IPKK (Termes Grupa d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska IPKK (Termes Grupa d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Clanak u Glasu slavonije ipak malo drugacije zvuci, neki od citatya :
“”Naime, kako navodi Pipunić, kada se za kupnju osječke šećerane zainteresirao Viro, u nekoliko su navrata s vlasnicima virovitičke šećerane razgovarali o prodaji, a u jednom momentu dogovorili su se čak i o cijeni. …
Inače, kako navode iz osječkog Žita, o prodaji Tvornice šećera Osijek pregovarali su još prije dvije godine s Agranom, jednom francuskom kompanijom te s još nekim potencijalnim kupcima. Na prodaju su se odlučili jer su se htjeli fokusirati na neke druge djelatnosti, sredstva od prodaje uložiti u nove projekte, koji su, između ostalog, za cilj imali i razvoj ove regije….
Prema informacijama kojima raspolažu u osječkoj šećerani, ovog bi proljeća pod šećernom repom u Hrvatskoj moglo biti između 30 i 40 posto manje površina nego lani. Oni koji se budu odlučili sijati šećernu repu ove godine, dobit će i veće poticaje nego prije tako da će to i nadalje biti jedna od najisplativijih kultura..
ŽELJKO ZADRO
predsjednik Uprave Vira
Vjerujem da ćemo se uspjeti dogovoriti

Predsjednik Uprave Vira Željko Zadro, zamoljen da prokomentira prekid pregovora o kupnji osječke šećerane i udruživanju hrvatske industrije šećera, u svojoj kratkoj ali jasnoj izjavi ostavio je otvorenom mogućnost nastavka pregovora i za njega, kako se čini, ta priča nije završena. „Prije svega moram reći da je gospodin Pipunić bio vrlo korektan i više nego fer u pregovorima. Situacija u sektoru proizvodnje šećera i općenito u šećernoj industriji vrlo je teška. Pregovori su za sada zastali, ali ja vjerujem da ćemo se ipak uspjeti dogovoriti i završiti priču koju smo započeli, jer to je najbolji interes za Republiku Hrvatsku i opstanak domaće industrije šećera”, zaključio je Zadro.
http://www.glas-slavonije.hr/264772/7/Pipunic-Ne-mislim-prodati-osjecku-seceranu

Pozdrav

svi smo mi Crobex

gospon ambijent znate li vi koliko ima u svijetu trzisnog viska secera i da se krene malo oporavljati odmah ce se aktivirati ili Indija ili Tajland sa prodajom a da bi uopce rentabilno poslovali nasim seceranam treba bar 500eura po toni a ne sadasnjih 350 eura do kad se pocne cijena secera oporavljati po meni trebati ce jos bar 4 godine do tada ce obje nase secerane pojesti same sebe

Znam ja.

Zaliha šećera (a ne viška šećera, jer višak podrazumijeva bacanje u nepovrat, a ne prodaju) u svijetu ima točno onoliko koliko bi bilo dovoljno da se potrošači opskrbljuju šećerom 180 dana bez proizvodnje novog šećera.

A to uopće nije puno. Dapače, malo slabija sezona i da vidiš kako se cijena šećera napuca u vis.

Drugo, ono za Indiju je totalna glupost. Još krajem godine pisalo se u stranim poslovnim analizama da Indiji “prijeti” potreba za uvozom šećera, jer im proizvodnja uskoro neće biti dostatna za vlastite potrebe za šećerom. A ako oni, koji su pored Brazila najveći potrošači šećera, krenu s uvozom, bit će vrlo dinamično na tržištu. Također, Indija nije primarno izvoznik šećera, nego proizvođač za vlastite potrebe, tako da nema bojazni povećanog izvoza iz Indije.

Ciklus, ciklus, ciklus.
Cijena visoka -> puno proizvođača na tržištu -> rast ponude u odnosu na potražnju = gomilanje zaliha šećera -> pad cijene šećera -> propadanje manjih i slabijih proizvođača šećera -> slabija ponuda šećera na tržištu = rast potražnje -> rast cijene šećera.

Sad smo, reklo bi se, na dnu ciklusa i povijesna, ekonomska i logična pravila nalažu skori zaokret i promjenu negativnog trenda.

A za ono prvo o cijenjenju IPKK – ovdje uopće nije bilo riječi o IPKK nego o šećerani Osijek, a ona je najveći biznis ove firme. Biznis neke firme cijeni se po više parametara, a ja sam kao parametre (u jednoj od prethodnih analiza) uzeo EBITDA i poslovne prihode. Po nižim koeficijentima nego što se vrednuje, primjerice, Adrisov TDR, ovdje je evidentno da bi Pipunić mogao za biznis šećera dobiti između 180 i 280 kuna po dionici IPKK. Nije to tako teško izračunati.

Da pokušam rekapitulirati…

Od prošlog ljeta traju pregovori Zadre i Pipunića.
Pregovori i dogovori vođeni su u korektnoj atmosferi.
Po objavljenom dovedeni su do kraja sa čak i dogovorenom cijenom.
Uzimajući to u obzir napravljeno je i dubinsko snimanje.
Negativno je to što ni Viro i IPKK nisu o tome izvjestili investicijsku javnost.
Problem nastaje i odgađa posao dolaskom pred banke.
Po svemu gore navedenom okrupnjavanje je neminovno ako se misli očuvati položaj najveće izvozne grane u Hrvatskoj. Toga su svjesni i Zadro i Pipunić i najavljuju nastavak čim bude moguće odnosno čim se uklone prepreke koje su postavili bankari.

Kapital i šećeranama skup, a država šuti

Konkretizacija okrupnjavanja i pregovori sa Virom moguće će potaknuti i druge zainteresirane iz regije i svijeta na odlučnije poteze.
Banke možda upravo zbog takvih i usporavaju proces.
Ta činjenica može samo pozitivno utjecati na Pipunućev položaj u formiranju cijene.

… jedini probem može biti visoka cijena stjecanja dionica od strane Pipunića – >200kn… mislim – 240cca…

Banke ne žele kreditirati Zadru i to sada kad je novac jeftin, dakle što se može očekivati u budućnosti? S druge strane Pipunić želi prodati Zadri jer i sam Zadro kaže da je to nužno za opstanak proizvodnje šećera u RH. Vjerujem da Pipunić može bez problema prodati strancima svoju šećeranu,ali ne želi i za sve koji nemaju dionice IPKK ispada domoljub i frajer.
Da država ima sluha kreditirala bi Zadru preko HBOR-a, ovako ćemo vidjeti.
Cijena šećera je niska i to već dosta dugo i kad netko kaže mora gore jer je to dno, neka samo pogleda BDI kod brodara koji već godinama mora gore…

Cookie63 i snupy kako ste tako “lagano” izračunali tu cijenu od 200-300 sta god? Samo me zanima odakle izračun? Hvala

Stock zašto je okrupnjavanje neminovno ako se misli zadržati položaj? Čiji položaj? Po kojim kriterijima…troškova? Cijene, poluge..? Troška kapitala?
I ja imam IPKK, ali ne valja se tješiti. Vi mislite ako Zadro nije godinu dana dobio kredit da će ga možda dobit za mjesec dana?

Od prodaje nema ništa. Pipunić zadržava poziciju s namjerom što se može vidjeti iz članaka… napr http://www.glas-slavonije.hr/264772/7/Pipunic-Ne-mislim-prodati-osjecku-seceranu
Dok su s druge strane Zadrine riječi i dalje u znaku interesa

"Lipa 'sovka i Bogu je draga "

Nitko nije prenio:

http://www.glas-slavonije.hr/265412/1/Zbog-odluke-Vlade-osjeckoj-Secerani-prijeti-kazna-od-cak-137-milijuna-eura

“Konkretno to znači da ako Tvornica šećera Osijek proda 27.355 tona šećera u zemlje nečlanice EU-a, izgubit će značajan novac, jer je cijena šećera u zemljama regije koje nisu članice EU-a itekako niže nego u EU. Ako šećer ne izveze platit će kaznu od 13,7 milijuna eura. “

Uh, dobro da sam ovo vidio na vrijeme…..a i ona vijest da je Pipunić odustao od prodaje od prije koji dan je izgleda svima promakla.

Netko je to iskoristio da iskrca što se iskrcati moze, jer je momentum definitivno prošao.

Uh, dobro da sam ovo vidio na vrijeme…..a i ona vijest da je Pipunić odustao od prodaje od prije koji dan je izgleda svima promakla.

Iz kojeg si ti crtića ispao? Ta vijest koje je “svima promakla” je rušila cijenu sa stabilnih 116 kn na stabilnih 80. Ili bolje reći vratila cijenu na razine prije objave da je ugovor o prodaji gotovo sklopljen…

Pravo je pitanje tko se to danas zaletio na 85 kuna i radi čega. Malo navlačenja ili…?

Vjerojatno mu se svidila moguća kazna od 13,7 milijuna eura, to je odličan razlog za porast dionice.

Ja sam mislio da je ta fora oko šećera 1. april fora, ali sad vidim da je ozbiljno… samo koliko se da iščitati iz članka, ministarstvo baš i nije bilo transparentno kada je odlučivalo o respodjeli kazni…

Ovaj komentar nije preporuka za kupnju ili prodaju. Moje računice i razmatranja mogu biti netočni i nesuvisli, stoga se nikako pri mogućim investicijskim razmatranjima nemojte oslanjati na njih.

Vjerojatno mu se svidila moguća kazna od 13,7 milijuna eura, to je odličan razlog za porast dionice.

Čuj, ovo + pročistač za 18 mil. eura = jel Pipuniću jeftinije “riješiti” šećeranu ili gubiti novac na ovakve – operativno nebitne – stvari?

New Report

Close