Pa da, nego će investirat u zajmove, u obveznice Agrokora, i dionice Agrokora, u čuda razna profitabilna koja drže vodu…
E vidis, ako zelis pisati o losim stvarima koje je JDOS napravio, onda mozes spomenuti lose investicije u AGROKOR-ove vrijednosne papire i zajmove Konzumu, ali govoriti o negativnom novcanom toku kao neobicnoj pojavi kod osiguravatelja je notorna glupost
Medjutim, tih 200+ MHRK je debelo uracunato u sadasnju cijenu JDOS-a, kada bi trenutna cijena JDOS-a stajala na 5000 HRK tada bih se slozio da je risk/reward omjer prevelik, medjutim kada JDOS stoji na cca 3000 HRK ratio se drasticno mijenja
investimir
Oprosti, ovo je ipak veci biser od negativnog novcanog toka, citiram sto si rekao:
”i zato usprokos zaradi od 5oak milja , od 31 12 2016 do 30 06 2017 otanjili su u blagajni za 22 milje – sa 29 na 6 milja kn.
A kad imas 6 milja u blagajni , onda brale i ne mozes isplatiti dividendu od ukupno 200 x 125 000 = 25 milja.
Upali su u blagu nelikvidnost jer su morali spsavati druge, ali ako je serislav u pravu i agrokor ih oguli za 200 milja, to j još debelo ispod booka”
Ocito da nisi cuo da pored cash-a postoje i cash equivalents u Bilanci:
2. Ulaganja raspoloživa za prodaju = 635.6 MHRK
Dakle dionice, obveznice, udjeli u Investicijskim Fondovima, da bi to pretvorio u cash treba otprilike 24 sata
Ako podjelis taj iznos s brojem dionica JDOS-a to ispadne cca 5000 HRK po dionici cash-a
investimir
Oprosti, ovo je ipak veci biser od negativnog novcanog toka, citiram sto si rekao:
''i zato usprokos zaradi od 5oak milja , od 31 12 2016 do 30 06 2017 otanjili su u blagajni za 22 milje – sa 29 na 6 milja kn.
A kad imas 6 milja u blagajni , onda brale i ne mozes isplatiti dividendu od ukupno 200 x 125 000 = 25 milja.
Upali su u blagu nelikvidnost jer su morali spsavati druge, ali ako je serislav u pravu i agrokor ih oguli za 200 milja, to j još debelo ispod booka''
Ocito da nisi cuo da pored cash-a postoje i cash equivalents u Bilanci:
2. Ulaganja raspoloživa za prodaju = 635.6 MHRK
Dakle dionice, obveznice, udjeli u Investicijskim Fondovima, da bi to pretvorio u cash treba otprilike 24 sata
Ako podjelis taj iznos s brojem dionica JDOS-a to ispadne cca 5000 HRK po dionici cash-a
Slažem se da su novac i unovčive vrijednosnice bliski pojmovi, ali koliko je to varljivo zna svatko od nas tko je ikada pokušao nabrzinu unovčiti neku dionicu – to uvijek ide uz cijenu manju od željene.
Oni su imali odljev od 182 milje kuna – čak i za njih to je ogromna svota. to je čisti keš, ne izvedenice. imaju oni i dionica, i fondova i obveznica, ali probaj recimo unovčiti neke bih dionice, ili povući nke zajmove – ne ide to tek preko noći. a ovo kad je grunulo, grunulo je u dva-ti tjedna, sjećamo se dobro kako se sve bilo brzo odvilo
Tako da ostajem pri svome tumačenju – ostali su kratkotočno bez keša jers u spašavali vjerovatno agram invest. jer i zadnja pozajmica od 90ak milja je vjerojatno išla njima, sumnjam bas da su posudivali van familije u takvim trenucima
ovdje je netko primijetio da jdos nije saponija ili granolio. i to je točno. proizvodne kompanije kad izgube 100 milja kuna, one su u gabuli debeloj, jdos ima stalni priljev svezeg novca i dovoljnu imovinu da moze otpisati sve sto ima u agrokoru. jos samo kad bismo znali koliko je to.
Ako imas isplatiti 25 milja, a nemas toliko u blagajni – ili ćeš navrat nanos prodavati nešto, ili ćeš se zadužiti da isplatiš divku. i jedno i drugo je veoma bedasto i racionalan poduzetnik to neće raditi, tako se ne gospodai imovinom
Mislim da je citav Agrokor osiguran preko Agram grupe. Netko je to pisao bio.
Nemojmo zaboravit da je i to bitno za ubuduce za prihod, za premije.
Ako se ovo pocne gasiti malo po malo, padat ce i premije. Imat ce to kumulativno nefativnog efekta za Agram grupu, za Jadransko…
Mislim da je citav Agrokor osiguran preko Agram grupe. Netko je to pisao bio.
Nemojmo zaboravit da je i to bitno za ubuduce za prihod, za premije.
Ako se ovo pocne gasiti malo po malo, padat ce i premije. Imat ce to kumulativno nefativnog efekta za Agram grupu, za Jadransko…
Jamnica ima kamione registirirane u CROS.
Ljudi, meni nije jasno zasto generalno pricate bez imalo zelje da pogledate Revidirano godisnje izvjesce 2016 biljeske 19. i 20. (pdf stranica 82 do 88)
Ja sam si dao truda i u prrethodnim postovima izvadio sve vrijednosnice i zajmove koji se ticu AGROKORA, serislav spominje jos doatnih 90 Mill. HRK zajma KONZUMU koji ja nisam uspio naci, tako da ako je to tocno dodjemo do cifre od cca 250 Mill. HRK izlozenosti AGROKORU.
Nemojmo pisati crno/bijelo, JDOS-ov glavni prihod je osiguranje motornih vozila i sigurno da dio prihoda dolazi od premija na osigurana vozila iz sustava AGROKOR-ovih tvrtki, ali vozila nece nestati i tvrtke nece propasti, a takodjer JDOS nije ekskluzivni osiguravatelj AGROKOR-ovih tvrtki vec vjerojatno drzi neki trzisni udio (siguran sam manje od CROS-a)
Dakle, pogledajte kamo je JDOS plasirao 700 MHRK financijskih ulaganja i vidjet cete da je to diversificirano na Investicijske Fondove, doo drustva, Obveznice i Komercijalne zapise, dionice
Dodatnih 370 MHRK je investirano u nekretnine
Ne preporučam ništa, nego ste se vi ovdje zaigrali kao da problem s Agrokorom ne postoji.
Imali ste najavu da ide dividenda, a dividenda ne ide. Bez ikakvog objašnjenja ukinuta. To nije dobro.
Uživajte, ali ne pretjerujte.
Mi puno trkeljamo, a sve nam piše pred nosom – pogedajte novčani tok. veoma je neobično da osiguravajuće društvo im anegativni novčani tok, pa oni samo cuclaju svaki dan lovu premija po premiji. osim ako njihove korisnike nije poharala kaka nepogoda, ili su isli u nabavku , ili PAK SU INTENZIVNO, ALI BAS INTENZIVNO UBRIZGSAVLI LOVU POTREBITIMA TJ. BRAĆI I SESTRAMA AGRAMERIMA KOJI SU SE ZAIGRALI SA IVICOM I MARICOM
Novcani tok – aop 046 – izda za dane zajmove
2016 – 17, 5 milje
2017 – 182 milje. slovima i brojkama – 182 milijuna kunića dadoše potrebitima
i zato usprokos zaradi od 5oak milja , od 31 12 2016 do 30 06 2017 otanjili su u blagajni za 22 milje – sa 29 na 6 milja kn.
Upali su u blagu nelikvidnost jer su morali spsavati druge, ali ako je serislav u pravu i agrokor ih oguli za 200 milja, to j još debelo ispod booka
[/quote]
Ti bas volis trkeljati kako kazes
Glupost mjeseca koju sam cuo od tebe:
"veoma je neobično da osiguravajuće društvo im negativni novčani tok"
Pa normalno da imaju negativni novcani tok kada investiraju novac u vlasnicke i duznicke vrijednosne papire, to je ono sto Osiguravajuca drustva rade, neca valjda drzati novac u Banci na 0.5% kamate
13. Izdaci za ulaganja u vrijednosne papire i udjele 85.6 MHRK
16. Izdaci za dane kratkoročne i dugoročne zajmove 182.1 MHRK
[/quote]
ma veoma je neobično da osiguravajuće društvo ostavi samosebe bez para – pogledaj novčani tok 1H za 2017, 2016 itd. – to što se dogodilo u 2017 nikad prije se nije bilo dogodilo, nikad prije nisu bili dozvolili sebi da ostanu bez para.
tvoji izračuni izlozenosti stoj ei ne stoje – razlog: ako jdos da novac npr agram investu,maovi daju agrokoru – je li to izlozensot agrokoru ili nije
To sto ne pise crno na bijelo Agrokor, ne mora znaciti da agrokor nije pojeo taj novac . Ako ne vjerujes meni, pogldeaj slucaj Hoteli Plat i Nexus ulaganja pa ćeš vidjeti što znači kad das novac Hotelim aPlat, aoi ga daju Agrokoru. To znaci, ode u vjetar
I zato mi pisemo ovdje jer oni ne zele reći koliko su umočeni u Agrokor, a i po ovom tvom izračunu to j e 250 milj kn. Dakle, pozamasna svota, a moze bit je i veća. i to je problem ove dionice. jer za razliku od npr adrs ili zabe ne znamo jos koliki iznos je zarobljen u Agrokoru
Ali covjece, daj mi link, dokument gdje kupis te informacije, ti gatas iz kristalne kugle
Za sve sto sam rekao ja sam ti dao link i referencu
Gdje pise da je JDOS dao novac Agram investu?
Ovo je Kompanija koja se bavi financijskim uslugama i bez problema dolazi do cash-a, imaju gomile likvidnih sredstava, pa nije ovo DDJH
investimir
vidi, ja vjerujem da ti nisi prosao kroz Q2 Bilancu JDOS-a tako da cu prihvatiti tvoju tvrdnju kao cinjenicu da si bio brzoplet, jer kazes:
“ma veoma je neobično da osiguravajuće društvo ostavi samosebe bez para – pogledaj novčani tok 1H za 2017, 2016 itd. – to što se dogodilo u 2017 nikad prije se nije bilo dogodilo, nikad prije nisu bili dozvolili sebi da ostanu bez para.”
Pored tih cca 7 MHRK kojeg imaju na poslovnom racunu drustva (ziro ili tekuci racun), imaju i 29.6 MHRK depozita kod banaka na orocenim racunima.
4.1. Depoziti kod kreditnih institucija (banaka)
Vjerujem da si svjestan da tih 29.6 MHRK mozes u roku od 1 min prebaciti na tekuci racun
50 kom danas po 2850.
Baš me zanima je li to trezor ili netko tko njuši situaciju.
Evo ti neselektivni pad.
Taman da i ne naplate ni kune od 250 mil koliko su izgleda zaglavili u Agrokoru opet je book preko 5000 kn, a P/E je trenutno na 6.06, nema se šta.
I sam mislio skraćivati, ali se onda postavlja pitanje da ne krenem kupovati po asku jednog dana.
Proći će ova kiša…
Evo ti neselektivni pad.
Taman da i ne naplate ni kune od 250 mil koliko su izgleda zaglavili u Agrokoru opet je book preko 5000 kn, a P/E je trenutno na 6.06, nema se šta.
I sam mislio skraćivati, ali se onda postavlja pitanje da ne krenem kupovati po asku jednog dana.
Proći će ova kiša…
Mi ne znamo koliko su zaglavili jer neće da kažu. Ispada da ni jdos ni kreditn abanka nemaju skoro pa ništa prema agrokoru , a to ne moze biti jer su preuzeli masu dionica sukladno repo ugovorima.
Oni izgleda sve prevaljujuu na agram brokere, a izlsitane dionice tipa kbz i jdos drže umivenima. mogu oni izdržati i 300 milijuna, ali da napišu kao npr adris i cros i sapn, pa da znamo