Već se zakotrljalo…..ne moze se više tako lako zaustaviti.
Dok god postoje spekulacije o prodaji, ovo je još uvije bagatelna cijena.
Ako je tome tako onda svi koji danas završe u minusu zbog lažne vijesti da pošalju raćun dotičnim novinama.
Da, vijest je senzacionalna i pogurala je dionicu 50% gore. Samo, da je cijena dionice oko 130 kuna koliko je bila tokom većeg dijela prošle godine, rast na tu cifru ne bi bio veći od 20ak%.
Ovako je jasno da je dionica odletjela s nevjerojatno niskih razina koje su postignute zahvaljujući slaboj likvidnosti proizašloj iz nedostatka informacija i zbog niskog free float-a.
Šećerana je ciklička industrija, kad je cijena šećera visoka posluje se s visokom maržom, a kad je niska jedva se preživljava.
Ako netko želi kupiti bizis šećera, sada je pravo vrijeme za to. Pazite, proizvodnja šećera bila je za 30% veća u odnosu na prethodnu godinu, dok je istovremeno cijena šećera bila 30% niža. Kad se cijena šećera poveća, a to će se dogoditi u skorijem periodu jer je ovaj biznis, kako sam već rekao, cikličkog karaktera, šećerana će opet postati isplativ biznis.
Pogotovo ako imaš monopol u zemlji, a prema van nemaš kvote (kao danas).
Stoga, uopće ne sumnjam da će g. Zadro izvršiti dugo planiranu akviziciju. Nije ova vijest, koliko god naglo došla, pala s neba niti je neočekivana. A s druge strane, prodavač ima namjeru širiti biznis na druge grane i za to su mu potrebna sredstva.
Na kraju, nije ovo privatizacijska priča, koja obično obiluje neozbiljnostima i neizvjesnostima. Riječ je o poslovnom odnosu između dvojice ozbiljnih poduzetnika i zato vjerujem da ovdje možemo očekivati lijepe vijesti u narednom razdoblju.
Reagiranje na članak objavljen u Poslovnom dnevniku 6. ožujka 2015.
OBAVIJEST
Predmet: Reagiranje na članak pod naslovom „Pipunić popustio i pristao prodati šećeranu Zadri“ objavljen u Poslovnom dnevniku 6. ožujka 2015.
Poštovani,
Dana 6. ožujka 2015. godine objavljen je u Poslovnom dnevniku članak autorica B. Babić i M. Brnić u kojem se između ostalog navodi kako je „postignut temeljni dogovor pregovarača oko prodaje Tvornice šećera Osijek i konsolidiranja hrvatske šećerne industrije te da se očekuje formalno stavljanje potpisa na ugovor do konca ožujka, najkasnije prvom tjednu travnja“.
Viro tvornica šećera d.d., kao odgovoran poslovni subjekt, o čijem se poslovanju sve važne obavijesti mogu doznati putem Zagrebačke burze, svakodnevno obavlja brojne razgovore s brojnim poslovnim partnerima gdje se razmatraju razne opcije mogućeg unapređenja poslovanja Društva.
U tom je smislu u prethodnom razdoblju u tim poslovnim razgovorima jedna od tema bila i konsolidacija šećerne industrije u Republici Hrvatskoj za koju postoji obostrani interes, posebice u svjetlu poslovanja na zajedničkom europskom tržištu nakon ulaska RH u EU.
Viro tvornica šećera d.d. će o svim značajnim informacijama vezanim za svoje poslovanje pravodobno obavijestiti javnost.
Uprava Viro tvornice šećera
Viro grupa nije uplatila jamčevinu za sudjelovanje u javnoj dražbi za Dalmacijavino
Slijedom napisa u medijima od 20. veljače 2015. i 21. veljače 2015. u kojima se netočno navodi da je Viro grupa, odnosno Viro tvornica šećera uplatila jamčevinu za sudjelovanje u javnoj dražbi za prodaju Dalmacijavina, objavljujemo sljedeći ispravak netočnih informacija:
Viro grupa nije uplatila jamčevinu za sudjelovanje u javnoj dražbi za prodaju Dalmacijavina. Jamčevinu je uplatio dioničar Viro tvornice šećera Marinko Zadro putem svoje tvrtke te ta transakcija nije ni na koji način povezana s Viro tvornicom šećera niti Viro grupom.
Uprava Viro tvornice šećera
Ovo su diplomatski odgovori
“…U tom je smislu u prethodnom razdoblju u tim poslovnim razgovorima jedna od tema bila i konsolidacija šećerne industrije u Republici Hrvatskoj za koju postoji obostrani interes, posebice u svjetlu poslovanja na zajedničkom europskom tržištu nakon ulaska RH u EU.
Viro tvornica šećera d.d. će o svim značajnim informacijama vezanim za svoje poslovanje pravodobno obavijestiti javnost…”
VIRO nije opovrgnuo senzacionalni naslov. Dapače, objašnjenje konsolidacije leži u posve logičnom poslovnom potezu: zajedničko nastupanje na EU tržištu.
A IPKK nakon šećerskog biznisa prelazi u nove sfere poslovnog razvoja.
Pozitivno za obje strane u ovom transferu.