Točno da mene nema ni ovih 820 kuna prometa nebi bilo…
[proud]
Opet ništ ne kužim, ovo što gore iznad dio forumaša spominje INGR i nekih 25% u Arena Centar projektu. Ako znam čitati, u današnjem Businessu, str 12-13 lijepo piše da je Ingra odustala od sudjelovanja u projektu jer nema novaca. Ili?
Evo CP teksta:
Trigranit osigurao kredit, Ingra ispala iz posla
Nevenka Cuglin
nevenka.cuglin@business.hr
(objavljeno 21.7.09 07:00)
Nakon višemjesečnih pregovora tvrtka Trigranit uspjela je na međunarodnom tržištu kapitala za gradnju trgovačkog kompleksa Arena Centar na Laništu u Zagrebu dobiti kredit od 150 milijuna eura, a zanimljivo je da je iz investicije vrijedne 244 milijuna eura ispala Ingra koja je krajem prošle godine potpisala ugovor s Trigranitom o sudjelovanju u projektu.
"Trigranit je bio u partnerskom odnosu s Ingrom na projektu Arene Zagreb. Potpisan je ugovor o sudjelovanju Ingre sa 25 posto udjela u izgradnji Arena Centra, međutim, zbog problema likvidnosti Ingre ugovor nikad nije konzumiran", potvrdio je za Business. hr Vlaho Kojaković, direktor Trigranita u Hrvatskoj. Odustajanje od projekta zbog nemogućnosti zatvaranja financijske konstrukcije, čemu su kumovali i problemi s plaćanjem izvođača koji su radili na Areni Zagreb, potvrdio nam je i glasnogovornik Ingre Danko Deban.
Udar krize
Prinudni izlazak Ingre iz Arena Centra nije jedini problem koji je pratio projekt, za koji je u vrijeme najveće krize kada je Trigranit odustajao od sličnih investcija u nekim europskim državama, trebalo pronaći 150 milijuna eura kreditnih sredstava. "U rujnu prošle godine Trigranit je uspio zatvoriti kompletnu investiciju s bankom CIB, dijelom grupacije Intesa Sanpaolo, međutim, kad je izbila kriza, ta banka nije više bila spremna preuzeti cjelokupni rizik. Pregovori s konzorcijem banaka trajali su šest mjeseci i nije ih bilo lako uvjeriti da središnja Europa i ovaj sektor imaju budućnost. Arena Centar je prvi projekt izvan EU koji je dobio kredit od rujna prošle godine i predstavlja najveću izravnu stranu investiciju za graditeljski projekt na području srednjoistočne Europe od početka krize", pojašnjava Kojaković. Trigranit će ugovor o financiranju gradnje Arena Centra danas, u utorak, potpisati s bankama Intesa Sanpaolo, Erste Group AG, Hypo Investmentbank, Cassa di Risparmio della Repubblica di San Marino, MKB i CIB Bank. U međuvremenu je projekt i poskupio pa će prva faza Arena Centra na 175 tisuća kvadrata stajati 244 milijuna eura, a ne 220 kao što se prvotno najavljivalo. Do promjene u projektu došlo je, među ostalim, zbog promjena u dizajnu, kaže Kojaković. Trigranit je osigurao 95 milijuna eura vlastitih sredstava koja su potrošena na pripremne radove, zemljišta, dozvole… Gradnja bi trebala završiti do listopada 2010., a otvorenje Arena Centra planirano je za Božić iste godine.
"Govori se o tome da su trgovački centri problematični, kako ih je previše, no samo turizam i građevina mogu pokrenuti Hrvatsku. Samo za PDV od Arena Centra državna će blagajna godišnje ubirati četiri do pet milijuna eura", poručuje direktor Trigranita u Hrvatskoj, dodajući da će u vrijeme izgradnje na projektu biti zaposleno oko 2000 ljudi, a po završetku oko 3500.
Opet ništ ne kužim, ovo što gore iznad dio forumaša spominje INGR i nekih 25% u Arena Centar projektu. Ako znam čitati, u današnjem Businessu, str 12-13 lijepo piše da je Ingra odustala od sudjelovanja u projektu jer nema novaca. Ili?
no, gledaj to z ljepše strane. Sad bu opet INGRA kupovala dionice za trezor i s njima bude za godinu-dve platila dobavljače. Kaj hoćeš lijepše? Znači da bu ingra sigurno začas skočila bar do 50 kuna. (jedino ak se na trepavice postavim)
[wink]
Sa cimce sudjelovati u projektu.
Sto imaju za unijeti u projekt??
Ide na 70 za mjesec dana, samo sto nije..
Da, i podizvodjaci su sve svoje prodali…
nazalost jos ce tu biti rokanja po bidu…
Ja sam još dokupio, nepopravljivi sam optimist valjda [thumbsup]
Mislim da trenutno nema nepopularnije dionice od ovih likvidnih.
Ja sam još dokupio, nepopravljivi sam optimist valjda [thumbsup]
Mislim da trenutno nema nepopularnije dionice od ovih likvidnih.
veći optimist od članova uprave,nema razloga da se trenutno srlja u ovu dionicu previše,dosta je toga na vagi što se tiče budućnosti same kompanije a i cijene
Tok je jamio, jamio je [lol].
Do novog posjeta nekog od podizvođača brokeru.
Ispod 40kn … cca nekih 8000 komada. Dražesno!
[wink]