Evo malo samo za info i BDI vezano uz Jadroplov. 4 broda bulk carriera imaju cca 42.500 mt svaki osim Trogira koji ima cca 44.500 mt. Dakle, mogli bi ih svrstati u handysize ali prije u supramax brodove.
E sad za sve pogane jezike koji uspoređuju BDI i njegov utjecaj na JDPL, neka pogledaju link i historijske vrijednosti tijekom ove godine za supramax i handysize, pa se lako vidi da su trenutne vozarine cca 4x veće nego na početku godine.
http://www.nordic-drybulk.info/?Dry_Bulk_Index:Supramax_Q3%2F09
Brodari vani luduju unatoć tome što je index u crvenom:
http://finance.yahoo.com/q/cq?s=DAC,DRYS,DSX,EGLE,ESEA,EXM,GNK,NM,QMAR&d=e
Dakle sutra moramo i mi barem 5 % u plus!
BDI je danas 2. dan za redom u (malom) plusu. Izgleda da je BDI dotaknuo dno i da je krenuo lagani oporavak. Čekao sam danima JDPL ispod 190 kn, ali nije ušlo pa sam počeo kupovati sad na 192 pa dokle stignem. cilj mi je skupiti 1000 komada i čekati privatizaciju pa ćemo vidjeti što dalje [cool]
Jako loša matematika. Ajmo pretpostavit da smo planirali uložiti u JDPL 100.000 kn. Ako ga kupimo po cijeni od 100 kn, kupili smo 1000 komada. Ako smo ga pak kupili po 200 kn, kupili smo 500 komada. Pretpostavimo da dionica naraste na 1000 kn kao što ste i sami napisali. Što dobivamo?
U prvom slučaju naš portfelj u JDPL vrijedi 1 milijun kuna, a u drugom slučaju 500.000 kn. Pa i nije baš mala razlika morate priznati, a svakako nije tako beznačajna kako ste vi to u postu napisali.
Druga je stvar ako bi gospodin sada uložio duplo više sredstava nego što ih je bio spreman uložiti kad je cijena bila 100 kn. Tada bismo za 200.000 kn kupili 1000 komada dionica, pa bi vrijednost portfelja na 1000 kn/dionici bila također 1 milijun kuna.
LP
Zašto nisi kupovao kad je bio ispod 100 kn?
[/quote]
Zašto se ti nisi rodio kao sin od bila gatesa? Čovjek pametno kupuje. isti k. će biti dok bude jdpl 1000 kn jer ga kupovao po 100 ili po 200 kn. zarada će biti slična, 80000 ili 90000 kn svejedno. zato je bitno kupiti ga i ne ostati bez njega.
[/quote]
Sad ideš u krajnost. A druga krajnost je ta ako sad ne kupiš ostao si bez dionica i ne zaradiš ništa. dakle ovo tvoje i moje daje 0.
Brodari vani luduju unatoć tome što je index u crvenom:
http://finance.yahoo.com/q/cq?s=DAC,DRYS,DSX,EGLE,ESEA,EXM,GNK,NM,QMAR&d=e
Dakle sutra moramo i mi barem 5 % u plus!
normalno da brodari rastu kad su oni debelo zaostali za rastom ostalih dionica i sektora, a nema oporavka svjetskog gospodarstva bez prijevoza roba i sirovina
a ovo zašto netko nije kupovao JDPL po 100 kn…te rasprave okačite mačku o rep….zašto ljudi danas kupuju IGH po 4000, a bio je po 1500? ili PTKM po 160, a bila je po 70, KORF po 50, a bio je po 22 kn itd itd.itd.
Sad ideš u krajnost. A druga krajnost je ta ako sad ne kupiš ostao si bez dionica i ne zaradiš ništa. dakle ovo tvoje i moje daje 0.
O kakvoj krajnosti ti govoriš. Ovo je apsolutno egzaktna stvar.
Kakvih sve ljudi ima na burzi…pola ih polupismeno da ne kažem nepismeno
….finili su pusti kanti i promukla već je klapa…
Vaš link
puno toga na burzi nije logično i ne treba tražiti logiku na burzi.bitna je psihologija mase za rast ili pad dionice pa tako i za JDPL.
Tko kaže da danas brodari u Amera neće zaroniti 5% kad se objavi neki drugi članak o višku brodova na tržištu…Ja se čudim njihovoj burzi a ne našoj…