Inspektori zbog 50 kn viška u blagajni kaznili kafić s 10.000 kn?

Naslovnica Forum Komentari članaka Inspektori zbog 50 kn viška u blagajni kaznili kafić s 10.000 kn?

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

najveća pljačka i kriminal u Hrvatskoj se odvija preko malih ugostiteljskih objekata i napokon je ova Vlada tome odlučila stati na kraj i tako nas izvesti iz krize[emo_plazi]

Višak se treba trpat direktno u đep.

Ja se uzasno cudim ovim komentarima. Da drasticno je naplatiti 10.000 kuna kazne za 50kn viska, ali drasticne kazne na svima razinama jedini su nacin da se u ovoj drzavi konacno promijeni svijest o novcu, porezu, obvezama. Osobno sam vlasnik tri lokala u Hrvatskoj, i vjerujte mi tko je sposoban taj od ugostiteljstva moze dobro zaraditi i kad radi po zakonu. Javna je tajna da vecina ugostitelja (cak i nakon fiskalizacije) ne prijavljuju vecinu ostvarenog prihoda i time direktno kradu svakog pojedinog gradjanina ove drzave, a nama koji radimo u skladu sa zakonom cine nelojalnu konkurenciju.

Otkud 50kn viška u blagajni?

a) konobar je u blagajnu stavio tringelt. Skoro nemoguce, jer svaki konobar pazi na svaku kunu tringelta i odvaja ga prije stavljanja novca u blagajnu.

b) Naplaceno je pice, a nije izdan racun, a konobar je zabaoravio ukloniti višak iz blagajne. Sad ce netko rec 50kn, big deal. E pa u tih 50kn, ako i zanemarimo pozez na dobit, ima tocno 10kn PDV-a. Dakle mojih 10 kuna, tvojih 10 kuna, 10 kuna koje pripadaju svima nama. Ja želim da se tih 10 kuna potrosi na podplacenu uciteljicu mog sina u osnovnoj školi, ili na medicinske sestre, doktore, policajce, rupe na cestama. Zelim da se uberu svi ti porezi, pa da se mogu smanjiti porezi na rad, da konacno postanemo konkurentnija zemlja.

Dok nam je god svijest kao kod pijanih miljardera i mislimo da tih 10kuna nije bitno, onda nam ne moze biti bolje. Naravno, takvu politiku treba sprovoditi svugdje i na svima razinama, ali nema nevaznih 10 kuna poreza (i tko ima pravo uzeti mojih 10 kuna i zadrzati ih za sebe).

Svi imamo velika ocekivanja od drzave, i cudimo se ko pura dreku kad drzava nema novaca, al podrzavamo da ljudi potkradaju drzavu, zapravo nas same.

Ako tisucu lokala u jednom danu ukradu samo 10kn (naših kuna), a ukradu puno više, to je 10.000kn dnevno, 300.000kn mjesecno, ili 100 tinjak radnih mjesta na minimalcu, 50 tak radnih mjesta s oko 4000kn neto place, Jel sad tih 10 kuna izgleda tako malo i nevazno?

Kladim se da bi na ovakav clanak u Njemackoj komentari bili sasvim drugaciji. Niti jedan švabo ne bi rekao, ma ko hebe 50 kuna viska, jer dobro zna da je to njegov novac. Zato njemacka je tamo gdje je, a mi jesmo tu gdje jesmo.

@golden
U nacelu bi ti prica drzala vodu da se za svku kunu gleda tko je ukrao. Sto s onima sto su pokrali milijune.To su danas ugledni poduzetnici ili tko je jamio,jamio,a sad cemo uvodt reda. Za uvest reda i dobit podrsku drzava mora sankcionirat sav lopovluk,a to ne zele jer bi se onda i oni nasli u nebranom grozdju.Zato podrska svima koji ih zavidavaju na ovaj nacin.

Uistinu, bez svoje samostalnosti, narod ne može biti narodom, osobom, nego je samo puk - množina čeljadi! Dokle budemo imali domaćih izdajica, dotle ćemo imati tuđinca gospodara!

@Golden

ja osobno smatram poduzetnike vrlo vrijednima i oni su uglavnom nositelji inovacije, napretka i prosperiteta.

Inače, ugostiteljstvo je uz turizam jedno od “znanje” vrlo malo intenzivnih djelatnosti.

Dakle, odlazak i zapošljavanje/potrošnja u ugostiteljstvu znaći manje pootrošnjei ulaganja u znanje negdje drugdje.

Osobno bi jako strogo i vrlo visoko oporezivao te poduzentike koji imaju kafiće, jer osim uvoza robe i prodaje uz visoku maržu, zapošljavanje mladih da budu konobari – ne vidim neki veliki benefit za društvo.

Ja jesam za kontrolu i nadzor – ali i države a ne samo realnog sektora, pa bio oni ugostiteljstvo.

Svakako treba upsotaviti kontrolu, ali naplatiti 10 000 kn za 50 razlike, dok razlike od par milijuna kuna za nekakvu nabavku stolova u Ministarstvu svi šute i to nije sankcionirano – nema smisla.

Može, kontrola kvalitete privatnika i naplata prekršaja ali ajmo dati ciljeve i dužnosti vladajućima i ako ne ostvare ili ne daj Bože prevare(iskoriste položaj) naplata razlike i izbacivanje iz sustava(sabora, Vlade) zauvijek, bez imuniteta.

PS. obično je tumor zdravog tijela onaj koji crpi energiju ostatku. To nisu neplatitelji poreza nego Vlast koja crpi prevelike poreze od svih.

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

@golden

U nacelu bi ti prica drzala vodu da se za svku kunu gleda tko je ukrao. Sto s onima sto su pokrali milijune.To su danas ugledni poduzetnici ili tko je jamio,jamio,a sad cemo uvodt reda. Za uvest reda i dobit podrsku drzava mora sankcionirat sav lopovluk,a to ne zele jer bi se onda i oni nasli u nebranom grozdju.Zato podrska svima koji ih zavidavaju na ovaj nacin.

golden, frankie je u pravu… prvo, mi ne znamo sve okolnosti oko ovoga. Ja se prvi zalazem da svi pacaju posteno porez, na transparentan nacin. Medjutim, porezna mora imati cvrste i dobre dokaze da je netko varao prije nego opali ovakvu kaznu.

Pravi problem je sto je sve u ovoj drzavi selektivno. Ja znam dosta malih poduzetnika, stalno porezna maltretira, i da kunu promase, samo se ceka kazna… ove velike, povezane s poltikom, nitko ne dira. Komotno izvlace milijune(milijarde) i onda im jos drzava da. Da ne govorim o tome koliko je porezna korumpirana.

Dok ne proradi sustav koji je za svakog jednak, i koji ce ODUZETI sve sto je ilegalno privatizirano i unisteno(a to je gotovo sve), nema govora o ovom.

Nadalje, prihodi drzave su i vise nego dobri. Problem je neizdrziva enormna potrosnja…

Iskreno, vidio sam jako sredjene sustave, a ovo nije takav. Mislim da cu emigrirati uskoro, prvom prilikom. Ovakvo “postenje” mi se gadi… sumnjam da ce se ova drzava srediti za manje od 20, 30g, ako i tada. A tko hoce, neka komotno placa porez da nasa vlast laprda o promjenama s ogromnim placama dok su mladi nezaposleni i bez ikakve nade.

Postavlja se pitanje-cemu placati porez ovoj drzavi? I tako ce si i to netko uzeti u djep, za bmw itd. a oni koje trose te novce NISTA nisu napravili za nas.

Ma slazem se ja. Naravno da sve to ima smisla ako se provodi neselektivno i na svim razinama. Ali me šokiraju prijašnji komentari da je uredu ukrast 10 kuna poreza, zato jer je netko nekad ukrao 10 milja kuna. I jedno i drugo je pljačka, i jedno i drugo treba osuditi, jer to su naše pare …i dok toga ne postanemo svjesni, nikakvog napretka vidjeti necemo.

Ja u svakom lokalu kod placanja racuna ostavljam 10-15% tringelta, i to su novci kojih sam se ja dobrovoljno odrekao i njima nagradio konobara/poslugu, ali racun uzimam i nosim ga sa sobom, jer obracunati porez po njemu je takodjer moj novac kojeg se nisam odrekao i zelim da njime budu placene javne sluzbe i da meni zivot time bude ugodniji.

Ma slazem se ja. Naravno da sve to ima smisla ako se provodi neselektivno i na svim razinama. Ali me šokiraju prijašnji komentari da je uredu ukrast 10 kuna poreza, zato jer je netko nekad ukrao 10 milja kuna. I jedno i drugo je pljačka, i jedno i drugo treba osuditi, jer to su naše pare …i dok toga ne postanemo svjesni, nikakvog napretka vidjeti necemo.

Ja u svakom lokalu kod placanja racuna ostavljam 10-15% tringelta, i to su novci kojih sam se ja dobrovoljno odrekao i njima nagradio konobara/poslugu, ali racun uzimam i nosim ga sa sobom, jer obracunati porez po njemu je takodjer moj novac kojeg se nisam odrekao i zelim da njime budu placene javne sluzbe i da meni zivot time bude ugodniji.

golden, ma slazem se ja s tobom… i 1kn ukrasti, to je kradja. Ja sam jako dobro svjestan svega toga, i ne zelim nikome ostati duzan nista.

Problem je sto netko mora stalno placati, a drugi nikad. Drugi problem je sto mi neznamo kako drzava taj novac trosi, drugim rijecima nemamo uvid ni u sto. Zasto s ene bi objavio cijeli proracun, sa svim stavkama do zadnje kune, i radila revizija do zadnje lipe? Tako bi gradjani imali vise vjere u sustav.

Da ovo sto mi zelimo stvarno vrijedi ovdje, ne bi se toliko ljudi naglo obogatilo. Masa tih kuna “za zdravstvo, skolstvo…” zavrsi u privatnim djepovima, fondovima itd. U takav sustav ja nemam ni trunku povjerenja.

Kad sam bio mali, u skoli smo mi sami kupovali krede, licili itd. jer nije za nista bilo novca.

Bez snazne pravne drzave ne moze fukncionirati niti takav porezni sustav.

Kada bi ja bio 100% siguran da se novac trosi kako treba, i znao da cemo stvarno za to dobiti neku uslugu, to bi bilo drugo. Zato kazem, ovo nije Svedska, Njemacka, Austrija… ovo je kako je. Uz to, svjedocimo tome da su usluge sve losije, a kostaju sve vise i vise. Pa i tu 1 kunu, ne zelim da se trosi iskljucivo za place prekobrojnih sluzbenika koji ne da pomazu, nego jos usporavaju procese. Da znam da to ide onom jadnom covjeku koji kopa po smecu za puki opstanak, to je ok.

Takodjer mi je zao financirati preluksuzan zivot nasih politicara koji nemaju doticaj sa stvarnoscu…poanta je da ja osjecam da sto mi vise dajemo, to je nama losije, a politicari su sve deblji i bogatiji.

Kolega Golden, ja sam prvi da se kazni svaki koji utaji i 1 kunu ali Zakon u ovoj državi još uvijek nije jednak za sve fizičke i sve pravne osobe i to netko treba nacrtati demagozima na Iblerovom trgu.

Radnici otjerali porezne inspektore :

http://www.index.hr/vijesti/clanak/radnici-u-vinkovcima-otjerali-porezne-inspektore-nisu-dopustili-da-im-zatvore-lokal/664834.aspx

Znate u čemu je problem ?

Problem je u tome što su porezi toliko veliki da se nikom ne isplati ništa raditi a ni investirati .

Glupo je investirati i raditi s gubitcima .

Pošto su poreznici objavili razne popise dužnika i bezuspješno pokušali naplatiti bezobrazno velike kamate , sada sljedi otimanje od urednih platiša poreza .

To je zakonitost , to piše u uđbenicima .

Porezni inspektori će sada obilaziti uredne platiše i tražiti im dlaku u jajetu kako bi naplatili toliko i toliko kazni .

Sljedi takvo cjeđenje i od prometne policije .

Donijeli su rigorozne novčane kazne i kažnjavati će vozače.

Iako samo 12 % vozača može danas platiti kazne , klopka stoji u tome da vozači neće moći registrirati vozilo , produžiti vozačku i slično dok ne podmire sve kazne i lihvarske kamate 12-16 %.

.

Nije mi jasno zbog cega uopce salju inspekcije.

Drzava treba osigurati putem fiskalnih kasa da se svi izdani racuni proknjize. A onda neka gradjani odluce da li ce ici u ugostiteljske objekte u kojima dobiju racun ili u one u kojima ne dobiju. Gradjani placaju manjak prikupljenog poreza pa je najbolje da oni odluce.

Ako gradjani odluce ici samo u ugostiteljske objekte gdje dobiju racun, ovi koji ne izdaju racune ce propasti. I problem rijesen. Ako odluce i dalje ici u ugostiteljske objekte gdje se ne izdaju racuni, onda ce platiti za to visim porezima. I to je u redu.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

New Report

Close