Vec dugo nisam vidio ovdje kakve konkretne TA analize i posto vec neko dulje vrijeme pratim razvoj na JDPL, i posto se na toj dionici stvara više zanimljivih situacija odlucio sam, da stavim za vas jednu analizicu. I unaprijed molim sve kritizere, da ne mijesaju fundamentalne analize sa TA.
Pogledajmo najprije veliku sliku (JDPL-weekly). Ako pogledamo konstrukciju grafa od ozujka do danas, vidimo, da se na slici stvorio trokut i to ne bilo koji trokut, nego bikovski. Tecaj se po treci put naslanja na uzlaznu trend liniju, koja stvara jaku podrsku. U prilog ide i konstrukcija Stohastica, koji se iz neutralnog podrucja dize prema prekupljenom. RSI indikator trenda vec se od kraja svibnja krece oko vrijednosti 50 (nije odlucan). Vrijednosti na gore znace uptrend od dolje downtrend. Ako pogledamo detaljno vidmo i da je zatvarajuca linija trokuta vec bila probijena na gore.
Idemo sad na malu sliku (JDPL-daily). Ovdje bi htio napomenuti samo dvoje, RSI je iznad vrijednosti 50 in opozorio bi na ponasanje strica MACD-ia. Nadam se, da primjecujete opasno prepletanje obih prosjeka, nadalje se nadam, da ste primjetili gdje se vrsi prepletanje. Da, da, jako blizu vrijednosti 0. Znam, da onima koji se ne sluze TA to jako malo znaci, ali taj uzorak ponasanja znaci, da ce sad, sad doci do ekstremno jakih proboja cijeovnih razina.
Evo, sad slozimo obje slike pogledajmo Fibonaccija, tocke otpora i podrske i dajmo finalno ocjenu. Ja osobno dajem prednost proboju na gore i posto nema pravog otpora do retrakcije prema fibonacciju izmedju 50%-61,8%, mislim, da bi eksplozivan rast do kraja godine mogao postici razine od 500-550 Kn.
A ako se konstrukcija pokvari i dojde do ozbiljnog probijanja linije podrske, u tom slucaju ceka nas prva podrska na 150 Kn. Puno srece svima pri donosenju vasih odluka.
Kolega ima li u vasim grafikonima kakva omca. Ako ima to je vjerovatno Zrin i on uzrokuje snazno probijanje cijene na gore.
Ma kolega i prodaju ga samo zato sta se ne moze pozitivno uposliti. I to prodaju bolji containeras. Ako se ne varam Zrin je geared sta daje puno bolju mogucnost uposlenja. Kad Pride dodje na red bit ce daj sta das.
Hmmm, nitko ga neće kupit…svi oprezni, a kad ludilo krene, lupat će se po asku i na cijenama preko 250 kn. Pa samo vi čekajte. Ovo me podsjeća na latergaji kad je crobex bio na 1250-1300 bodova. Svi su čekali. A svjedoci smo kasnijeg rasta. Čini mi se da će uskoro crobex na jednu višu razinu, a mnogi će opet zakasniti.
Mislim da će crobi i danas stagnirati jer će Ameri otvoriti u minusu zbog očekivanja što će FED reći, a kada FED reče odosmo mi gori….
Kolega ima li u vasim grafikonima kakva omca. Ako ima to je vjerovatno Zrin i on uzrokuje snazno probijanje cijene na gore.
Postovani Techman, nema omce, indikatori su se poslagali, a vrijeme ce presuditi.
Baltic Exchange Dry Index 2318 DOWN 38
BCI Baltic Exchange Capesize Index 2892 DOWN 116
BPI Baltic Exchange Panamax Index 2568 DOWN 4
BSI Baltic Exchange Supramax Index 2069 UP 6
BHSI Baltic Exchange Handysize Index 953 UP 5
JDPL promjena za 18.09.+21.09.2009.
Vlasnik/nositelj računa Stanje [%] Promjena
1. Zast.: DRŽAVNA AGENCIJA ZA OSIG. ŠTEDNIH ULOGA I SANACIJU 1.034.455 63.2
2. Zast.: HZMO 111.667 6.82
3. HRVATSKI FOND ZA PRIVATIZACIJU 43.569 2.66
4. Skrb.: PBZ D.D. 40.544 2.48 +3782
5. Skrb.: VOLKSBANK D.D. 10.292 0.63
6. JADROPLOV (1/1) 10.011 0.61
7. Skrb.: HRVATSKA POŠTANSKA BANKA D.D./HPB GLOBAL OTVORENI INVESTICIJSKI FOND 9.191 0.56
8. Skrb.: HRVATSKA POŠTANSKA BANKA D.D./HPB DIONIČKI OTVORENI INVESTICIJSKI FOND 7.641 0.47
9. Skrb.: HRVATSKA POŠTANSKA BANKA D.D. 6.474 0.4
10. Skrb.: HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D./PBZ CROATIA OSIGURANJE – OBVEZNI MIROVINSKI FOND 5.760 0.35
Ukupno: 78.18
broj 4. dokupio je +3782 komada u zadnja 2 dana (T+3). prodavao nije nitko iz top 10.
broj 4. dokupio je +3782 komada u zadnja 2 dana (T+3). prodavao nije nitko iz top 10. JAKO ZANIMLJIV PODATAK KOLEGA!!!
Zanimljiv podatak, ali ne i čudan. BDI struže po dnu i više neće jače padati, a čim počne rasti šibnut će svi brodari gore. Uz to, JDPL je uključen u crobex 10 i normalno je da ga fondovi u tišini kupuju. O privatizaciji koja ovdje predstoji ne treba posebno govoriti.
Naravno, sve ovo neće utjecat na kretanje cijene danas jer će se uvijek naći neki lumen koji će opaliti svoju siću po bidu ako vani bude crveno [yawn]