pozdrav, malo sam gricnuo danas, gledam kako raste i čekam da se malo spusti, a ono nikako, pa kad je već bilo likvidnosti pridružio sam se.evo da odmah malo druknem, odnosno iznesem svoje razloge.
gledajući statičke pokazatelje cijena je vrlo povoljna:
P/S-0,35
P/B-0,52
P/E-1,35
EPS 128kn!!
ukupni dug cca 370mil što je 1,5 EBITDA ili 70% kapitala, dakle malo zadužena firma. Otkako ih je Pipunić preuzeo, nisam pratio firmu, ali sad vidim da je od 2010. ovo jako dobro vođena firma i da je doživjela preporod.
otad su povećali prihode za skoro 50%-dakle u vrijeme krize, a smanjili broj osoblja za pola, sa 800 na 400. Šta ti je efikasnost.
Nadam se da će nastaviti ovako odlično raditi i dalje, ne moraju ništa poboljšat, samo neka ostane ovako.
ROE i ROA sad prejako izgledaju, mislim da to nije realno, bio bih zadovoljan da to bude i dvocifreno, sad je ROE 30%+.
ako pogledamo peer, Viro je ravno 3x skuplji od IPKK, fundamentalno, a eto i nominalno.
u slučaju preuzimanja, ako je točno ovo iz članka za Austrijance, normalna cijena za transakcije je nekih 8 EV/EBITDA, treuntno se IPKK trži na 2 EV/EBITDA.
Za očekivati je ipak neku tehničku korekciju, nadam se da ću tu imatii priliku podebljati poziciju, pa nije ovo Viadukt, da ovako raste, haha…
ako pogledamo peer, Viro je ravno 3x skuplji od IPKK, fundamentalno, a eto i nominalno.
u slučaju preuzimanja, ako je točno ovo iz članka za Austrijance, normalna cijena za transakcije je nekih 8 EV/EBITDA, treuntno se IPKK trži na 2 EV/EBITDA.
Majstore, hajde kada kažeš da je “normalna transakcija nekih 8 EV/EBITDA” budi dobar pa navedi nekoliko primjera.
ne bi bilo loše da većinski da neku dividendu, može i simboličnu, recimo 20kn, yield bi bio 10%, k’o kod HT, a payout ratio manji od 20%, mislim da bi to na ovoj cijeni imalo značajan udar na cijenu dionice.
Živo me zanima 4Q i 1Q, obzirom da je Jakovina baš IPKK digao kvote nauštrb Vira.
EV/EBITDA 8 je nekakv benchmark u industriji za akvizicije.
a vi mislite da bi išlo po više?
recimo, zadnja transakcija na ZSE je mirovinci su kupili ledo po EV/EBITDA 13.
BLSC je također išlo po 10 EV/EBITDA ako se dobro sjećam.
ttrgovina sa Mlinarom (mi Todoriću- Todorić Škoji) također između
7 i 9 EV/EBITDA.
ne znam, možda ste u pravu, moguće da bude više, nisam zbog prodaje ovdje.
dajte vi svoje primjere?
Pa di je nestala prodaja[emo_cool][emo_novac]
doći ćemo mi brzo nazad na ask, samo još malo dignite cijenu [emo_palacg]
Promet je iz dana u dan sve veći. Kako se vratila likvidnost cijena dionice sve više raste. Top 10 drži preko 92%, a oni svoje dionice čuvaju kao oko u glavi.
Čestitke, rast od +40% u niti mjesec dana, ova ZSE je pravi eldorado [emo_novac]
doći ćemo mi brzo nazad na ask, samo još malo dignite cijenu [emo_palacg]
[/quote]
Pod “mi” misliš na sve osim sebe. [emo_smijeh]
EV/EBITDA 8 je nekakv benchmark u industriji za akvizicije.
a vi mislite da bi išlo po više?
recimo, zadnja transakcija na ZSE je mirovinci su kupili ledo po EV/EBITDA 13.
BLSC je također išlo po 10 EV/EBITDA ako se dobro sjećam.
ttrgovina sa Mlinarom (mi Todoriću- Todorić Škoji) također između
7 i 9 EV/EBITDA.
Koliko je znam Mlinar i Ledo ne proizvode šećer, miješate kruške i jabuke. Osim toga nema HRV jedina šećerane, ima ih još nekoliko u blizini. Cijena je ravnoteža ponude i potražnje a ne zadovoljavanje nekakvih “benchmarka”.
Kad već tako znate objasnite mi otkuda će IPKK nabavljati šeć repu kad je dosad pola dobavljala iz Srbije a više neće? Mislite da će repa narasti sama od sebe?