ne vjerujem ja da se tu odvijala nekakva veća suradnja, jer Pipunić je htio u Belje zajednički, ali ih je Toda sve eliminirao, pa sada sam i kusa svoju kašu
ne vjerujem ja da se tu odvijala nekakva veća suradnja, jer Pipunić je htio u Belje zajednički, ali ih je Toda sve eliminirao, pa sada sam i kusa svoju kašu
Ne vjerujem ni ja jer je pipunic direktan konkurent belju, poznavajuci gazdu on gleda samo kako ga unistit i kupit za kunu heh
Evo nakon malo istrazivanja moj zakljucak je da je prema konzumu tj agrokoru izlozenost minimalna ili nikakva mozda sam u krivu ali podaci iz clanaka govore mi tako, ajmo redosljedom od starijeg datuma mozda manje relevantni sada al da se dobije bolja slika duzeg razdoblja.
Iz 2010
http://arhiva.nacional.hr/clanak/80763/belje-vupik-i-pik-vinkovci-proizvode-secernu-repu-za-secerane
Predsjednik belja kaze tada nakon potpisivanja suradnje s virom i sladoranom:
“Na novinarski upit znači li da s osječkom šećeranom Kandit premijer uopće nisu vođeni pregovori, ili su vođeni ali nisu uspješno okončani, Pajnić je odgovorio kako tvrtka prati razvoj događanja oko osječke šećerane te “da su u pregovorima”, o čemu će se odlučiti u idućem razdoblju.
Potvrdio je da je Belje prethodnih godina surađivalo s osječkom šećeranom, ali u manjem obimu nego s virovitičkom i županjskom.”
Te godine je bitno da pipunic preuzima ipkk te se ocito s njegovim preuzimanjem otezaje mogucnost suradnje.
Samo za primjer koliko je viro te godine izlozen agrokoru s obzirom da je nekome viro bitan u ovoj prici evo linka:
Potpisan ugovor o proizvodnji šećerne repe vrijedan 88 milijuna kuna
“Danas je u Upravi Belja potpisan Ugovor o proizvodnji šećerne repe između Belja d.d., PIK-a Vinkovci d.d. i VUPIK-a d.d. s jedne strane te Viro tvornice šećera d.d. i Sladorane d.d. s druge o proizvodnji šećerne repe za 2010. godinu. Vrijednost ugovora iznosi 88 milijuna kuna.
Potpisivanje ugovora nastavak je kvalitetne suradnje Agrokor koncerna s najvećim hrvatskim proizvođačima šećera Viro d.d. i Sladorana d.d. Koncern Agrokor će na svojim površinama zasijati ukupno 4.700 hektara što čini ukupno 20 posto ugovorenih površina pod šećernom repom u Hrvatskoj i preko 30 posto slatkog korijena. Belje i PIK Vinkovci kao najbolji proizvođači šećerne repe u kategoriji velikih proizvođača već nekoliko godina zaredom osvajaju priznanje Zlatna repa koje dodjeljuju Viro tvornica šećera Virovitica i Sladorana Županja.”
Sad vratimo se na danasnje vrijeme gdje vidimo da ta ista suradnja vira i agrokora nije prekinuta vidljivo po nagradama koje viro svake godine dodjeljuje:
http://www.glas-slavonije.hr/325417/7/Viro-i-Sladorana-dodijelili-priznanja-Zlatna-repa
“Priznanje za najboljeg proizvođača šećerne repe u 2016. godini u kategoriji više 500 ha dobila tvrtka PIK Vinkovci, dok je tvrtka VUPIK d.d. dobila priznanje za najboljeg proizvođača šećerne repe u kategoriji od 200 do 500 ha.Zlatnu repu za najboljeg proizvođača šećerne repe u 2016. godini u kategoriji više od 1000 ha dobila je tvrtka Belje.”
Jos neke potvrde takve suradnje iz vira:
http://www.secerana.hr/default.aspx?id=41
“Kao najveći domaći kupci naših proizvoda posebno se ističu Konzum, Podravka, Cedevita i Kraš Zagreb.”
te nedavno izjave o problemima:
“Slučaj Agrokor snažno se reflektira i na gospodarstvo Virovitičko-podravske županije pa ovdašnji menadžeri sa izrazitim zanimanjem i zabrinutošću prate razvoj događaja iz minute u minutu. Posebno je dramatično u Tvornici šećera Viro jer je Agrokor (‘Belje’, ‘Vupik’ i ‘Vinkovci’) s četvrtinom ukupnih površina najveći proizvođač šećerne repe,, a ujedno najveći kupac šećera.
Iz fi. 2015 u viru ocito je da postoje i mjenice prema agrokoru vidit sliku
Jos jedna potvrda uske suradnje sa virom dolazi iz prijave AZTN-a
“U Agenciji otkrivaju da su lani pokrenuli niz postupaka i odradili većinu posla na utvrđivanju narušavanja tržišnog natjecanja u maloprodaji i distribuciji. No, tek trebaju utvrditi je li bilo zabranjenih vertikalnih sporazuma, primjerice između dobavljača ili proizvođača i trgovaca i to na način da su nametnute minimalne veleprodajne i maloprodajne cijena ili fiksne cijene prodaje, da je dogovoreno ograničeno područje prodaje ili neke druge zabranjene obveze. Tako su pokrenuti postupci protiv Dukata i Konzuma, Kraša i NTL-a, Tvornice šećera Viro i Konzuma, Carlsberga i trgovačkog lanca KTC, Kutjeva i KZC-a… ”
A sad o mogucoj izlozenosti IPKK Konzumu s obzirom da smo zakljucili da preko belja, vupika i pika nije izlozen sirovinski, pogotovo sta niti jedan clanak niti informacija ne upucuje na to na koju sam ja naisao.
Posto konzum i merkator imaju online ducane najednostavnije je provjerit direktno kakva je ponuda.
U Bosni u Konzumu online nema hrvatskog secera.
U Srbiji ocito da nema i bez provjere.
U Merkatoru online u Sloveniji nema hrvatskog secera osim ako nije pod drugim imenom jer postoji “secer mercator”, ako je nas onda je vjerovatno od vira s obzirom na povezanost.
U Konzumu online Hrvatska postoji viro i IPKK secer.
S obzirom da Konzum prodaje i madjarski secer s tim je i izlozenost Hrvatskog secera i nesto manja.To se vidi iz linkova da nije samo random informacija.
“Iako u Hrvatskoj postoje dvije velike šećerane Viro iz Virovitice i Sladorana iz Županje, na Konzumovim policama veliki dio zauzima i šećer iz Mađarske”
Da dobijemo jos malo vecu sliku poslovanja IPKK vidimo iz sljedeceg linka iz 2013 godine.
“Od ukupno ostvarenih prihoda, 47,14 posto, odnosno 340,7 milijuna kuna Tvornica šećera ostvarila je na inozemnim tržištima od kojih su najznačajnija: Italija, Slovenija, Mađarska, Slovačka i Grčka.”
Eto meni je lakse s obzirom na ove informacije jer smatram po ovome da je ipkk eventualno izlozen samo konzumu u hrvatskoj kroz prodajnu mrezu, s tim da na iznesene informacije mislim da njegova izlozenost nije veca od 5-6% ukupne prodaje s obzirom da konzum ima udio u hrvatskoj oko 30% te da da mu je viro glavni partner i kooperant te da ujedno osim naseg secera prodaje i madjarski mislim da tu ipkk ne moze ostvarit vise od 10% prodaje u najgorem slucaju.Eventualno Ipkk moze biti u hrvatskoj izlozen po jos nekim dobavljacima agrokora pa moze biti posredno izlozen al s obzirom da je izvoz oko 50%, da osim konzuma ima jos 70% trgovacke mreze po hrvatskoj mislim da ni tu izlozenost ne moze bit velika.
Slobodno komentirajte i dajte neki bitan podatak koji mi je mozda izostao.
O izlozenosti prema Agrokoru vam je dovoljno otici u Konzumove trgovine.
Secer koji proizvodi Viro i Sladorana Zupanja zauzima 80-90% prostora na policama gdje je secer. Osjecki secer mozete pronaci negdje na dnu polica u vrlo malim kolicinama. I to najcesce samo u vecim Konzumima u malima ga uopce nema.
Rekao bih da je IPKK ovdje u puno boljoj situaciji nego Viro i sadrzava u sebi mnogo manji rizik od Agrokorovih problema.
bravo kolege, tako i ja mislim, bolje mu je i Dravu šećeriti nego Todi davati na godinu dana, lp
mogu ti samo reci svaka čast na trudu!
imam IPKK i VIRO…
S obzirom da iman dionice morao sam saznat kakav je rizik po likvidnost kompanije, neman todex ali ipkk je pao kao da se radi o todexu, a ono izlozenost zanemariva sada sam mirniji :)..trebalo je 2-3 ure nije puno svako je mogao ipak se radi o lovi ?
Nije IPKK pao zbog izloženosti kolko zbog općenite situacije na burzi oko Agrokora ali i istovremena pada vrijednosti šećera na svjetskim burzama za skoro 20%a koje i dalje pada.
Noiz
To je sezonsko spuštanje od vrha, očekivam rast šećera kroz 4/5 mjese.
Hoće li do kraja godine probiti zadnji vrh na burzi sećera s obzirom da je se pisalo o nedostatku sećera?