Suma sumarum gotovo svi gore navedeni problemi su prolaznog karaktera i većina će biti riješena s isporukom druge novogradnje. Ima li još nešto čega se nisam sjetio a da predstavlja opasnost specifičnu za JDPL koja opravdava toliku potcijenjenost u odnosu na peer grupu.
Primjerice, po mojim izračunima DSX se trži na razini 1,40 NAV-a (charter free NAV ~10,3 $). DSX navodim kao brodara koji je najsličniji JDPL zbog male zaduženosti. Jasno da sve ostale usporedbe padaju u more (veličina i struktura flote, strategija menadžmenta..). Većina ostalih brodara se trži po još većem P/NAV. Primjerice PRGN oko 1,60 NAV-a (charter free NAV ~2,86$). PRGN je po strukturi i veličini flote najsličniji ATPL.
FREE bi mogao biti po floti najsličniji JDPL (uk. nosivost ~300.000 DWT, 8 handysize + 2 supramax), a trži se po ~2,6 NAV-a (charter free NAV ~0,48$).. itd.
Primjerite da koristim izraz "charter free NAV". To je stoga što sam vrijednosti brodova uzimao čisto kao vrsta, starost = cijena (iz weekly reporta), bez uzimanja u obzir pod kakvim čarterima plove, što može umnogome promijeniti vrednovanje kompanije. No primjerice FREE uopće nema neke extra dobre chartere koji bi opravdali toliku cijenu u odnosu na JDPL.
Toliko od mene, nije neki znanstveni rad al nešto valjda je.
jednostavno…vrijeme od brodara nije …..nece nikamo pobjec….niti jedan brodar….
Ispravak.. ATPL neće pobjeć onima koji su brzi na okidaču. JDPL? Kako u sekund zna nestati bida kad je frka, za sekund ipo nestane aska kad je strka. Dakle, onaj tko čeka zeleno na semaforu ili ima Wyatt Earpa u rodoslovlju il mu je moto "Nije beg cicija".
Toliko od mene, nije neki znanstveni rad al nešto valjda je.
Vrlo dobra analiza, stotke od mene. No mislim da razlog podcijenjenosti nije na mikro razini, već makro. Bdi, procjene kretanja u sektoru i slične fore. Doduše, to se lako može promijeniti novim trendom koji bi doveo pozitivne pokazatelje u fokus. [thumbsup]
E, da.. USA-listed brodar koji je po P/NAV valuaciji najbliži JDPL je OCNF. Po meni charter free NAV mu je oko 1,30$, što će reći da se trži na 0,64 NAV-a.
No, bilo kome tko misli iole ozbiljnije novce tamo ubaciti poručio bih da si pripremi oveću staklenku u koju će ubacivati kovanice za svaku psovku vezanu za to ulaganje. Na taj način možda nešto i zaradi.
Vrlo dobra analiza, stotke od mene. No mislim da razlog podcijenjenosti nije na mikro razini, već makro. Bdi, procjene kretanja u sektoru i slične fore. Doduše, to se lako može promijeniti novim trendom koji bi doveo pozitivne pokazatelje u fokus. [thumbsup]
[/quote]
Ja se NADAM na razlog nije na mikro razini. Jer ako je moj pogled na JDPL točan, te je ta potcijenjenost zaista tolika, onda on pruža relativno sigurno utočište od svih vjetrova, pa čak i onih deflatornih. Osobno smatram da će ova sinergija centralnih banaka i fotokopirnica u ne tako dalekoj budućnosti rezultirat monetarnom krizom i inflacijom.
Zbog svega navedenog, kupovati JDPL na ovim razinama, sa bilancom koja može izdržati deflaciju i imovinom koja voli inflaciju.. njam-njam da ne kažem gric-gric.
..a što se tiče razloga na makro razini. Ti razlozi se odnose na sve brodare. Zašto se onda brodari sa mnogo rizičnijom bilancom od JDPL trže po cijenama tipa JDPL na 500kn?
Također, manji segment bulkera (handy, supra) je najmanje pod udarom novogradnji te i tu imaju plus za sigurnost. Sjetite se i da se u najcrnjim danima ljestvica prihoda izokrenula, te su capeovi postizali manje vozarine od panamaxa, a ovi pak manje od handija (koliko se sjećam).
Dio razloga je sigurno na mikro razini, ipak naši ulagači gledaju najviše stavku ostvarena dobit. Koje nema u prošloj godini. Pitanje je hoće li dionice kao takve biti relativno sigurno utočište, treba biti otvoren za sve opcije.
..a što se tiče razloga na makro razini. Ti razlozi se odnose na sve brodare. Zašto se onda brodari sa mnogo rizičnijom bilancom od JDPL trže po cijenama tipa JDPL na 500-600?
Veći rizik jednako veća očekivanja jednako veći potencijal firme za zaradu (iako ovo treba uzeti s rezervom jer u krizi neko mora i propasti). JDPL je konzervativni igrač na tržištu, ziheraš. Opet kažem, nije to uvijek loše, u žarištu krize upravo ga je to razlikovalo od ostalih brodara. A vidjeli smo kako se kretala dionica nakon dna. Imho naravno, čisto da budem transparentan imam i JDPL i ULPL u portfelju [smiley]
Dobro si me sjetio.. to sam zaboravio napisat. Ja se nadam da je mikro razlog to što:
1) nema ostvarene dobiti
2) nestaje novac iz bilance
..nadam se da su to razlozi zato što:
ad 1) dobiti ima, ali zbog karakterističnih izvješća JDPL-a koji revalorizira imovinu na tržišnu vrijednost, desi se da prikažu gubitak iako su poslovali pozitivno. Ako se ne varam u člancima koji su se pojavljivali o brodarima u zadnjih par mjeseci navođeno je da je JDPL 2009-u poslovao sa dobiti ~4 milijuna USD, dok ATPL jest poslovala sa gubitkom.
ad 2) novac nije nestajao nego se prelijevao u brodogradilište (trenutne akontacije na nivou oko 50 miliona USD), a unutar bilance se preselio na poziciju dugotrajna imovina u pripremi (skriveno u sastavu materijalne imovine).
Daklem, kad se novogradnje otplate i u potpunosti usklade na tržišnu vrijednost onda će prestati i ovi negativni utjecaji, a NAV će i dalje biti preko 300 kn. Poslovanje i dalje pozitivno, newsflow pozitivan, BDI preko 2500 bodova, a JDPL ovako nisko? JDPL koji je sastavnica ne samo Crobexa, nego i Crobex10.. E moj Galileo, stvarno ti nije bilo lako.
e moj smootko………sjećam se u kaosu padanja bdi-ja na minimum kak si mjesec
dana stavljo u sekundu bdi sa novim minusima, bez ijedne riječi………izgleda da ti
onda štimalo, valjda si bio u kešu……………….sad bi trebali valjda gore, e nejde to
tako……………sve se vraća sve se plaća…………….
Čudi me da se sjećaš, kad tada nisi još bio ni rođen?! Možda da otkriješ svoj nick iz prijašnjeg života da znam s kim pričam? A koji je razlog Vaše reinkarnacije? Prevelika popularnost s kojom se više niste mogli nositi, obožavatelji vam zatrpali inbox? Smola, šta ćeš.
Al evo kad si već napisao te hmldfaalčga, da se osvrnem i na to..
BDI postam manje više cijelo vrijeme, na temi ATPL. Bilo je perioda kad bi štafetu preuzeo netko drugi ili kad jednostavno ne bi postao iz ovog ili onog razloga, jedno duže vrijeme sam bio potpuno odsutan sa foruma.
A kad postam BDI kakve bi riječi i komentare tu trebao dodati? Pogotovo u ono doba panike i mučnine. Opet, ako se vratite u ono vrijeme (4. kvartal 2008.) možete naići na niz mojih postova na temi ATPL u kojima su između ostalog bile rečenice ovog tipa: "..dno ne postoji, morate uvijek imat nešto cash-a, čuvajte se pogotovo vi s kreditima, dno ne postoji, dno ne postoji….". Stoga, ne sssviruckaj.
A razlog što sam se sada raspisao sam već iznio. Cijena na kojoj je sada JDPL mi izgleda "predobro da bi bila istina", te se vrtim kao mačak oko vruće kaše kako bih otkrio jel mi nešto promaklo, te u tom smislu tražim pomoć vas forumaša.. ili bolje rečeno njih forumaša (s obzirom na tvoj post). Naime, zastupljenost JDPL u mom portfelju je postala tolika da zahtijeva "kućnu njegu", za razliku od pozicije u npr. DDJH, THNK i sl. gdje sam simbolično prisutan po principu ako prođe prođe.
A moj odgovor na tvoj, u mom slučaju potpuno apsurdan zaključak "sve se vraća sve se plaća" je.. nadam se da trenutno nemate JDPL, jer ćete uskoro imati priliku da dokažete tu poslovicu u praksi.
Baltic Exchange Dry Index TM 2721 (UP 7)
Baltic Exchange Capesize Index TM 3476 (DOWN 41)
Baltic Exchange Panamax Index TM 3218 (UP 39)
Baltic Exchange Supramax Index TM 2103 (UP 26)
Baltic Exchange Handysize Index TM 1067 (UP 12)