“Kako komentirate potražnju za stanovima unatoč visokim cijenama kvadrata?”
Pa očito je trenutna potražnja veća od ponude stanova na tržištu.
I to možda i za 5 puta. Što i ne treba čuditi s obzirom na valjda cijelo desetljeće puno niže izgradnje. Tako da se zapravo dogodila disproporcija na strani ponude!
Potražnja vjer i nije rasla s obzirom na gubitak stanovnika u RH i pad nataliteta
Drugi par cipela je koliko si ljudi može priuštiti tu cijenu četvornog metra stana u Zg.
Građevinari odnosno investitori zaista odlično zarađuju, a tamo gdi je odlična zarada će biti i sve više i više novih poduzetnika, zar ne?
Ta komponenta bi mogla utjecati na buduće cijene a druga je, sto ja čisto sumnjam da si hrvatski kupci stanova (prosječni) mogu priuštiti veće cijene od ovih.
Tako da po meni iduće godine u ovo vrijeme možemo očekivati jednake cijene stanova s vjerovatno malo većom ponudom stanova na tržištu 🙂
Ono staro pravilo. Što da nekom plaćam najamninu, kad za te ili slične novce mogu plačati ratu kredita? Ostaje mi nekretnina koja konstanto dobiva na cijeni. No investitor sa najmom jedva da plaća održavanje stana a kamoli da zaradi što god. Slijedeći faktor je dobivanje dozvola i obilazak određenog broja institucija. Koji uposleni čovjek ima vremena obilaziti 10 mjesta mjesec dana da bi povadio samo dokumentaciju a gdje su još podnošenje zahtjeve i slično? To je dugotrajni proces i poprilično skup. Mladi bračni parovi niti znaju to niti imaju volje. Isplatnije im je izračunati ratu kredita i “uvaliti” se u 20-30 godina muka. Što se tiće stanogradnje ima tu još problema. Kao što vidite u glavnom se grade niže zgrade bez liftova. Što dodatno usporava gradnju stanova. Problem je pojačavanje naponske mreže koje snosi izvođač, skupi liftovi, plačanje priključka vode i plina po stambenoj jedinici i sl. Nakupi se tu dosta. Istiće mi kod pa… kasnije..
Lagano je reći da je bolje plaćati rate kredita, ali većina ljudi nemre nikak dobiti stambeni kredit.
Ne samo da mnogi nemogu dobiti kredit, nego i puno toga ne štima u odnosima cijene i najamnine…
Hoću reći da ovaj omjer def nije logičan jel po njemu bi se vise isplatilo ići u podstanare nego kupovati stan
Ili će cijene stanova pasti ili će najamnine rasti…
Po meni prije ovo drugo, ali sve je moguće