Ja si nekaj mislim da to koperanti u opće ne budu dilali već budu menjali dalje za cement i vapno, te dio dali radnicima koji si budu to doma menjali sa ženama za konzumove bonove tak da si imaju s čime kupiti pive. Kad to provale ovi iz američke ambasade odmah budu obavijestili svoje igrače sa NYSE koji budu prvim avionom doleteli u ZG da snime kak smo mi to uspjeli otkriti novi vid kapitalizma i spasiti Svijet od krize.
To bu tzv. Klirinški kapitalizam made in CRO.
[/quote]
fyi: frend mi kupuje stan, red veličine milja. pita može li platiti u dionicama.
odgovor: pola u dionicama, pola u kešu.
s obzirom na to kako su im napucane nekretnine (što se tiče izvedbe, odlična je!), reklo bi se da ne drže baš do dionice, jer im je i pola cijene u kešu koja se plaća onak… nejeftina.
[/quote]
Interesantno. Od koga kupuje stan i koje su dionice u pitanju ako znaš ?
[/quote]
sori, bio sam nejasan. dakle, nazvao je ingru i hoće kupiti ingrine ponude stan na srebrnjaku. pita jel može platiti u dionicama ingre, oni vele ok, pola u kešu, pola u dionicama.
tada je ingra bila cca 6x kn (nedavno, možda mjesec?)
Postupak
Režek prodao svoje dionice
Nekoliko dana prije nego je obavljen prijenos 366 tisuća dionica na podizvođače, predsjednik Nadzornog odbora Ingre Danijel Režek je prodao 64.130 svojih dionica kompanije za nešto više od tri milijuna kuna. Režek je dionice prodao 16. lipnja po cijeni od 48,2 kune, što je nešto niže od posljednje cijene u srijedu koja je iznosila 48,75 kuna. Ovaj postupak čelnika NO-a Ingre mogao bi se shvatiti kao rješavanje dionica prije njihovog eventualnog pada, pa čak i kao doza staha pred neizvjesnim razdobljem koje čeka Ingru, međutim takvo nešto isključivo je spekulacija.
Kolega da li Vi čitate PD ili samo njegov forum?
Sad ako oni lažu lažem i ja.
http://www.zse.hr/userdocsimages/novosti/t7souY5l4PtGrzS7Ykorig==.pdf
Evo vam i službeno.
Slijedeći puta takve jednostavne info. naplaćujem sve zbog kolege Hangera koji tu nešto melje o "trabunjanju".
Ajmo ponovo, vidim da ne kužiš…
Otkud ti znaš da je Režak svoje dionice prodao? Gdje u obavijesti na ZSE piše da je prodao?!
Koliko ja vidim, kao i zadnji put kada sam čitao tu obavijest, radilo se o otpuštanju dionica.
Prodaja i otpuštanje su dvije različite stvari, kod otpuštanja se mogao komotno odigrati transfer (prijenos) dionica na neki treći Ingrin račun, o čemu sam ranije pisao, znači bez ikakve prodaje (zamjene za novac). Slično je radio Kostrenčić krajem 5.mjeseca kada je otpustio 3xx.xxx dionica (i to lijepo piše na ZSE), koje nije prodavao već prenosio na Ingru d.d.
To što si ti pročitao i prihvatio ono što ti novinar(i) servira(ju) te ne čini nimalo pametnim, a očito nisi ni pametniji od njih. To je samo mišljenje jednog novinara koji nema blage veze šta se događa nego zaključuje stvari grbavom logikom (seljački množi broj otpuštenih dionica s tadašnjom cijenom). Žalosno je što onda svi automatski istu vijest (neistinu) prenose, a da nisu prethodno ni provjerili inforamcije. Ali to već nije briga ovog foruma. Novinar nema ni pojma, da se taj dan (kao ni prethodna 2-3) na burzi nije ni približno odvijalo toliko prometa da bi Režek i teoretski mogao prodavati putem burze (osim ako nije konstantno prodavao danima ranije, a da pri tom ZSE nije bila obavještavana).
Ajde ti sad iznesi svoje mišljenje kada toliko sve znaš i kada si toliko upućen u novinarske članke…
Službeno se izvještava samo o otpuštanju ili sticanju.
Sad ako Vama koleg to ni je prodaja to je čisto vaš problem.
Tako onda ni Lonzo i Vlaho ni su nedavno prodali dionice ATPL nego su ih smo lagano otpustili. [lol]
Na svakoj temi postoji po neki samoproglašeni glasnogovornik koji u potezima rukovodstva firme koju obožava vidi ono što samo on želi vidjeti. Poslije ga to košta, a tko gubi ima pravo da se ljuti.
Ma oboje ste u pravu, istina je da u prodavali(otpuštali) i ovi iz Ingre i oni iz Atlantske, i oba su otpuštanja specifična i ne bi ih mogao kategorizirati kao bijeg.
Ono što ja vidim je činjenica da je Ingra napravila nekoliko značajnih gafova, te ih je dodatno pritisnula opća pošat nelikvidnosti, što je dovelo do situacije, da je tvrtka u g…ima do grla. Međutim gazde, dioničari čine makakade ne bi li tvrtku spasili što je plus, ali to ne mijenja činjenicu da je Ingra debelo, debelo rizična dionica, te da su targeti analitičara od 30-tak kuna možda i previsoki.
Što veći rizik, veća mogućnost zarade, pa nek svatko radi po svom nahođenju.
Upravo tako, zato se to treba i tretirati kao otpuštanje, a ne prodaju. Iza otpuštanja stoji nekoliko mogućnosti i o njima se ovdje raspravlja…
Već se ranije pisalo/nagađalo o načinu na koji je Ingra na vlastiti račun navukla oko 700.000 dionica, tako da me ne bi začudilo ni da se ovih Režekovih 64.130 nije našlo pod istim krovom.
Ja nisam ničiji glasnogovornik, niti obožavatelj, ja kao realni kritičar prihvaćam sve opcije, ali samo ako su vjerojatne.
U priče i insuinacije ne vjerujem, pa tako nitko ne može tvrditi da su dionice prodane. A da li će se netko oglasiti iz firme ili ne po pitanju radi li se o eventualnom prijenosu ili ne, to je isključivo njihovo pravo i njihova volja, a ne moja niti ičija tuđa.
Drugi koji sami zaključuju da je nužno došlo do prodaje samo pokazuju svoje neznanje. Ma i to je u redu, neka samo tako misle, samo neka ne uvjeravaju druge u isto. Tu je problem.
A to što se događalo s Lonzom i Atlantskom je tema za drugi forum i ne može se nikako uspoređivati s Ingrinim slučajem. To mi je jednaka usporedba kao i usporedba kakvo je suđenje u rukometu i vaterpolu…
Kolega Hugo,
Stvar je u tome da je novinar napisao egzaktnu cijenu 48,20 za 16. 06. a ta cijena u opće taj dan ni je bila na burzi ostvarena već viša. Sad ne možemo novinara napasti da je on to izmislio ili da je uzimao prosjeke toga dana i množio i zbrajao. Prosjek toga dana je bio 50,36 .
E sad kad pogledaš sve ostalo vezano uz dionicu vidiš da tu nešto ne štima.
Naj lakše je sad napasti glasnika loših vijesti tj. novinara.
U ostalom u čemu je problem ako su dionice Režeka, Kostrenčića ili Ludviger prešle u ruke dobavljača s kojima su radili? A ako su ih ovi primili očito vide u njima određenu vrijednost. Nitko ih nije tjerao da uzmu ako neće/ ne žele.
Uprava je očito svoj posao maksimalno korektno napravila koliko im je u ovom trenutku omogućeno. A da su im dužnici platili na vrijeme, vjerojatno bi još elegantnije podmirili dobavljače. Situacija je ispala ovakva kakva je ispala. Vjerojatno je i zato cijena dionice debelo patila, a Ingra od svih sastavnica Crobexa ubjedljivo najgore završila.
Ako ćemo mi kao dioničari razmišljati da firma "ne valja" samo zato što nije odmah isti tren podmirila dobavljače, i potom to kazniti žestokom rasprodajom dionice, pa ako taj isti recept primjenimo na ostale firme čije dionice kotiraju na burzi, a koje imaju vrlo slične probleme (a ima ih podosta), e pa onda se stvarno ne treba nitko u Hrvatskoj više baviti burzom (trgovanjem dionicama).
Da me se krivo ne shvati, ne pišem ovdje trenutno zbog ničeg drugog osim zbog toga što mi se gadi više gledati kako svi pljuju po ovoj dionici i firmi, a pljuju toliko dugo da su već i zaboravili zašto su počeli pljuvati i zašto cijena toliko pada. A već sutra će se ti isti "hvaliti" pred Arenom kada neki stranac bude jenom prilikom dolazio na neku gostujuću utakmicu njegove reprezentacije i s oduševljenjem bude promatrao Arenu. Da, takav smo mi narod.
Usput, ovdje se očito zaboravilo na činjenicu da će Ingra za Arenu fiksno dobivati oko 7,5 milijuna eura godišnje kroz 28 godina. Nekako svi ovu sitnicu smetnu s uma kada pričaju o stečaju…
@ hanger
1.Kostrencic je otpustio dionice i za njih dobio dio Intela koja je bila u rukama Ingre.
Otpustio, prodao, nazovi kako hoces, zamijenio je dionice za Intel, te dionice vise nema.
2. Da si dobavljac i cekas 7 mjeseci naplatu od ingre a u oisto vrijeme tvoji dobavljaci tebe kace, prijete, moras place isplatiti i dodje ti Ingra i ponudi dionice, da li bi cekao ili bi uzeo sto se uzeti da.
Nazalost, oni su to morali uzeti, vjeruj, nitko nije htio dionice
3. I druge firme imaju probleme, da istina samo sto druge firme objavljuju nove poslove iz kojih ce generirati prihod. STO JE INGRA ZADNJE OBJAVILA????
4. Hebe se meni sto ce neki stranac biti odusevljen Arenom, dionicari zele oploditi svoj kapital.
5. Da, Ingra ce dobivati 7.5 mil eur fiksno od grada, tocno, 28 godina, tocno. Samo sto ce prvih 7-12 godina (neznam detalje) veliku vecinu placati kredit banci koja je financirala izgradnju Arene. I sto ce im ostati ako nema novih poslova?
Usput, ovdje se očito zaboravilo na činjenicu da će Ingra za Arenu fiksnodobivati oko 7,5 milijuna eura godišnje kroz 28 godina. Nekako svi ovu sitnicu smetnu s uma kada pričaju o stečaju…
"će dobivati" bi ja prepravio "trebala dobivati".
Prve rate još nisu upaćene, a kad će nitko ne zna. Dok pacijentu započne stizati lijek, može odavno biti u vodoravnom položaju.
Rate su placene, samo sto vecina ide banci koja je financirala gradnju Arene.
Kredit sigurno nije na 28 godina vec vise od duplo manje. Tako da je onda i servisiranje duga banci jednako cashu od drzave.
cisti cash se dobija nakon tih 7-12 godina.