a da naprave revalorizaciju brodova, koliko bi pao? bar 50% ako ne i više!
[/quote]
BV nije bas neka informacija, pokazuje brodove po nabavnoj vrijednosti umanjeno za amortizaciju. Treba izracunat NAV odnosno revalorizirani BV. 200-250 kn je realno.
Ja ga cijenim 50 usd. Topalov ako ti se čini previše, možda nisi uzeo u obzir nekretnine.
Ovo je bilo vidljivo još u četvrtak na webu jdpl…
Techmane javi se ,ali znaš kako to ide…[emo_smijesak]
Ako ovo i bude neće bit ništa ove godine…
Znam kako ide ali pogledaj PM
Odakle ti 1900? Tvoja kalkulacija ili?
[/quote]
aproxx 1900….ti izračunaj sam za sebe pa vidi jeli tako mili nije…
Svatko za seve ulaže,zarađuje i gubi svoje novce…
Isto tako je i sa izračunima…[emo_smijesak]
Ja ga cijenim 50 usd. Topalov ako ti se čini previše, možda nisi uzeo u obzir nekretnine.
Nekretnine i zemljište sam uzimao onako kako se vode u bilanci. Vidio sam na katastru da imaju zemljište na dobroj lokaciji, ali nisam išao u detaljnije izračune. Pa koliko onda te nekretnine vrijede?
i što s time? sadašnje vozarine i dalje su gubitak za njih, a i te vozarine će vrlo brzo početi pdati i stvarati još veće gubitke!
slažem se, ova faza rasta vozarina primiče se kraju i uskoro se može očekviati pad istih iako su i sada vozarine jako niske i brodarima donose gubitke!
Kad smo već kod izračuna, računao sam breakeven za Jadroplov i ispada oko 11.000$ ako uračunamo i amortizaciju (koja se obračunava prema nabavnoj – dakle višoj – vrijednosti brodova) i kamate. Pritom je amortizacija 2.700$, a kamate 1.000$.
Realno, trenutne vozarine od 9.500$ dovoljne su da se pokriju kamate i još ostane za vraćanje kredita.
slažem se, ova faza rasta vozarina primiče se kraju i uskoro se može očekviati pad istih iako su i sada vozarine jako niske i brodarima donose gubitke!
Možete se vi slagati jedan s drugim koliko god hoćete, no što se tiče vozarina mjerodavni su futuresi, a oni ukazuju na to da će u 2. kvartalu vozarine za supramaxe biti oko 10.000$, a u 3. i 4. kvartalu oko 9.000$.
http://reports.platou.com/FixtureReport/Pages/BulkFixtures.aspx
Nije mi nikako jasno ko prodaje znajući za ovaj natječaj koji najavljuje privatizaciju. Po mojoj skromnoj procjeni JDPL bi u cca 6-8 mjeseci mogao imati novog vlasnika.
Kao što rekoh…troznamenkasti ili trocifreni broj je i bliže nego kaj mnogi to uopće i misle…a od 80 kn to je 25 % rasta.
Još kad bi se tnpl opet vratila u igru za kupnju jdpl…što su bili 2005 ako se ne varam…e to bi bio posao za nas male dioničare….[emo_smijesak]
Nije mi nikako jasno ko prodaje znajući za ovaj natječaj koji najavljuje privatizaciju. Po mojoj skromnoj procjeni JDPL bi u cca 6-8 mjeseci mogao imati novog vlasnika.
Meni nije jasno kako cijena nije već na 100 kn, da baš i hoću špekulirati prije bi tu ulupao pare nego tamo kupovao dioki po 20 kn.