cena daleko od knjigovodstvene.
A sto ako ima sedam osam ponuda?Verovatno je interes veci za turiste-ali sta ako je sedam osam?
Nemam dionice ove kompanije-nazalost.Lepi rast a jos je cena daleko od knjigovodstvene.
Koliko sam ja proučavao vani slične tvrtke su imali lijep rast u zadnjih godinu dana. Očekivanja u sektoru nisu loša.
Npr STAR BULK CARRIERS CORP. (SBLK)
Tvrtka ima u 2013 prihod od 70 mil USD
Za 2014 predviđaju 96 mil USD
Tržišna kapitalizacija je 400 mil USD
Imaju nekih 16 brodova sa cca 4X većom nosivosti od JDPL
Dolaze im u 2 godine 9 novogradnji
Dužni su cca 130 mil USD
BVPS cca 9,6 USD a trguje se na 14 USD
JDPL ima u 2013 prihod 24 mil USD
TK na zadnjoj cijeni je 46 mil USD
Dužni su cca 60 mil USD
Nisam poznavatelj sektora ali ovako financijski bi mogli usporediti EV
JDPL: TK 46 + DUG 60 = 106
Prihod 4 X veći, nosivost 4 puta veća, vrijednost 4/veća
JDPL: TK ?? + DUG 60 = ???
SBLK: TK 400 + DUG 130 = 530
prihod SBLK 96 mil / JDPL 24 mil = 4
EV 530 / 4 = 132,5 mil
EV 132,5 mil usd – dug 60 = 72,5 mil USD
72,5 / broj dionica = 44 USD po dionici
Usporedio sam još nekim brodarima i također je tu negdje matematika.
Ovo je naravno jako grubo.
57 ponuda. Ne 2 ne 3 nego 57 i nek je samo 5 za jdpl puna šaka brade.
Jel vlada platila dug za Brodosplit?
ako nije,za 3 dana,tj.od 2.4. se može očekivati ponovno zaustavljanje brodova od strane Brodosplita.?
Napisao sam post o vrednovanju ne imajući u vidu korist dioničara, ponukan zbivanjima u HR u zadnje vrijeme, nego pogodovanju određenim lobijima. To u ovoj državi mora prestati i zato sam i mišljenja da je cijena još uvijek niska jer se i drugi boje da će ti lobiji prevladati. Odigra li se ova privatizacija iznad stola, a ne po Hr običaju ispod, i dioničari i država će biti zadovoljni.
Bude li tražena cijena ispod 200 kn definitivno se radi ispod stola. Živi bili pa vidjeli.
57 ponuda. Ne 2 ne 3 nego 57 i nek je samo 5 za jdpl puna šaka brade.
NITI jedna ponuda. Ne 2 ne 3 ne 57 nego NITI jedna ponuda za sada. Osim ako je neobavezno iskazivanje interesa ponuda[emo_smijeh]…za mene nije!
dugoročne obveze = 336700000,00kn
kratkoročne obveze = 180089000,00kn
DUG = 516700000,00kn = 92,2 mil usd
NITI jedna ponuda. Ne 2 ne 3 ne 57 nego NITI jedna ponuda za sada. Osim ako je neobavezno iskazivanje interesa ponuda[emo_smijeh]…za mene nije!
[/quote]
Vidi se da si naučio lekciju na KSST. [emo_smijeh][emo_palacg]