ambijent
ma sve ok kolega, iako vjeruješ u to, ipak je ponekad vrlo tužno i teško gledati takvu sliku! strpljen-spašen! a nažalost nemam doma štampariju!
Još jedno “otključavanje”.
Ovakav način kupovanja dionica nekih kvalitetnih firmi, koje su kod nas do sada bile poznatije kao “nelikvidne” SAPN, BCIN, IPKK, brodari…postaje simptomatično.
cestitam dionicarima Ipkk naime ja posjedujem Viro i nadam se da ce ova dionica usitinu donci na razine koje zasluzuje ponajvise na fer vrijednost.Pisem ovdje jer trenutno neznam kako naci koja je cijena secera za tonu na EU trizstu jer fjucersi po Americi su vrlo losi trnutna cijena 16.13 dolara toje naime pad od cca 40pct u odnosu na prije 2 godine ako neko zna koja je cijena i koja su prdvdjanja dokle cemo tonuti neka mi posalje p.m
E.U tržište je regulirano kvotama, tako da cijena šećera u americi i ne mora imati velikog značaja za nas sa ove strane bare… U izvješću od polovine 11-tog mjeseca stoji prosječna cijena od 680 eura/T, što je na prvi pogled daleko od lošeg. Međutim naši šećeranci su zbog konkurencije “velikih” prisiljeni plasirati robu u izvoz dosta ispod te cijene, pa čak i njima samima ! Po nekim informacijama i ispod 600 eura/T.
Još jedno "otključavanje".
Ovakav način kupovanja dionica nekih kvalitetnih firmi, koje su kod nas do sada bile poznatije kao "nelikvidne" SAPN, BCIN, IPKK, brodari…postaje simptomatično.
Dragi kolega mislim da se mi ovdje nismo još otključali tek da smo vidjeli kako izgleda kad se samo pokaže da postoji ključ za bravu!
ako je tako kako kazes Wasp to je onda ok jer granica rentabilnosti je oko 400 eura po toni
To je za cijena za šećernu repu, a za žutu kampanju dodaj bar 50 €/t.
Svaka pojedinačna tvornica ima svoj prag rentabilnosti jel nemaju sve iste rashodovne parametre. Puno toga ovisi o kapacitetu i energetskoj učinkovitosti tvornice kao i o prosječnoj udaljenosti sirovinske baze. Zatim o broju radnika, koji opet ovisi o tehnološkom stupnju na kojem se tvornica nalazi..itd..itd ! O cijeni sirovine kao največem izdatku da i ne govorim.( npr. prošla godina viro 340kn/T repe – Osijek 300 kn) Velike europske kompanije naravno, nemogu iznositi takve izvještaje za svaku pojedinu jedinicu, nego samo za cijelu grupo zajedno, ali su ovakvi parametri imali ključnu ulogu u tome koja tvornica ostaje a koja ne u posljednoj šećernoj reformi koja je koštala života veliki broj šećerana, poglavito u novopridruženim članicama EU-a. Bojim se da je cijena rentabilnosti proizvodnje šećera u hrvatskim tvornicama ipak viša od 400 eura po toni, ali se nadam da do takvih razina neće doći.
Ne znam za Viro, ali znam za Osječku šećeranu jer mi je to bio posao do prije 2 godine. S obzirom da sami proizvode paru, 111%-tno povećanje cijene pare 12-2012 nije utjecalo na cijenu. Struja je skuplja, ali sirovinska baza nije toliko skuplja u odnosu na kad sam računao proizvođačku cijenu šećera. Tako da je moja procjena 400€/t za šećernu repu. Smanjivanje broja radnika i investicije u pogon također idu u prilog moje tvrdnje.