IPKK (Termes Grupa d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska IPKK (Termes Grupa d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Prosjecna cijena secera u EU za 12. mjesec je bila 400 eura/t:

https://ec.europa.eu/agriculture/sites/agriculture/files/market-observatory/sugar/doc/price-reporting_en.pdf

Ja sam bio malo uranio sa prognozom od 400 eura – jesam li pogrijepio ili samispravno postupio pušući izdaleka i na hladno.

ipkk bolje drži vjetar kak bi to dalmosi rekli, ovaj gubitak uopće nij strašan,a cijen ašećra je baš strasšna.

nego, leon, vi ste ozbiljan foruma – u q4 cijena šećera je bila izvanredno dobra, ipkk radi oko 15 milja dobit
q4 cije asecera katastrofalna – ipkk radi 16 milja gubitka

Tijekom 2016. osjetio se pomak u povećanj u prodajne cijene šećera :
o Ostvarena ukupna prosječn o prodajna cijena šećer a u 2016. iznosila je 4.071 kn/ t BŠ,
dok je u 2015. ostvarena u iznosu 3.394 kn/ t BŠ, što predstavlja povećanj e od 20%
o Povećan a je količina prodanog šećer a u 2016. za 5% u odnosu na prodanu količinu
šećer a u 2015.

Rezultat za 2016 treba podevljati za 100 eura puta 27 000 tona = 20 milja kn

2015 – prodaja po 455 eura – gubitak 40 milja
2016 – prodaja po 546 – dobit 6 milja
2017 – prodaja po xxx – gubitak oko 0 kn

dakle, po kojoj cijeni ipkk moze prodavati secer da vozi na nuli. Ukupno gledajući – šećer plus ostale djelatnosti jer ovdje ej bas tos retna okolnost da ostale djelatnosti rade sasvim pristojno i tako amortiziraju secer, a onda kad secer potegen, to bude kao pjesam.

Po meni ipkk je u 2017 prodavao po prosjecnoj cijeni oko 420 eura, tu je naravio gubitak, ali su ostale djlatnosti pripomogle pa an karaju ispala kao neka 0.

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

investimire
vi kao veliki znalac i poznavatelj tržišta šećera
sigurno vidite da su ovdje brojke izmiješane i da
ovdje mora uslijediti ispravak izvješća
ne kažem da je loše
imaju rentu nekretnina+
svinjogojstvo( cijene su tu rasle)
ovo usklađenje cijena je palo odnekuda kao s neba

Kad će prodaja. Da izađem.
Dosadilo mi , sad ovo sad ono. Sve kao dobro al…

spominjala s neka kafica sa Zadrom
samo sada je malo drugačija situacija pa se ne zna
tko će biti kupac a tko prodavač
možda bi bilo najbolje da zajedno pozovu Austrijance i Francuze da im se pridruže

Znam ja o čemu on govori, ne treba dionice kupiti i gledati u njih, treba ih prodavati kad ih svi hoće a kupovati kad ih nitko neće,

Istina samo opet ovisi s kojim razlogom ste usli meni je mogucnost prodaje razlog, a onda ne mozete malo in malo out iz dionice izaberete i cekate, sad ovo je tip investicije koji se moze jako isplatit ako do toga dodje medjutim isto tako je tip investicije koji moze izgubit dobar dio ali to spada u one rizicne investicije u koje ulazete manji postotak pa cete na nekoj od tih investicija izgubit, a na nekoj zaradit za taj gubitak i jos zaradit bitno da je proracunat rizik, a nekad treba imat i srece.Doduse ovaj gubitak od uskladjivanja tesko mozete unaprijed uracunat i sigurno utjece na cijelokupnu percepciju i povecan rizik da nije toga bio bih jako zadovoljan sa izvjescem s obzirom kakvi su uvjeti, medjutim jos nisam siguran o cemu se tu radi agrokor ili nesto drugo.

Ignore : renči

investimire
vi kao veliki znalac i poznavatelj tržišta šećera
sigurno vidite da su ovdje brojke izmiješane i da
ovdje mora uslijediti ispravak izvješća
ne kažem da je loše
imaju rentu nekretnina+
svinjogojstvo( cijene su tu rasle)
ovo usklađenje cijena je palo odnekuda kao s neba

Minus kvartala je 16.5 mil bez otpisa, s obzirom na plus od 16.5 u 3Q bez otpisa su godinu zavrsili na nuli, medjutim gledajuci zadnji kvartal gubitak od 16.5 mil, Ebitda za zadnji kvartal je negativna za 4 mil na 100 mil prihoda tako da s obzirom na uvjete te jos ako usporedimo da je viro u zadnjem kvartalu ostvario negativnu ebitda od 52 mil na 255 mil prihoda, ipkk je daleko bolje taj kvartal odradio tako da stvari jos nisu toliko lose operativno samo da se cijena secera malo popravi pa da ne dolazi do upitnosti poslovanja i servisiranja obveza, izgleda po zadnjem kvartalu da im ne treba puno da to postignu.

nisam ja nikav znalac, izvjesce kaze da je na razini 2017 oko 0 kn. tako sam i stavio za 2017 – 0 kn

o kn na 600 milja prihoda i uz ovakve cije šećera – to ne da nije loše, to je ohrabrujuće

glede otpisa, čista bilanca je bolja od ušminkane bilance. viri je objavio zabrinavajuće rezultate, ipkk nije. moje mišljenje.

Zašto je 105 milijuna usklađivanje?

Zbog čega je to i zašto?

Kolega StatusQuo pratim vaše pisanje na forumu i vidim da imate znanja, trudite se argumentirano komentirati cijenu neke dionice da li je realna, ali ja se trudim prilagoditi našem tržištu i jednostavno ne shvaćam ozbiljno fin. izvješća, sva su namještena . Ne prodajem nikad cijeli portfelj neke dionice samo onaj dio na kojem imam zarasdu, tako npr. prošle godine sam prodao 500 dionica ipkk, 400 nisam prodao, trenutno ih imam 950, lijepe novce sam zaradio a imam trenutno više dionica nego što sam ih imao prije godinu dana…

Malo sam bolje pogledao ova agrokor potrazivanja znaci prijavljena potrazivanja su oko 21 mil, s tim da su priznata potrazivanja u iznosu od oko 7,5 mil, znaci smanjenje od oko 13.5 mil.

Sad potrazivanje od 13.5 mil (pise racuni i dodatak mjenice) je osporeno jer se u tablicama kaze da:

IZNOS SE OSPORAVA JER JE 22.08.2017. PROVEDENA MEĐUSOBNA KOMPENZACIJA OVJERENA OD STRANE VJEROVNIKA I ODOBRENA OD STRANE AGROKORA, TE SE POTRAŽIVANJE PO MJENICAMA UMANJUJE ZA TAJ IZNOS.

Znaci da je taj dio od 13.5 mil kompenziran odnosno naplacen te je u konacnici sveukupno potrazivanje 7.5 mil. Stvarno minimalno potrazivanje u konacnici 🙂

Kolega ako je to točan izračun, kako može biti Agrokor otpis 105?

To sta je citirano je ono sta je izvadjeno iz tablica, po tome je i meni cudno da se radi o agrokoru, ovaj otpis se vodi pod kratkotrajna imovina(osim financijske imovine), po tome ispada da se ne radi o novcu, nego nekoj kratkotrajnoj fizickoj imovini, ovako mozemo samo nagadjat.

Ignore : renči

ovdje smo zglajsaLI – TO ILI SU ZALIHE ILI Opotraživanja. ako nisu potražiuvanja, onda su zalihe – da nisu imali neki kiks pa su im ne ke količine secera nastradale

potrazivanja – sa 100 na 30 milja
dani zajmovi – sa 30 na 0
ulaganja u vrijednosnice – s 20 na 0

veoima sumnjam da su naplatili nesto u 70posto – ne id to tako u hr
mozda su neke zajmove moral otpisati
mozda su prodali neke papire pa ispudsili ne bas 20, ali recimo 50 posto tj 10 milja

70 plus nesto, plus tih 10 milja – to bi mogl biti tih 105 milja

inace, revizorska izvjesca su im koma – pa gdje su tu uopće biljeske revizora, toga upće nema

Investmir

Kolega nabrojio si i 70 i 10 i još nešto?
Dosta nepovezano.

Ako može pojašnjenje koga,čemu,komu,zašto i tko?

Ma to je vjerojatno bio ponajvise Agrokor. Naveli su oni to korektno u dogadjajima nakon datuma bilance u revizorskom.

New Report

Close