… kako si objasniti činjenicu da je netko spreman prodavati tu dionicu za 70 kuna?
očekuje je na 60 kn? ili na 50 kn? Linić kaže da će idužća godina biti još teža…
Sakrili gubitke u investicijama
"..Prvo što upada oči u financijskom izvješću je nova prepravljena bilanca za 2010. godinu. Nema više gubitka od 47, već tek 12 milijuna kuna. Kako? Uprava se dosjetila primijeniti drugu knjigovodstvenu metodu koja se bazira na nabavnoj vrijednosti broda, a ne tržišnoj. Kako to izgleda u praksi najbolje prikazuje slučaj Solina, nedavno isporučene novogradnje sagrađene u Brodosplitu. Brod je pogođen za 35 milijuna dolara i takva je vrijednost ušla u bilancu. No, time je ostalo skriveno da je Jadroplov na Solinu izgubio 11 milijuna dolara, jer je upravo tolika razlika do njegove trenutne tržišne vrijednosti. Dakle, samo na tom brodu gubitak iznosi preko 60 milijuna kuna, dok je Uprava iskazala zanemariv ukupni gubitak od 1,2 milijuna kuna…"
dioki se ne tako davno prodavao po 9 kuna, ingra je bila 4 kune, staklenici po 300 kuna, janaf po 1.000….i to im je bila najniža cijena u zadnjih desetak godina, ispod toga nije išlo…08.09.2004. cijena jadroplova je bila 71 kunu i od tada cijena je samo rasla, 26.10.2007. došla je do 850 kuna, nakon toga je lagano padala da bi tek početkom 2009. došla do cijene ispod 100 kuna.,a koncem iste godine 2009. došla je do preko 200 kuna, da bi se tek koncem 2010. ponovno spustila ispod 100 kuna, ali se ubrzo vratila na preko 100 kuna. Tek je ove godine u kratkom periodu i na maloj količini dotakla cjenovno dno od 70 kuna…a sad vi možeše mjeriti brodove uzduž i poprijeko, gledati njihove brutoregistarske tone, navoz, dovoz, prijevoz, gaz…al’ cijena neće više na 70, neće pa neće, a vi se tako trudite [wink]
dioki se ne tako davno prodavao po 9 kuna, ingra je bila 4 kune, staklenici po 300 kuna, janaf po 1.000….i to im je bila najniža cijena u zadnjih desetak godina, ispod toga nije išlo…08.09.2004. cijena jadroplova je bila 71 kunu i od tada cijena je samo rasla, 26.10.2007. došla je do 850 kuna, nakon toga je lagano padala da bi tek početkom 2009. došla do cijene ispod 100 kuna.,a koncem iste godine 2009. došla je do preko 200 kuna, da bi se tek koncem 2010. ponovno spustila ispod 100 kuna, ali se ubrzo vratila na preko 100 kuna. Tek je ove godine u kratkom periodu i na maloj količini dotakla cjenovno dno od 70 kuna…a sad vi možeše mjeriti brodove uzduž i poprijeko, gledati njihove brutoregistarske tone, navoz, dovoz, prijevoz, gaz…al’ cijena neće više na 70, neće pa neće, a vi se tako trudite [wink]
Znamo, ti si kupio 500 komada i sad će samo rasti, dok se ne iskrcaš, a onda će naglo počet padat.
Kretanje/a cijene dionice JDPL iz prošlosti nisu mjerodavna iz više razloga. Gospodarska kriza ovakvog inteziteta nije zahvatila Europu i svijet, u posljednjih 10-ak godina. Jadroplov, kao takav, izrazito malen, u državnom vlasništvu, vegetira.Poslovanje samog društva ovisi o utjecaju države.
Koliko dugo, vidjet ćemo. Ono što jest bitno, jest pronaći vlasnika koji će iskoristiti preostali potencijal.
Da sam dioničar ovog društva, ne bi me zanimala zarada od svega par ili desetak kn na ovoj dionici. Ne bi navlačio ljude na kupnju, a pritom im se istovremeno istresao na prodajnim nalozima.
To rade sitni kokošari.
Uopće nije bitno kako se kretala cijena dionice na tržištu. Najbitnije je vidjeti daljnje poteze uprave, ali i poteze AUDIO. Jer ukoliko AUDIO podijeli/otpusti dionice…
Korisniče matrix90,
Sjećam se, nije to tako davno bilo, vi ste korisniče matrix, kupovali dionice kaštelanskih staklenika po cijeni od nekih 3.000 kuna. I sad, ako ta ista dionica u dogledno vrijeme postigne cijenu od nekih 3.003 kuna i vi je po toj cijeni prodate, a svakako će te je prodati, jer je mjesecima gledate na razini od nekih 700 kuna, i pri tome ostvarite zaradu od 3 kune ili 0,1 % da li ste vi kokošar?
Ukoliko u dogledno vrijeme dionica kaštelanskih staklenika ne postigne tu cijenu, nego maksimalno dođe do nekih 1.500 kuna i vi je prodate, i pri tome ostvarite gubitak od nekih 50% vi nikako nećete moći biti kokošar, nego samo tužni lik ove burzovne stvarnosti. Koji vam je lik draži?
A mi, dioničari jadroplova, ako u dogledno vrijeme ostvarimo prinos veći od 10% bi ćemo zadovoljni pa makar nas vi, i vama slični, kokošarima nazivali [wink]
Korisniče matrix90,
Sjećam se, nije to tako davno bilo, vi ste korisniče matrix, kupovali dionice kaštelanskih staklenika po cijeni od nekih 3.000 kuna. I sad, ako ta ista dionica u dogledno vrijeme postigne cijenu od nekih 3.003 kuna i vi je po toj cijeni prodate, a svakako će te je prodati, jer je mjesecima gledate na razini od nekih 700 kuna, i pri tome ostvarite zaradu od 3 kune ili 0,1 % da li ste vi kokošar?
Ukoliko u dogledno vrijeme dionica kaštelanskih staklenika ne postigne tu cijenu, nego maksimalno dođe do nekih 1.500 kuna i vi je prodate, i pri tome ostvarite gubitak od nekih 50% vi nikako nećete moći biti kokošar, nego samo tužni lik ove burzovne stvarnosti. Koji vam je lik draži?
A mi, dioničari jadroplova, ako u dogledno vrijeme ostvarimo prinos veći od 10% bi ćemo zadovoljni pa makar nas vi, i vama slični, kokošarima nazivali [wink]
Ova tema je JDPL, stoga se drži same tematike na ovom podforumu. Sve sto sam iznio na podforumu vezano je za poslovanje i možebitno kretanje cijene dionice.
No ukoliko me zelis povlaciti za rijec, nema problema. Prije svega počni od sebe.
Izračunaj vlastitu nereliziranu dobit na spomenutoj dionici. Osobna stvar je stvar kupnje na različitim cijenovnim nivoima, pa tako i rizik. Ti bi se barem trebao poklopiti i sutjeti vezano za ovu temu.
Ne vidim razloga zbog čega to povezujes s JDPL? [rolleyes]
Ne znam zasto to ne povezujes sa svojom prijasnjom kupnjom na VART, ADRS, BLJE, DLKV…neda mi se nabrajati…
Ne znam koliko si ljudi navukao, ali nije me niti briga. Zao mi je onih koji su na biločiji nagovor izgubili olako novac. To je razlog mog kritičkog stava na ovoj, ali i drugim temama.
Nema smisla ici u daljnu raspravu s tobom i sličnima, jer uvijek gledaš prošlost, a nikada buducnost. Tako si dokazao na ovoj, ali i drugim temama. Zato jesi bio i ostao sitni kokošar.
Prošla su vremena kada su ljudi kupovali na slatke rijeci i obecanja. Dosla su neka nova, teza vremena…
Jedna za kraj: Gledas lipe, bježe ti godine!
End of discussion
Bilo je samo pitanje kada će puknuti ljubav zimzija i malog M [lol]
Korisniče matrix90,
Ova tema je JDPL, stoga se drži same tematike na ovom podforumu. Sve sto sam iznio na podforumu vezano je za poslovanje i možebitno kretanje cijene dionice.
No ukoliko me zelis povlaciti za rijec, nema problema. Prije svega počni od sebe.
Izračunaj vlastitu nereliziranu dobit na spomenutoj dionici. Osobna stvar je stvar kupnje na različitim cijenovnim nivoima, pa tako i rizik. Ti bi se barem trebao poklopiti i sutjeti vezano za ovu temu.
Ne vidim razloga zbog čega to povezujes s JDPL? [rolleyes]
Ne znam zasto to ne povezujes sa svojom prijasnjom kupnjom na VART, ADRS, BLJE, DLKV…neda mi se nabrajati…
Ne znam koliko si ljudi navukao, ali nije me niti briga. Zao mi je onih koji su na biločiji nagovor izgubili olako novac. To je razlog mog kritičkog stava na ovoj, ali i drugim temama.
Nema smisla ici u daljnu raspravu s tobom i sličnima, jer uvijek gledaš prošlost, a nikada buducnost. Tako si dokazao na ovoj, ali i drugim temama. Zato jesi bio i ostao sitni kokošar.
Prošla su vremena kada su ljudi kupovali na slatke rijeci i obecanja. Dosla su neka nova, teza vremena…
Jedna za kraj: Gledas lipe, bježe ti godine!
End of discussion
[/quote]
Ponekad, radi lakšeg i prihvatljivijeg oblika objašnjavanja, pribjegavamo kojekakvim komparacijama, pa tako, na temi jadroplova ja spominjem i jadroplov i staklenike. Korisniče matrix90, vi u tuđem oko vidite slamku, a u svome ne vidite plast sijena. Vi sebi, u svakom svome postu, dopuštate da barem jednom upotrijebite riječ "kokošari". Čitajući vaše ovogodišnje postove, strancu bi se učinilo da Hrvatsku naseljava 4 milijuna kokošara i jedan matrix90. Nastavljajući tu misao, stranac pada u sumnju i pita se, kako je moguće, da 4 milijuna kokošara svakodnevno kokošari jednoga matrixa90. Hoće-neće, može jedino zaključiti da, ili je matrix90 jako bogat i naivan, pa ga 4 milijuna kokošara mogu svakodnevno kokošariti, ili se kroz postove korisnika matrixa90 proteže riječ "kokošari" kao refleks sve frustracije nastale kroz sve njegove burzovne promašaje.
Korisniče matrix90, navodite seriju dionica, a onda stajete, i nedostatak svog znanja pokušavate kompenzirati starom otrcanom frazom "ne da mi se nabrajati". To je kao da u kockarnici izgubite milijun dolara, pa onda samom sebi naglas kažete "neću igrati, jer ne da mi se gubiti". Nadalje, korisniče matrix90, na svim tim dionicama koje ste pobrojali nitko nije gubio, ako ih je na vrijeme kupovao, ako ih je kupovao onih dana kad sam ja o njima pisao.
Korisniče matrix, gledam ja budućnost, jer da je ne gledam ne bi kupovao jadroplov sada kad je ispod 80, a ne bi kupovao ni staklenika još kad su 300 kuna bili. Jest da ja na njima imam nerealiziranu dobit, ali vi imate izgubljenu supstancu, vi imate izgubljen svoj vlastiti novac mukom zarađen.
I da vas korisniče matrix90, za kraj parafraziram, uz neznatnu modifikaciju vaše zadnje mudre fraze
Gledaš lipe, a godine ti ne dolaze
O
Gledaš lipe, a ne dolaze ti godine
Odrasti korisniče…niti su svi kokošari, niti je samo jedan matrix na ovome svijetu…svako gubi bar po nekad, ali nikad Boža zvani Pub…korisniče, nisi Božo zvani Pub [lol]
Naprosto, stogod kazao contra JDPL u najboljoj namjeri, smatrat ces osobnim napadom na sebe. S tobom je tesko ici u diskusiju, jer svaki put skreces s/sa onog bitnog, a to je u ovom slučaju poslovanje i trenutno stanje JDPL.
Ono te ne zanima, vec se pozivas na kretanje cijene u prijasnjim godinama, ali pod bitno drukcijim okolnostima (poslovanje i vanjski faktori).
Pusti na stranu trgovanje u zadnjih 10-ak dana, kao i kretanja cijene u prošlosti. U tom periodu većinu transakcija napravio si ti ili osobe čiji račun kontroliraš. Za supstancu ne brini, ona je vraćena na drugim inv.
Slažem se, Pub the bear, samo je jedan. Kao takav, bolje za ovaj svijet, neka tako i ostane. Uživaj! [smiley]
Sakrili gubitke u investicijama
"..Prvo što upada oči u financijskom izvješću je nova prepravljena bilanca za 2010. godinu. Nema više gubitka od 47, već tek 12 milijuna kuna. Kako? Uprava se dosjetila primijeniti drugu knjigovodstvenu metodu koja se bazira na nabavnoj vrijednosti broda, a ne tržišnoj. Kako to izgleda u praksi najbolje prikazuje slučaj Solina, nedavno isporučene novogradnje sagrađene u Brodosplitu. Brod je pogođen za 35 milijuna dolara i takva je vrijednost ušla u bilancu. No, time je ostalo skriveno da je Jadroplov na Solinu izgubio 11 milijuna dolara, jer je upravo tolika razlika do njegove trenutne tržišne vrijednosti. Dakle, samo na tom brodu gubitak iznosi preko 60 milijuna kuna, dok je Uprava iskazala zanemariv ukupni gubitak od 1,2 milijuna kuna…"
Koliko god mi se nije dopadalo knjigovodstvo prošle uprave mislim da je realnije oslikavaklo vrijednost firme. Redovno godišnje usklađenje vrijednosti brodova je ponekad dobitnika pretvaralo u gubitaša. Na jednom takvom kvartalnom izvješće popušio sam pristojnu svotu. Ovo šta imamo danas je škverska škola. Koliko je bilo sanacija škverova i restruktuiranja kad su nas uprave ovjeravale da su sad zdravi i idu u svijetlu budućnost a onda bi ih vrlo bliska budućnost brutalno demantirala. Ja mislim (šta ne znači da sam u pravu pa vi prosudite) da je pronjena računovodstvenog modela manevar čuvanja fotelje. Poruka je vidite Liniću i Čačiću kako sam ja pametan. U ovo malo vremena šta sam na vlasti gubitaša sam pretvorio u dobitnika. Jednim potezom pera. [rolleyes]