Vrijedi onoliko koliko je netko spreman platiti.
Za vrijeme prošlog natječaja je cijena dionice jdpl na burzi bila oko 300 kn a na natječaj se javio jedan ponuđač s ponudom oko 220 kn.
Tada su vozarine bile 2-3 puta vece nego sad.
Opet drugorazredni argumenti. Dajte ljudi, pa ima zaista kvalitetnih argumenata za downside, zar je kreativnost u bas tako losem stanju?
Sto se tice cijene dionice prije 9 godina od 300 kn, trziste dionica je tada bilo u bull marketu i precjenjivalo fundament. Danas je u bear ili sideways marketu (mislim na zse) i podcjenjuje ga.
Sto se tice ponude od 220 kn, Jadroplov je tada bio tvrtka sa flotom od nekoliko starih brodova. U meduvremenu je tvrtka uspjesno prosla kroz najvecu konjukturu brodarskog marketa svih vremena i povecala vrijednost i velicinu flote za nekoliko stotina 100%. Istina, proporcionalno su porasle i obveze uz optimalan laverage, sto je ulog za buducnost i best practise sektora. Molim usporediti tadasnji NAV i danasnji.
Akvizicija Jadroplova nije future cash flow play, nego asset play. Iz jedostavnog razloga jer je buducnost vozarina na srednji ili dug gotovo nemoguce odrediti. Da je tako, svi bi bili milijarderi. Tvrtka vrijedi koliko vrijede brodovi na sekundarnom marketu umanjeno za dugorocnu obvezu + diskont/premiju po nekim manje bitnim osnovama. That's it.
Ova prica ima nekoliko solidnih downside rizika i isti se povecavaju sa cijenom dionice na burzi. Hoce li ih se netko vise sjetiti?
[/quote]
Izgleda da nece. Kojih?
Inace za opis tekuce situacije, kao da je telepatija radila.
Hvala na ocjnenama korisnice skroznovi. Ipak, prihvatite moju ispriku, malo su mi se pobrkale godine. Naime 2005 godine je bilanca Jadroplova bila osjetno bolja nego nekoliko godina prije, a te godine prije su ove na koje sam se ja greskom referirao u prethodnom postu. Meni se cini da se oko preuzimanja pocelo kuhati vec 2004, no nebitno .
Bas tih godinama nekako se dogodio dramaticni rast vozarina i vrijednosti brodova, te prezaduzeni Jadroplov iz potencijalnog kandidata za bankrot pretvorio u solidnu tvrtku. Slicna, zapravo jos dramaticnija situacija bila je sa Atlantskom plovidbom.
Long story short, mislim da je bilancano, a i po strukturi flote Jadroplov danas jaci nego u vrijeme prethodne ponude.
Tankersku pratim donekle ali ne bih tamo ulagao. No moram priznati da je trenutno vrednovanje Tankerske (300 kn po dionici), iskljucivo iz stajalista fundamenata, trenutno najveci burzovni paradoks. Gdje se cijela tvrtka cijeni kao jedna polugodišnja dobit prije kamata i amortizacije. Ili kao jednogodisnja prosjecna u zadnjih nekoliko godina uz los market.
Sa zanimanjem cu pratiti sto ce se dogadati sa Tankerskom plovidbom i svim imateljima dionice zelim svu srecu. Ukoliko se sve transparentno odradi od strane uprave i vecinskog vlasnika te mali dionicari budu fer tretirani moguce su velike zarade. No ja nisam sklon takvom riziku i ne vjerujem upravi i vecinskom vlasniku. Nadam se da sam u krivu zbog svih koji imaju dionicu Tankerske plovidbe.
Malo se tema uspavala, nije valjda da svi gledate koliko bi mogli ponuditi za JDPL pa ste išli posuđivati od rodbine?
neka se uspavala,mali osvrt na promjene u top 10, svi pojacavaju pozicije, jedino ne mogu shvatiti bobana koji 2 dana prodaje, pa kupuje natrag po vecim cijenama, osim ako se ne radi o fiktivnim prodajama i prebacivanju s jednog racuna na drugi, uglavnom se vrtio oko 11 000 i nesto sitno komada, takoder zaniljivo je da i stanovi jadran i ovdje i na tnpl ulaze agresivno.
neka se uspavala,mali osvrt na promjene u top 10, svi pojacavaju pozicije, jedino ne mogu shvatiti bobana koji 2 dana prodaje, pa kupuje natrag po vecim cijenama, osim ako se ne radi o fiktivnim prodajama i prebacivanju s jednog racuna na drugi, uglavnom se vrtio oko 11 000 i nesto sitno komada, takoder zaniljivo je da i stanovi jadran i ovdje i na tnpl ulaze agresivno.
Stanovi Jadran.nije li to Jadran Kapital????Mali tić,veliki krik!!!
U TNPL imaju sigurnih 325 i kupuju po 300.8% na ulog i za godinu dana je puno.A za
mjesec dva je i puno više.Da li Jadran kapital postaje interestan i da li ga treba slijediti?????
Predsjednik uprave Jadroplova jučer kupio dionice po 143 kn. Vidi obavijest na ZSE. Što on to zna a mi neznamo?
ovo je stvarno raritet da predsjednik uprave kupi dionicu koja je odradila strelovit rast u proteklih mjesec dana a upravo je u procesu privatizacije…
vjerojatno je nije kupio da je proda jeftinije nego da da izjavu da to vrijedi sigurno puno više od sadašnje cijene, a on bi to valjda trebao najbolje znati…
Predsjednik uprave Jadroplova jučer kupio dionice po 143 kn. Vidi obavijest na ZSE. Što on to zna a mi neznamo?
a što bi znao što mi ne znamo? ništa. kupio je: a) jer se pomamio, b) jer više nema benzina za daljnji rast, c) potrebno je da neki i dalje istresaju kupcima kupljeno po 60 – 70 kuna….i mudrinić je kupovao HT po 400 kuna, a sad je 163. briga njih za dionice. mršić također kupio podravku i lijepo sam napisao – to je loš znak. da smo vani, to bi bio dobar znak, ali ovdje znamo da je to loš znak. ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju, ovo je samo moje mišljenje. ne planiram ovo kupovati niti sam kupovao. moj post odnosi se samo na konstataciju da ovaj nešto zna što mi ne znamo.
a što bi znao što mi ne znamo? ništa. kupio je: a) jer se pomamio, b) jer više nema benzina za daljnji rast, c) potrebno je da neki i dalje istresaju kupcima kupljeno po 60 – 70 kuna….i mudrinić je kupovao HT po 400 kuna, a sad je 163. briga njih za dionice. mršić također kupio podravku i lijepo sam napisao – to je loš znak. da smo vani, to bi bio dobar znak, ali ovdje znamo da je to loš znak. ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju, ovo je samo moje mišljenje. ne planiram ovo kupovati niti sam kupovao. moj post odnosi se samo na konstataciju da ovaj nešto zna što mi ne znamo.
[/quote]
Znamo da je Los znak?!
[/quote]
Znamo da je Los znak?!
[/quote]
pretpostavljamo, naravno poučeni iskustvom prijašnjih kupovina (mudrinić itd…). nadajte se da je ovo izuzetak od pravila na zse.