Po nekim analitičarima su P/E i P/Bv dva najvažnija fundamenta….No, svako ima pravo na svoje mišljenje….
Kako prema nekim? Pa to je osnove trgovanja, P/E, P/Bv i ja bih uključio i P/S. Definitivno.
Po nekim analitičarima su P/E i P/Bv dva najvažnija fundamenta….No, svako ima pravo na svoje mišljenje….
da, ali ne odmah nakon dokapa..
Kod dokapa je bitna stvar ona koju sam naglasio, a to je zašto treba lova ????
Da li radi širenja firme ili gašenja požara ????
Ne bi želio drukat na nijednu stranu, a svako nek procijeni sam….
P/E, P/B nisu fundamenti i ne odrazavaju vrijednost firme.
Sta ti znaci P/E odmah nakon dokapa ako ej EPS trailing i lova od dokapa ide u projekt sa returnom od 5 godina. Ne znaci nista.
Sta P/B znaci kod dobre firme koja nije banka, koja ima brand i tesko da ce propasti (eg. ATGR)-nista.
Moja baba isto zna usporediti 2 broja koja joj donesem na papiru i reci koji je manji a koji veci ali se ne gura u znalce.
Ja vam se čudim.Pa nije li umnožak P/E puta P/BV jedan od bitnih pokazatelja cijene dionice.
Ako je umnožak manji od 22,5 smatra se da je to dobra kupnja.
Naravno da bi ovo trebalo projektirat prema budućim pokazateljima nakon dokapitalizacije.
A P/BV je vrlo bitan faktor naročito u loša vremena.Što je niži to je kupnja povoljnija,naročito u ova
krizna vremena,jer se eventualni gubici pokrivaju iz postojećeg kapitala ,ali bitno ne povečavaju ovaj
pokazatelj/loše/.
Kod ATGR sve super dok se zarađuje.A što ako krene naopako.I mali gubici u poslovanju dionicu
guraju prema B/V.Što je god P/BV veći postoji mogućnost većeg pada.Za mene je to bitno.Iako na
našem tržištu to nikada nije bilo bitno.Banana burza se sastoji od banana investitora.
Ovo se ne odnosi na vas jer vi ste ozbiljan analitičar i uvijek koristan.
80 kn,a neki prodavaju po 70.Zaista nema logike.Ali ima panike i nedostatka zdravog razuma.
Čekaj čekaj da se polako cijena u par narednih dana približi 80 KN, pa ćeš vidjeti kako će se početi kupovati.
Dobro je…
Sva frtutma oko dokap. je prošla …..
Tko je mislio prodat je prodao – a dalje na tržištu
INGRA će se ponašati kao i ostali građevinari……
To vam je 100%………………
Ali ja mislim da bi trebala i bolje od drugih [thumbsup]
Čude me sve te veleumene rasprave; umjesto da se kaže ide to UP ili DOWN ili će se kretati u nekom uskom rasponu. Mislim da je ovo zadnje sudbina INGRE u slijedećih cca mjesec dana bez obzira u kojem pravcu ide tržište.
Pitanje je da li se isplati držati INGRU ako tržište raste; odgovor je NE!
P/E, P/B nisu fundamenti i ne odrazavaju vrijednost firme.
Sta ti znaci P/E odmah nakon dokapa ako ej EPS trailing i lova od dokapa ide u projekt sa returnom od 5 godina. Ne znaci nista.
Sta P/B znaci kod dobre firme koja nije banka, koja ima brand i tesko da ce propasti (eg. ATGR)-nista.
Moja baba isto zna usporediti 2 broja koja joj donesem na papiru i reci koji je manji a koji veci ali se ne gura u znalce.
Mene samo zanima koja je ustvari vrijednost imovine Ingre. Ingra je developer. Nema strojeva, nema radnika, nema nekretnine ništa čvrsto. Ima udjele u firmama i bankama koji sam vrijede 10% od vrijednosti ljetos. Radnike i strojeve iznajmljuje, a sad ih treba platiti.
Stoga mislim da je ovo slamka spasa jer nitko ozbiljan kome ne gori pod petama ne bi išao u ovo vrijeme u dokap. MISLIM DA IM GORI POD PETAMA I TO OZBILJNO.
Čude me sve te veleumene rasprave; umjesto da se kaže ide to UP ili DOWN ili će se kretati u nekom uskom rasponu. Mislim da je ovo zadnje sudbina INGRE u slijedećih cca mjesec dana bez obzira u kojem pravcu ide tržište.
Kako je dionica sa prosječne cijene od 82 nekoliko dana prije dokapitalizacije pala na sadašnjih
72 bilo bi logično da se cijena vrati prema 80 i više jer dokapitalizacija za INGR u predstavlja šansu
više.Dakle logično objašnjenje bi bilo :RAST.Međutim,o tome odlućuju veliki koji ovu neizvjesnost
mogu koristiti da lagano skupljaju ovako jeftino.A dionica će ići prema većoj vrijednosti kada
odluće veliki investitori.
Ja mislim da je vrijeme za kupnju.
Kako je dionica sa prosječne cijene od 82 nekoliko dana prije dokapitalizacije pala na sadašnjih
72 bilo bi logično da se cijena vrati prema 80 i više jer dokapitalizacija za INGR u predstavlja šansu
više.Dakle logično objašnjenje bi bilo :RAST.Međutim,o tome odlućuju veliki koji ovu neizvjesnost
mogu koristiti da lagano skupljaju ovako jeftino.A dionica će ići prema većoj vrijednosti kada
odluće veliki investitori.
Ja mislim da je vrijeme za kupnju.
[/quote]
Postavio sam pitanje i dao odgovor; dakle ponavljam opet da se na tržištu koje raste ne isplati držati Ingru.
Mene samo zanima koja je ustvari vrijednost imovine Ingre. Ingra je developer. Nema strojeva, nema radnika, nema nekretnine ništa čvrsto. Ima udjele u firmama i bankama koji sam vrijede 10% od vrijednosti ljetos. Radnike i strojeve iznajmljuje, a sad ih treba platiti.
Stoga mislim da je ovo slamka spasa jer nitko ozbiljan kome ne gori pod petama ne bi išao u ovo vrijeme u dokap. MISLIM DA IM GORI POD PETAMA I TO OZBILJNO.
[/quote]
Ma naravno da nema imovine, ovo je bezveze:
Construction Plants and Equipment
Vehicles
Trucks 195
Dampers 5
Cranes 8
Fuel Tankers 10
Water Tankers 8
Cement Carrying Vechicle 8
Auto Mixers 29
Concrete pumps 4
Trailers 21
Buses and pick up tracks 43
Tractors 4
Special vechicles for carryng explosives 2
Total:
337
Machinery Park
Bulldozers 38
Loaders 21
Excavators 28
Trench Excavator 15
Vibratory Rollers 59
Graders 7
Concrete Batching Plants 18
Fixed Concrete Pumps 3
Electric Compressors 7
Diesel Compressors 18
Drilling machines- Pneumatic and Diesel 12
Generators 15
Asphalt plants 3
Crusher and Screening plants 8
Asphalt Finishers 5
Asphalt Processor 4
Drilling machines 6
Construction Cranes and lifts 29+2
Reloading Concrete Silos 4
Drilling machine for tunnels 1
Dampers for tunnels 2
Concrete Spreader 5
Total:
310
Ako već govorimo o multiplama onda bi svakako izdvojio EV/Ebitda jer u obzir uzima i bilancu i rdg.
Ono što se kupuje u dionici je forward earnings, ali kako nitko od nas nema čarobnu kuglu onda je taj forward earnings nemoguće točno znat a možemo ga samo probat projicirat iz postojećih činjenica koje uključuju i hard facts (rdg, bilanca, cash flow, dobiveni poslovi, stanje sektora, makro pokazatelji) i soft facts (management, imidž kompanije itd..).
Trailing multiple govore kolika su očekivanja već uključena u sadašnju cijenu.
Iz svega toga slijedi da ne znači da je neka dionica bolja od druge jer ima niži npr P/E ali isto tako i da svatko tko uopće ne gleda multiple ne vidi kakva su očekivanja već uključena u cijenu. I onda nastane čuđenje kako cijena dionice ne korespondira sa poslovanjem društva i kako fundamenti ne igraju ulogu….