IPKK (Termes Grupa d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska IPKK (Termes Grupa d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

kako kažu -ima jedna dobra i jedna loša vijest – koju želiš čuti prvu.
ipakk-ra mi ženi stigla ( što smatram dobrom vijesti nakon 2xy), a sada – može ona loša …

http://www.zse.hr/UserDocsImages/financ/IPKK-fin2008-1H-NotREV-K-HR.xls

Heaven or Las Vegas

hehe… sada sam samo na brzinu bacio pogled na ovo izvješće – prekrasno je!!

Ne sviđa mi se menadžment, ne sviđa mi se industrija… ali izvješća, cijena dionice… (i još neke sitnice :D) to izgleda dosta zgodno svemu usprkos! 😉

eto lagan rast prometa, vjerojatno je izvješće zadovoljilo – neću reći ispunilo očekivanja.

Znalci Kandita, kakvi su vaši komentari na izvješće?

hehe… sada sam samo na brzinu bacio pogled na ovo izvješće – prekrasno je!!

Ne sviđa mi se menadžment, ne sviđa mi se industrija… ali izvješća, cijena dionice… (i još neke sitnice :D) to izgleda dosta zgodno svemu usprkos! 😉

Šta te je toliko oduševilo? Ja vidim veliki pad prihoda i gubitak u drugom kvartalu. Ili ja gledam neko drugo izvješće?

ali je kumulativno na razini polugodišta rezultat solidno bolji nego prošle godine, mada nisam baš upoznat sa sezonskim djelovima posla…meni se na prvu FI čini sasvim ok, cash flow je nešto lošiji, ali su značajno smanjili kratkoročne obveze…ne znam, meni ne izgleda loše, dapače, ali dajte ljudi koji pratite "šećer" recite svoje

Šta te je toliko oduševilo?

pa ova cijena dionice koja se drži neko vrijeme već, zapravo 🙂 Po ovoj cijeni bi trebalo to sve kupiti, zatvoriti, i lijepo zaraditi 😀

P.S. Da, gubitak ne izgleda lijepo, a u kombinaciji i sa padom prodaje u inozemstvu, ali nemam nikakve detaljnije informacije što stoji iza toga. Pad prihoda od prodaje u inozemstvu je istina zanimljivo pitanje, da li se radilo u zadnje dvije godine o znatnim zalihama koje su se prodavale u drugom kvartalu, a koje se sada iz nekog razloga ne prodaju (a zašto?, vidlijvo je da se zalihe povećavaju, što koči prodaju?).

Što se tiće ostvarenog gubitka to je prije svega koliko ja vidim rezultat i dalje velikih ostalih i financijskih troškova, vezanih valjda za kupnju dugotrajne materijalne imovine za dodatnih 9 mil. kn u drugom kvartalu, eto da nije toga umjesto -5 bilo bi +4, što je normalo za drugi kvartal. Dakle nije zabrinjavajuči ovaj gubitak, meni je jedino neugodan ovaj pad prihoda iz inozemstva (djelomično ublažava dojam stanje zaliha, ali postavlja i nova pitanja, a trebalo bi malo proučiti i ova potraživanja od kupaca, možda se i tu još ponešto krije, premda ne vidim na prvi pogled, a sve je zakomplicirala ova kampanja do veljače, sad je sve kompliciranije za usporedbu sa prošlim godinama). Sezonski karakter poslovanja sve komplicira samo 😛 (teško je to sad baš razlučiti ali čini se da su operativni troškovi pod boljom kontrolom, valjda su se isplatila ulaganja u tehnologiju, to ćemo još vidjeti kasnije, sad se gradi i taj Kandit II, ima tu sad puno jednokratnih troškova kojih u buduće ne bi trebalo biti za razliku od zadnjih godina što se uvijek pod "ostalim troškovima" provlači i kvari cijelu sliku, pa to u kombinaciji sa smanjenjem materijalnih troškova a i troškova osoblja možda na račun ulaganja u tehnologiju, pa ako cijene šećera ne budu padale moglo bi to biti još i dosta zgodno – možda i bolje od zatvaranja šećerane i sl. ideja koje se čine brzopotezno profitabilnima :D)

Ukupni prihodi IPK Kandita tijekom prvog polugodišta ove godine iznose 301,66 milijuna kuna i 1,53 posto veći su u odnosu na ukupne prihode u prvom polugodišnju lani, a što znači porast koeficijenta obrtaja ukupne imovine. Zbog radova na rekonstrukciji pogona tvornice šećera u prošloj godini kampanja prerade šećerne repe i sirovog šećera pomaknuta je za 45 dana i trajala je do 15. veljače ove godine, što je utjecalo na povećanje prihoda i rezultata u ovoj godini, posebice u prvom kvartalu. Financijski pokazatelji poslovanja variraju po pojedinim kvartalima zbog izrazito sezonskog karaktera proizvodnje u dijelu grupe (proizvodnja šećera).

Poslovni prihodi veći su za 1,57 posto, tj. za 4,55 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pri tom su prihodi od prodaje na domaćem tržištu gotovo dvostruko veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su prihodi od prodaje u inozemstvu za 34,68 posto manji. Financijski prihodi, koji čine 2,25 posto ukupnog prihoda dva puta su veći, odnosno za 3,61 milijun kuna, dok su izvanredni, koji čine 0,48 posto ukupnog prihoda, manji su za 71,64 posto u odnosu na iste ostvarene u istom razdoblju prošle godine. Poslovni rashodi su u odnosu na prethodnu godinu veći za 1,15 posto, financijski rashodi manji su za 2,98 posto, a izvanredni, koji čine 0,12 posto ukupnog prihoda, manji su za 93,39 posto.

Dobit nakon oporezivanja koju je tijekom prvog polugodišta ostvario IPK Kandit iznosi 23,66 milijuna kuna i predstavlja porast za 36,39 posto u odnosu na rezultat prvog polugodišta prošle godine, što znači je marža neto dobiti IPK Kandita značajno povećana. Društvo IPK Kandit vodi sporove radi naplate ukupno 60 milijuna kuna potraživanja, uglavnom nastalih iz redovnog poslovanja proteklih godina.

možda će sada stvari biti ipak malo jasnije
ja na ovoj dionici nikad nisam vidjela ušminkavanja izvješća
i to mi se sviđa
bilo je dosta ulaganja u tehnologiju i nove pogone
tu su još i zalihe plus potraživanja
bilo je govora da u rujnu počinje s radom novi Kandit
ne znam kako se to vama čini
ali meni izgleda sasvim ok

free tibet

Hajde…vidjet cemo uskoro….

kako ja vidim stvari:
2.tromjesječje u klincu pad prihoda u zemlji i vani (gubitak stranih tržišta-jača konkurencija, jeftinija proizvodnja šečera iz šeč. trske)
kumulativno period do sada kako oni kažu jača za 33% ali si sami uskaču u stomak izjavom kako je povečana dobit prenesena u 1q 08 iz 2007 zbog kašnjenja kampanje 2007… kad se to izuzme jer to je ipak trebala biti dobit 2007 -dobije se stanje za 6 mj.2008…i kako sami kažu u priopčenju burzi : Zbog prelaska kampanje u 2008. g, za usporedivost rezultata poslovanja u 2007. godini potrebno je promatrati i rezultat prva tri mjeseca 2008.godine.(onda isto tako selektivno treba gledati i poslovanje 2008)Konsolidirana dobit prije oporezivanja za 2007.g iznosi 19,748 mil.kn, dok je dobit za prva tri mjeseca(nerevidirana) 27 mil.kn.http://www.zse.hr/default.aspx?id=19419Ostvarena dobit u izvještajnom razdoblju je za 33,97% veća od dobiti ostvarene u istom razdoblju prošle godine. Zbog radova na rekonstrukciji pogona tvornice šećera u 2007.g kampanja prerade šećerne repe i sirovog šećera pomaknuta je za 45 dana i trajala je do 15.2.2008, što je utjecalo na povećanje prihoda i rezultata u 2008, posebice u prvom kvartalu o.g. Financijski pokazatelji poslovanja variraju po pojedinim kvartalima zbog izrazito sezonskog karaktera proizvodnje u dijelu grupe (proizvodnja šećera).http://www.zse.hr/userdocsimages/financ/IPKK-fin2008-1H-NotREV-K-HR.xls
a kad se uvedu kvote EU i cijena po toni…?

u svakom slučaju naj fer izvješča 2007 i 2008. bez sakrivanja izvora povečanja za 2008 kumulativno -teblica f – nema maskiranja ni friziranja .svaka čast

rezultat je puno bolji nego što se čini samo površnim uspoređivanjem brojki

evo samo jedan primjer:
potraživanja od kupaca su povećana za 211 % (!?)
a njihova vrijednost je jednaka 54 % iskazanog prihoda

sve to uz vrlo značajno smanjenje obaveza prema dobavljačima
što je bio balast na kraju godine

New Report

Close