Znači ipak se radi o igračima koji uopće ne plaćaju ili plaćaju minimalnu naknadu neovisno o veličini naloga. Ja da sad kupim 4 dionice JDPL-a plaćam ih 80 kuna, da ih potom prodam, dobivam 60 kuna. Dakle, mene bi takva igra koštala nekih 30% gubitka po dionici i zato nema logike da se time bave mali igrači. Zašto se time bave veliki? U samoj definiciji velikih bi trebalo biti da ih ne zanimaju ovakve nelikvidne dionice, jer oni trguju s većim količinama. Zato se valjda i zovu veliki i imaju tako povoljne naknade. No na ovako nelikvidnim dionicama netko zlonamjeran bi mogao pomisliti da se ti veliki bave običnim manipulacijama s cijenom dionice.
Dalje, ako ste skloni uprosječivanju kupnje/prodaje kroz više manjih naloga onda je sasvim prirodno vidjeti takve male naloge. Ujedno, slaba je i likvidnost pa to ide jedno s drugim.
Točno, slaba je likvidnost i takvo trgovanje kroz više manjih naloga bi se moglo shvatiti kao jedino moguće, da ipak i na prodaji i na kupnji ne postoje nešto veći nalozi koje nitko da zagrize ili poklopi.
Ali eto, upravo se dogodilo to o čemu pišem!? Netko je poklopio dvije stotke na kupnji.
No i dalje ima 300 komada kunu niže i ako netko stvarno želi van, trebao bi se istresti bez puno dvoumljenja. Jer sutra tog naloga možda neće biti ili će se postaviti još par kuna niže. Ako ne vjeruješ u rast, zašto propuštati i najmanju priliku za istresanje?
I baš zbog tog naloga od 300 komada na kupnji (znam, svejedno je smiješna cifra), nekako ne vjerujem da je ovo s manjim nalozima pravo trgovanje. Ipak mi više to liči na namještanje iliti polagano spuštanje cijene. No uz ovakvu likvidnost, koji je krajnji cilj? Jeftino se natrpati na dnu??? Opet nerealno uz ovakvu likvidnost.
A ako bi se neki jači igrač htio stvarno istovariti, jedini mu je način uložiti nešto kapitala i kupnjom nabildati cijenu u kratkom roku (recimo na neku vijest o privatizaciji i slično) i onda se kao čovjek istovariti. Ovako s postupnim snižavanjem cijene nikad neće uspjeti.
Paradoks burze.
U 15.45 po srednjoeuropskom vremenu, netko je postavio nalog na ask s količinom od 1 kune.
Nije dugo potrajalo, jer ga je izgleda netko nadopunio na istoj cijeni, ali vidio sam svojim očima i uživo.
Poslije toga je uslijedio mali istovar. Prodavatelj računa s JDPL-ovom na nekih 30 kuna u bliskoj perspektivi i zato se riješava dionica.
Kakve igrarije…
…a ja sakupio 1.000 komada i računam na nekih 130 kuna u bliskoj perspektivi, pa čak i više…pa ti sad vidi tko je u pravu….dionica jadroplova je, ne računajući ovoj period, zadnji puta na 70 kuna bila 08.09.2004.godine…pa ti sad vidi hoće li niže…tada, 08.09.2004. godine, knjigovodstvena vrijednost dionice JDPL-R-A bila je oko 120 kuna, a danas je oko 420 kuna, pa ti sad vidi kuda će ona cjenovno….na ovoj cjenovnoj razini možemo govoriti o preprodanosti dionice JDPL-R-A, što bi značilo da će prva dobra vijest prouzročiti uzlet njezine cijene [wink]
A 29.4.2003. cijena je bila svega 5 kuna. Po toj cijeni je protrgovano skoro 13400 komada.
Korisniče, dok ti čekaš 5 kuna ja sa kupovao po 70 i sad čekam 170…cijena neće još dugo stajati na 70 kuna ili će biti 5 ili će biti 170, nekome od nas dvojice će se uskoro posrećiti. [wink]
ja ih imao od 99 godine,jednom sam ih bio odlučio prodat zvao sam brokera koliko vrjede on mi reče cjena nepoznata toliko o cjenama.
Cini mi se bolja zarada onda na DLKV.Tamo ce za godinu dana na 700. A koliki je ovo uskoro izrazeno u nekakvim vremenskim jedinicama tipa dani,mjeseci,godine???
dioki se ne tako davno prodavao po 9 kuna, ingra je bila 4 kune, staklenici po 300 kuna, janaf po 1.000….i to im je bila najniža cijena u zadnjih desetak godina, ispod toga nije išlo…08.09.2004. cijena jadroplova je bila 71 kunu i od tada cijena je samo rasla, 26.10.2007. došla je do 850 kuna, nakon toga je lagano padala da bi tek početkom 2009. došla do cijene ispod 100 kuna.,a koncem iste godine 2009. došla je do preko 200 kuna, da bi se tek koncem 2010. ponovno spustila ispod 100 kuna, ali se ubrzo vratila na preko 100 kuna. Tek je ove godine u kratkom periodu i na maloj količini dotakla cjenovno dno od 70 kuna…a sad vi možeše mjeriti brodove uzduž i poprijeko, gledati njihove brutoregistarske tone, navoz, dovoz, prijevoz, gaz…al’ cijena neće više na 70, neće pa neće, a vi se tako trudite [wink]
Neće na 70, evo je na 69. Daj shvati da prijašnje cijene nemaju nikakve veze sa budućim, već isključivo poslovanje!
@Reisman
U tom kontekstu sam i napisao cijenu od 5 kuna. Pored toga jucer mi je nestao/obrisan post u kojem sam napisao da je u ovom momentu s obzirom na vozarine bolje imat stado od 7 krava nego flotu od 7 brodova.