JDOS (Jadransko osiguranje d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska JDOS (Jadransko osiguranje d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

serimire, poslovanje nije upitno. tu su dobri i tu krava mlijeka daje.

problem je agrokor – skrivaju kao zmija noge, nece da kazu koliko su unutra. ogledaj pozajmice – vise oko 100 milja . to je ondaj kredit sto su bili naznacili u revizorskom. ukupno pozajmica imaju iznad 400 milja kuna. a nece da kazu kome. jer kad bismo znali da npr pola imaju prema agrokoru, pa ce mpola otpisaiit, to je 100 milja manje, i to je za njihovu bilancu kikiriki. ali ako je seve agrokor i ako popse vis eo pola, onda je problem

jer netko iz agram bunkera ima u agrokoru barem pola milijrde kun – ili kbz, i li ehos ili jdos. četvrtog nema. agram samo mesetari, ali on nema love kjer nema je odakle proizvesti. banka i dva osigirvaelj su ti koji proslijeduju kes

to da nema divke, to nije slucajno, zar ne. ali nece da kazu i tu je problem. za sap recimo znamo koliko, za cros znamo itd, ali ovdje ni mukavet

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

U prvom su pisali neke gubitke po osnovi pozajmica, investicija…
Sad toga nema. Prebrisano.
O cemu se radi?
Znam da knjivodstveno mozes voditi ovako i onako, ali opet… Ne znam.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

Poslije odluke da ne isplate dividendu , a isplacivali su je godinama, a moramo priznati u odnosu na cijenu jako dobru dividendu, meni se ova firma sve manje i manje svidja ( iako sam mislio da je jednaod boljih u rh i da ce se ovdje jako puno moci zaradit ) ali sada vise nisam u to siguran, cini mi se da nesto skrivaju i da ovo izvjesce nije ni priblizno stvarnom stanju .

U prvom su pisali neke gubitke po osnovi pozajmica, investicija…
Sad toga nema. Prebrisano.
O cemu se radi?
Znam da knjivodstveno mozes voditi ovako i onako, ali opet… Ne znam.

adris je jasno i glasno naveo svoje plasmane u agrokor – to je oko milijardu kuna. i u izvjescu i na skupštini. zasto ne navedu izvjescu – imamo tolikoi toliko pplasirano i agrokor.

afram grupa ima sigurno pola milijarde u agrokoru. netko je taj novac morao dati – kbz, ehos ili jdos.

jdos moze prezivjeti otpis i 200 milja. bilanca im je jaka, imaju novaca, ali ne ele reći kolio bi se moralo otpisati nit su dosad ista otpisalo sto ej neprirodno

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

To će se pojaviti u knjigama prije ili kasnije.
Međutim, stvarno je veliko pitanje koliko je to novaca.
Pogledajte, prošli kvartal su a konto revalorizacije ulaganja skresali sveobuhvatnu dobit na sve ga 3 mil kn, a ovaj kvartal nisu. Što reći?
Tu se špekulira s nekim frapantnim iznosima izloženosti, a zapravo nitko ne zna koliko je to. Niti blizu.
Da li vam je pao na pamet scenarij da je možda i mnogo manje nego se špekulira?
Određeni krupniji iznos svakako jest.
Ostaje za vidjeti. Najdalje do nagodbe.

P.S.
Cijena je već ukalkulirala strahovit otpis.
Pogledajte P/B.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

Može biti visoko ili nisko, puno ili malo, ali poanta upravo i jest u tome da se ne zna. Nije baš da na ZSE postoje tri dionice pa baš moraš imati ovakve. 😀

Trenutno je P/E ispod 7, a taman da otpišu 400 mil (što je znanstvena fantastika) opet bi se tržilo solidno ispod booka, a s otpisom manje još ispod booka.
Sve će doći na svoje. Strpljenja…

Ne razumijem sta nije jasno:

Godisnje izvjesce 2016 biljeske 19 i 20

Vrijednosni papiri/dionice u AGROKOR-ovim kompanijama (u Milionima HRK):

JMNC 10.85
LEDO 26.375
PIVK 4.27
BLJE 27.66
KONZUM 45.88

Zajmovi:

KONZUM 7.293 Mill EUR ili 54.5 Mill. HRK

Ukupna izlozenost: 169.58 Mill. HRK

Ovo je vrijednost na kraju 2016.

Drugi kvartal pod stavkom revalorizacija financijske imovine: – 14.76 Mill HRK kvartalni otpis (s obzirom na trenutnu cijenu na burzi)

KONZUM pretpostavljam, nije uzet u obzir jer se ne trguje na ZSE sto se tice vlasnickog udjela

Zajam KONZUMU takodjer nije jos otpisan

Swami, hvala.
Promaklo mi je.
Istinabog, smiješno je da Todex nisu proknjižili kao nulu (fondovi jesu, a oni isto funkcioniraju kao rizični fond), a kasnije što bude dobro bude.
Također, u travnju su posudili još 91 mil kn koji je osiguran dionicama. Po kojoj cijeni, ne piše, naravno.
Znači, dionice su pušing sve od 90% pa do možda 80%, u najboljem slučaju.
Zavisi kako se gleda jer:
– stare pišu po cijenama prije pada,
– za nove nemamo podataka, bar ja ne mogu naći,
Krediti Konzumu od 55 mil kn je pušing jedno 70% barem.
Znači, od ukupno 260 mil kn izloženosti vratit će 30-40 mil ili nešto više ako ne bude baš najbrutalnije razvodnjenje dioničara. Ipak su tamo i mirovinski fondovi pa će upravnik i vijeće morati to sagledati.
Znači book pada na 5000 do 5500 po dionici, kad se to realno prikaže.
Što i nije loše, jer kad bi se tržilo po toj cijeni imali bi P/B od oko 12.

serislav

gdje je taj podatak o novom zajmu od 91 Mill. HRK?

Ovih 14.76 Mill. HRK je otpis ekvivalentan padu dionica na razinu do blokade sto je cca 21%, vjerojatno su prodali znatan dio, jer sa portfoliom sa kraja 2016. bi otpis trebo biti puno veci

Sto se tice zajmova koji su osigurani dionicama, jos treba vidjeti koje su dionice u igri, jer nisu sve Kompanije pod AGROKOR-ovom umbrella-om davale jamstva

Najbitnija stvar sto se tice JDOS-a jest da bez obzira na otpis, to su bili dugorocni financijski plasmani i nece utjecati na buduce poslovanje i Operating Cash Flow kao niti na likvidnost Kompanije

Tako da JDOS uopce ne treba trpati u isti kos s dobavljacima AGROKORA tipa Saponija, ATGR, KRAS … koji ma je uzurpiran Working Capital kao i plasman buducih proizvoda

New Report

Close