Javni dug lani porastao 21,3 milijarde kn, u prvom kvartalu 2013. za još 5,6 mlrd.kn

Naslovnica Forum Komentari članaka Javni dug lani porastao 21,3 milijarde kn, u prvom kvartalu 2013. za još 5,6 mlrd.kn

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Hrvatska na stoji tako loše? Ma naravno!

Najrelevantiji podatak je kretanje bilance tekućih plaćanja sa inozemstvom kao postotak BDP-a. Za Hrvatsku je daleko važnije to da od svog prvog dana nezavisnosti vuče sva tri deficita – budžetski, vanjskotrgovinski i bilance tekućih plaćanja s inozemstvom od ispunjenja maastriških kriterija.

I to unatoč prodaji Plive, INE, HT-a itd. što je dovelo do ogromnog priljeva stranog nnovca (ne kapitala) u Hrvatsku i održavanja nerealno visokog tečaja kune.

Što sada dalje? Odgovor se može naći u tekstu koji je nedavno objavio Wolfgang Schaueble (njemački ministar finacija) u Financial Timesu (“Banking union must be built on firm foundations) 13.05.2013: “As Cyprus showed, we need predictability about when shareholders and creditors – and in what order – will be called upon to bal in or wind up a bank”.

Kada Hrvatska bude morala svečano objaviti da više nije u stanju servisirati vanjski dug i zatažiti pomoć kod njegovog reprogramiranja od MMF-a, biti će joj isto tako svečano priopćeno koliki njegov dio može servisirati a koliki ne. Za taj ostatak će se “strići” depoziti građana, baš kao na Cipru.

Prije toga će na red vjerojatno doći Slovenija.

New Report

Close