IPKK (Termes Grupa d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska IPKK (Termes Grupa d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Razlog mog dolaska na ovaj forum bilo je istraživanje vezano uz brojne katastrofične priče (manje-više iz prve ruke) o Kanditu i Kandit Premijeru, koje su uslijedile naročito poslije Nove godine. Plaće radnicima su kasnile, isplaćivale su se po grupama (nisu ih svi dobijali isti dan), prijevoz se prestao plaćati, … plaće su sjedale sa različitih računa, … Obzirom da se to nikad (pa čak niti ratne 1991. i 1992. kad tvornice nisu niti radile) nije događalo postavilo se logično pitanje – što se događa?
Informacije na skupovima radnika su bile općenite, uvijek uopćene, u stilu – kriza je, malo smo u problemima, ali sve će biti riješeno. Pričalo se o novom pogonu kao o Spasitelju. Kako je početak rada više puta prolongiran, problemi su postajali sve vidljiviji.

Tražeći neke podatke naišao sam i na ovaj forum misleći kako ću (i ovdje) naći nekakve razloge takvog stanja. Dao sam si truda i pročitao sve postove, a onda odlučio s vama podijeliti svoja saznanja bez bilo kakvog ulaska u procjene i prognoze oko vrijednosti dionice.
To je kod nekih izazvalo vrlo burne reakcije. Da sam SAMO napisao kako mislim (bez ikakvog objašnjenja) da će dionica biti npr. 300 kuna (ili 500 kuna) izazvao bih „oduševljenje“ jer svi oni koji posjeduju dionicu bi bili zadovoljni. Dobro, ne baš svi jer neki su se izjasnili da ju ne bi prodavali ni po 800 kuna (valjda je to vezano i uz cijenu po kojoj su kupovali).

I tako za jedne (MrWB) širim loše vibre kako bih pogodovao Pavićevom planu (ne znam na kakav se plan misli), a drugi su posve sigurni (Pentiumin) da vodim nekakav rat s Kanditom i Pavićem.

Zanimljivo je i da ste (ovo se odnosi na one koji su ulazili u polemiku sa mnom) više zabrinuti zašto sam pisao o Kanditu, nego što. Mislio sam da će vam moje informacije pomoći kako biste kvalitetnije mogli procijeniti što ćete raditi sa dionicom. Niti jednom nisam sugerirao ništa.

Nakon što sam još jednom pročitao sve što sam napisao uočio sam i jednu pogrešku na koju mi je ukazao Pentiumin, a vezana je za Tvornicu stočne hrane (TSH). Prvi put kad sam ju spomenuo napisao sam da mislim da je u stečaju, a drugi put sam napisao da je u stečaju (izostavio riječ možda ili slično). Ovo o stečaju je moj krivo izvučen zaključak na osnovu činjenice da u TSH ne radi ništa, da su radnici iz TSH prebačeni u Kandit Premijer, a da je u TSH ostalo samo dva (2) radnika – predsjednik uprave Babić i pravnik koji od rujna/listopada prošle godine stvarno obavlja poslove u Kanditu.

PRIZNAJEM POGREŠKU !

Kad sam pisao da Kandit II nije građen vlastitim sredstvima nisam nigdje napisao da je građen kreditom, već sam napisao da to nisu vlastita sredstva, misleći prije svega na „zdrava“ sredstva. Kredit sam spominjao u kontekstu kupovanja radničkih dionica od strane Pavića i ekipe, a koji je otplatio Kandit.

Kako o financijama nemam pojma, čudno mi je da se uprava hvali vlastitim sredstvima koja proizlaze iz neplaćanja obveza kooperantima, dobavljačima, … ali to je, izgleda, normalno u ekonomiji (ulazak dva putnika u autobus kako bi bio prazan). Znači, ako Kandit bude u situaciju da (eventualnim) kreditom podmiruje kooperante i dobavljače, onda to neće imati veze sa pogonom, jer će kredit biti za podmirenje obveza, a ne za gradnju. Zanimljiva akrobatika, ali kao što sam već napisao valjda je (i) to ekonomija.

Ovdje sam naučio da se dionica kupuje zbog perspektive odnosno njene zbog potencijalne vrijednosti.

Ako sam dobro shvatio, neki ovdje smatraju da gradnja pogona, odnosno nova proizvodnja, treba utjecati na porast vrijednost dionice IPKK, ali nepodmirivanje obveza ne smije utjecati na njezin pad.

Pročitao sam sve postove od početka, ali nešto nisam naučio (na vrijeme). Zato sam i napravio pogrešku kao i Brankica koja vas je prije nešto manje od godinu dana upozoravala na situaciju u Kanditu. Vi ste i tada vjerovali i pisali o novom pogonu kao nečem što će biti (orkanski) vjetar u leđa vrijednosti dionice, bez obzira što je početak rada (najavljen za Uskrs) prolongiran za 3. kvartal (ni to nije ostvareno).

Indikativno je da su i onda sličnu hajku na donositelja loših vijesti predvodili (redoslijed nije po važnosti) Metuzalem, Pentiumin, Žorž, … Čini mi se, da je ekipa kupovala po višim cijenama, pa su (razumljivo) nervozni, iako su se neki (Metuzalem) imali potrebe i (o)pravdati svojim trenutnim prosjekom za IPKK ili čak „pohvaliti“ (nakon godinu i pol) sa iskrcavanjem na 850 kuna (Žorž).

Moja osobna (i po pitanju Kandita, jedina) želja je da se poslovanje stabilizira i da se očuvaju radna mjesta (po mogućnosti i povećaju). Hoće li to biti na način da Pavić i ekipa shvate i isprave pogreške, dolaskom (ovdje često priželjkivanih i prizivanih) strateških partnera, novim vlasnikom (vlasnicima) ili nekim drugačijim načinom apsolutno mi je svejedno.

Na kraju svima Vama želim zaradu ne samo na ovoj, ali pogotovo na ovoj, dionici.

Ispričavam se svima koje sam (možda) na bilo koji način uvrijedio.

Kolega Pentiumin bilo bi mi drago da su ono što ja pišem "bedastoće". Isto kao što bi mi bilo drago da se investicija u Kandit II pokaže ekonomski opravdanom kao i sama profitabilnost proizvodnje asortimana kojeg Kandit izvozi u Austriju. Vrijeme će pokazati tko je u pravu jer očigledno nemamo iste izvore informacija.

Stvarno me zanima gdje su u ovih zadnjih par dana nestali ovi naši crni prognostičari….. možda kupuju!?! [thumbsup]

...::: Cijena je ono što plaćate. Vrijednost je ono što dobivate :::...

… biće danas interesantno

http://www.business.hr/hr/B.HR-danas/Aktualni-broj/Broj-622/Pipunic-krenuo-na-Kandit

Ovako jeftin više neće biti

Blizu smo blokade ali ovaj puta pozitivne.

Tako blizu, a tako daleko, ali zato u ponedjeljak letimo u nebo!
Pozdrav svima, a ne samo njima

http://www.business.hr/hr/Kompanije/Preuzimanja-i-spajanja/Pipunic-krenuo-na-Kandit?utm_source=RSS-feeds&utm_medium=feed_reader&utm_campaign=RSS-sources&utm_content=RSStitle

Doslo je vrijeme da se i tu neki cvorovi raspetljaju…

""U završnoj je fazi rješavanje odnosa IPK s Kandit Premijerom, model je prihvaćen i Ministarstvo poljoprivrede radi na tehničkoj provedbi. Ostaje još samo da HFP uskladi tehniku podmirenja međusobnih obveza s IPK-om. Sada su u pitanju uistinu samo dani.

Čekalo se pismo predsjednika Uprave Kandit Premijera, Josipa Pavića, ministru Čobankoviću s jamstvom da će povući ovrhu s Tvornice ulja Čepin čim se definira model podmirenja međusobnih obveza i on je to pismo dostavio 21. travnja…""

A sto se tice pozitivnih blokada ili ne…ma neka ona svaki dan naraste 9,99 % i ja zadovoljan…jedino sto me jos malo bid brine…ali sta je tu je..jos nismo u fokusu "spekulanata" i ekipe…ipak smo mi izvan crobexa..

Pozdrav

svi smo mi Crobex

Pozdrav svim strpljivim vlasnicima dionica Kandita.

New Report

Close