I odigrali su jako dobro jer to što nisu ništa proizveli valjda proizlazi iz nekog poslovnog plana, nije im se valjda slučajno dogodilo da im se ne da raditi ni proizvoditi u q1 .
Ja tebe ne razumin secernu repu su izvadili i preradili do kraja 2016 godine u secer i sta onda imaju proizvodit od koje secerne repe ako su svu preradili do kraja 2016, kako je to odigrano ?
odigrano = isplanirano
Zacijelo postoji razlog zašto miruju cijelo tromjesečje , zar ne. ja ne pretendiram poznavati industriju šećera, ja samo nastojim nešto naučiti. činjenica jest npr. da je ipkk u q1 imao pozitivan ebit, dok viro nije, mada su i ipkk i viro završili q1 s soldinom dobiti.
ovdje pokušavam ustanoviti čitajući izvješće kako je do toga došlo tj. kako su prihodi drastično pali, ali i rashodi još i više i zašto su tako napravili, a ne nekako drukčije. jer mogli su oni i ne prodati toliko nego puno više. ili obrnuto, puno manje. ovako su prodali taman. takoder lijepo odigrano.
Pa ja ti objasnjavam, a ti ocito vidis onako kako si u startu zamislio pa tesko vidis van toga, svake godine vadjenje secerne repe pocimlje oprilike u isto vrijeme tocni trenutak vadjena ovisi o samoj kvaliteti korjena i o eventualnim nepovoljnim vremenskim uvjetima u trenutku kada je odredjeno vadjenje koji mogu eventualno prolongirat vadjenje i sad jedne godine imas malo ranije jedne malo kasnije.Tako da ovisno o pocetku vadjena i kolicini secerne repe za preradu ovisi koliko ce posli trajat ta prerada secerne repe u secer, svakome je u interesu taj proces vadjenja i prerade obavit u sta kracem roku jer su time i ukupni troskovi manji, ove godine su uspili zavrsit do kraja godine nekad to traje do polovice prvog mjeseca i nema tu nista planski skraceno i prolongirano kako nekome odgovara, plan je napravit u sta kracem roku, nakon toga ide odmor normalno i kupnja sirovog secera na pocetku godine da bi se isti mogao pocet preradjivat negdi oko 15.3, sad jedino taj dio naknadne prerade mogu nastimat malo al i to vjerovatno ovisi o trenutku kada procijene da je najbolje kupit secer za preradu nego o samom stimanju proizvodnje.
Evo za one koji jos nisu vidjeli:
http://zse.hr/UserDocsImages/financ/IPKK-fin2017-1Q-NotREV-K-HR.xlsx
Sada i ‘sluzbeno’, 13.7 miliona kuna dobiti u 1Q
u tijeku je izvođenje radova na prečistaču, ulaganje oko 100mil.kn , možda je to razlog zbog kojega nije moguće proizvoditi, mislim da bi takav podatak trebao biti i objavljen ulagačima, možda baš nije obavezno, ali kao nekakvo priopćenje, ne bi bilo loše znati da li je to razlog stajanja
Koliko vidim ove godine je u planu prerada daleko manje količine sirovog šećera. Cijena tog šećera na svjetskim tržištima također raste i pada a isto tako postoje carine i razne kvote na uvoz u EU. Možda se jednostavno prerada u ovom trenutku ne isplati !
Koliko vidim ove godine je u planu prerada daleko manje količine sirovog šećera. Cijena tog šećera na svjetskim tržištima također raste i pada a isto tako postoje carine i razne kvote na uvoz u EU. Možda se jednostavno prerada u ovom trenutku ne isplati !
Ja ne gledam to tako, mislim da u ovisnosti o proizvedenog secera iz secerne repe za prethodnu godinu i cijene secera na trzistu odlucuju koliko im odgovara nabavit sirovog secera, jer poanta je da imaju odredjenu kvotu za izvoz koja je dozvoljena i odredjenu kolicinu koju mogu prodat na domacem trzistu, gdje bi s viskom i ako nabave vise ?
čemu danas imamo zahvaliti ovom Top 10 – od 15, 03% , jel’ to i ovaj mali Gazda zajebaje
mllr
Što je čudno što je minus pa firma je u plusu u I kvartalu samo oko 13 miliona.
Pozdrav
pa to i gledam, zar nije onda dovoljno – 13 %