JDPL (Jadroplov d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska JDPL (Jadroplov d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ma meni je indikativno nešto drugo

Smatramo da kupnja takvog broda umanjuje sposobnost Jadroplova da odgovori zahtjevima tržišta u skoroj budučnosti-istiće Kovačić

Unquote

Talenat govori u množini šta znači da ima istomišljenike unutar kompanije. Ili je sam sebi shvativši koliko je dobar iz poštovanja počeo davati Vi. O sancta simplicitas. Toliko puno gluposti nije lako sažeti u tako malo riječi . Kumrovec MBA.

Quote Sakai "najvise pali svi osim ATPL"

Ma meni je indikativno nešto drugo

Smatramo da kupnja takvog broda umanjuje sposobnost Jadroplova da odgovori zahtjevima tržišta u skoroj budučnosti-istiće Kovačić

Unquote

Talenat govori u množini šta znači da ima istomišljenike unutar kompanije. Ili je sam sebi shvativši koliko je dobar iz poštovanja počeo davati Vi. O sancta simplicitas. Toliko puno gluposti nije lako sažeti u tako malo riječi . Kumrovec MBA.

Ma kakvi Kumrovec. Dok je kumrovec carevao brodari i brodogradnja je carevala!
Ovo je ADZejova retorika : jami ga rođače….

Pa dobro ja bih tu množinu stavio u funkciju njegove uloge predsjednika uprave, po kojoj govori u ime kompanije pa je stoga u množini. Dakle, to je moja ocjena govoreći ajmo reć nepristrano i objektivno.

ALI, govoreći pristrano i subjektivno rekao bih da je upotrijebio množinu jer mu je bilo puno lakše takvu budalaštinu izreći u množini. Znate ono, u smislu "Uspio SAM!" i "Pogriješili SMO."

Ujedno, ne bih tu tražio nikakve istomišljenike, ako to znači da oni tu izjavu drže vjerodostojnom i utemeljenoj na stvarnosti. Ne, svi oni vrlo dobro znaju o kakvoj se kužini tu radi, uključujući i Talenta osobno.
Naime, u članku linkanom na prethodnoj stranici, dakle intervju sa Talentom, lijepo piše:
– Dok sam bio zaposlenik škvera, s Jadroplovom smo vodili pregovore o mogućoj gradnji dvaju brodova, koje sam upravo ja vodio, a trajali su do prosinca 2010. godine.

Dakle, da bi bio u toj ulozi pregovarača, morao je biti upućen u kretanja cijena novogradnji, pa i polovnjaka na svjetskom tržištu, ako ne sam od sebe, a onda sigurno od strane pregovarača iz Jadroplova. Taj mu je morao reći u jednom trenutku, čujte ne možemo pristati na cijenu od 50 mil USD, kad možemo vani ugovoriti za 30 ili kupiti polovni star par godina itd.. Da se nisu protivili tome, vjerovatno ni Papinjo ne bi bio smjenjen, dakle ne može ga se opravdati neznanjem.

Ta izjava je naprosto izvaljena jer se nešto moralo reći, mada sam siguran da bi se on najradije na to pitanje izvukao nerazgovjetnim mumljanjem, a da smo u Americi vjerovatno bi odgovor već glasio "Pozivam se na peti amandman".
Svojom suštinom Peti amandman znači da pojedinac ne može biti prisiljen da pred sudom svjedoči protiv samog sebe.

Kostrenski kapetani su govorili: san ga nakrcal, san ga iskrcal, san ga dovel, san ga popravil…..su me naprdili. [angry]

Sa druge strane naučili smo na klimoglavce koji aplaudiraju svakoj vlasti i prestrojavaju se u hodu.

Inače, što se tiče smjene Papinja, koja je kao motivirana visokim plaćama koje su kršile odredbu o plaćama, u tisku je pisalo:
..mediji su pisali kako je razlog tomu Papićeva plaća veća od 50.000 kuna, što je višestruko nadmašilo vladino ograničenje iz srpnja 2009. godine od 17.000 kuna za plaću čelnika u tvrtki u većinskom državnom vlasništvu.

Taj problem s plaćama mi je već odavno naveden kao problem u Jadroplovu, zbog specifične situacije te kompanije u odnosu na ostale kompanije u državnom vlasništvu na koje se zakon odnosi, jer Jadroplov je kapitalno intezivna kompanija koja gotovo u potpunosti posluje na inozemnom tržištu (naime, evo naručuje brodove na domaćem tržištu).

Na pitanje koliko je problematično što je u državnim rukama, između ostalog spomenut mi je taj problem s ograničavanjem plaća u kontekstu postojanja određenih kadrova u Jadroplovu koji rade poslove za koje je uobičajeno da su jako dobro plaćeni, te bi se u slučaju udovoljavanja tom zakonu smanjivanjem plaća moglo desiti da ti kadrovi odu iz Jadroplova.

E sad, moguće je da su tim stavom navodili vodu na svoj mlin, no po prirodi kapitalno intezivnih kompanija relativno malo ljudi vodi brigu o relativno puno kapitala i posve je razumljivo i prirodno da oni među njima koji snose najveći dio odgovornosti za taj kapital primaju i solidnu plaću.
Osobno ne bih ulazio u to jel itko po svojoj sposobnosti zaslužuje visoke plaće u Jadroplovu, jer to ne mogu procijeniti, no ako se i tamo kadroviranje provodi po ključu "barba Luke"..

Također, ne znam u kojoj mjeri je taj problem visine plaća usuglašen sa vladom i jesu li postigli nekakav prešutni dogovor ili je možda Jadroplov tu plovio na svoju ruku po onoj ako prođe prođe. U tom slučaju je moguće da su tek nedavno te visoke plaće raskrinkane a Papić smijenjen, no ne mogu se oteti dojmu da je tajming te smjene povezan sa problemima u brodogradilištu i nevoljkošću Papića da jednu zdravu firmu sa velikim potencijalom dovodi u nezahvalan položaj žrtvenog jarca radi još uvijek upitnog opstanka škvera.
Ako ga je iz tog razloga trebalo smijeniti, onda je to s previsokim plaćama poslužilo samo kao alibi.

Što se tiče ovog ‘zdravu firmu sa velikim potencijalom’, mogli su iskoristit niske vozarine i povoljno povećati, možda i udvostručiti flotu kroz idućih 1-2g da se išlo pažnjom dobrog gospodara, a ne maćehinski.

Usput i offtopic, evo malo o dobrom gospodaru koji ima tu sreću da posluje u Hrvatskoj.

Što je to dobar gospodar?

U utopijskoj zemlji zdravlja gdje su bolesne eutanazirali predsjednik je odabirao ministre koji su imali mali skriveni zdravstveni problem. U trenutku kad je to predsjedniku trebalu zdravstveni problem je postajao javan i ministar je odlazio na eutanaziju. Tako je i vlast tolerirala gramzljivost određenih talenata i pomela ih kad joj je to odgovaralo. Uf, koji put je grubo pisat otkrivena identiteta. Koči slobodno izražavanje. [rolleyes]

Da. Ljudi koji su zdravi (prvenstveno moralno i duhovno) u politici su nepoželjni.
Problem hrvatske politike i jest u tom što svak o svakom ima neku bolest u ladici, pa su jedni drugima vezali ruke. Stoga se s vremena na vrijeme u međusobnim javnim prepirkama mogu čuti izjave tipa nemojte da ja počnem pričat o ovome i onome..
Nadam se da će i te priče, tj. pjevanja već jednom početi. Ovako je cijelo drušvo paralizirano jer smo taoci držača vreća i nema konkretnih i korisnih inicijativa koje se uz to i PROVODE, jer se uvijek nekom staje na žulj koji onda prijeti svojom ladicom itd..

Imam dionice JDPL-a i mislim da se preuveličava ova priča o gradnji brodova. Iz računa dobiti i gubitka za 4 kvartal je vidljivo da je pod stavkom ostali poslovni prihodi stavljeno 122 mil. kuna. Obzirom da nije bilo prodaje brodova najvjerovatnije je to državna subvencija za gradnju brodova. Također na stranicama zse se može pronaći i ovaj izvještaj uprave http://www.zse.hr/userdocsimages/novosti/lKkS88itX0rP5XcfyRThMg==.pdf iz kojega je vidljivo da se cijena za prethodne novogradnje utvrđuje prilikom primopredaje i da je tržišna cijena broda bitan čimbenik i nema razloga da tako ne bude i dalje. Ukupno kada se sagleda bilanca JDPL-a sa kraja 2009 i 2010. vidi se ukupno povećanje imovine za otprilike 5% i smanjenje ukupnih obaveza za 10-tak % unatoč smanjenju vrijednosti imovine za 185 mil. kuna (samo vrijednosno usklađenje). To govori da su brodovi dobro ugovoreni i da su doprinijeli boljem poslovanju kao i boljem stanju društva.
Mislim da su novinarske informacije o cijeni gradnje novih brodova samo naklapanja.
Na kraju vrijednost dionice bi mogla i nastaviti padati zbog izlaska iz CROBEXA, a ne zbog novogradnji.

O-ho.. imamo novog člana na forumu i kud bi s prvim postom nego na Jadroplov.
Gospon Papić, ste to vi? Sad kad imate malo više vremena odlučili se i vi malo pridružiti, a treba vidjet i kud bi s otpremninom? [lol]

Što se tiče novogradnji, bilo preuveličano ili ne, bolje dignuti uzbunu prije nego poslije, jer se na ovu našu državu samo rijetki mogu osloniti, uglavnom oni koji je koriste kao kreditnu karticu pa je peglaju po potrebi, dok ribari, seljaci i mali dioničari čekaju na mrvice iz stečajne mase.

o vidim da se ekipa raspisala po JDPL forumu,preko vikenda
ove dane baš i nije bilo ekipe osim ivana7 koji je bio stalno za up, a sad ga nema kad je konačno uvidio kamo to sve ide!
a lijepo sam vam napisao jos prije 2 tj. da je ta dionica shit i da treba sto prije van,zbog loših financijskih pokazatelja te sto nema perspektive na relaciji škver-jdpl,slobodno pogledajte komentare

Sad je samo pitanje do koje cijene ce se pustiti pad,no imaoci jdpl-a su vec navikli na takve padove
sretno!

Baš sam danas promišljao da napišem nešto na temu JDPL, i vidim da su me na seebizu/slobodnoj pretekli.. Vidio sam da se ovdje puno nagađa i špekulira o cijenama novogradnji. Mislite da su ovi iz EU vesla sisali da bi dozvolili da se zapravo indirektno preko JDPL financira brodogradilište? Kao drugo tko god bio na čelu JDPL ne vjerujem da želi da ga netko sutra pošalje na sud gdje ne igraju "poslovne tajne" (a to može svaki dioničar), jer ugovoriti brod po skoro duplo većeoj cijeni a ovdje se radi o milionima dolara je kazneno djelo (bez obziri jeli završilo nekome nešto u privatnim ili stranačkim džepovima) i s obzirom na iznos za isto se sjedi u zatvoru godinama..

Vaš link

Po toj cijeni što se špekulira zadnjih dana neće sigurno ići….

New Report

Close