Jučer sam morao doma pa nisam mogao dalje nastaviti u diskusiji…No nije sad važno….
Postoje dva načina prikupljanja novca. Jedno je izdavanjem obveznica, i to se koristi umjesto uzimanja kredita od banaka, a drugo dokapitalizacijom (izdavanjem novih dionica)…
Postoji razlika između ova dva načina, a to je da se prvi način koristi isključivo umjesto kredita, a drugi rezultira i fizičkim povećanjem firme (preko povećanja kapitala).
No, što je caka. Ingra je već izdala tranše svojih obveznica i veće joj je dug (ako me sjećanje ne vara) dobrano nadmašio kapital. Izdavanjem novih oveznica ovaj omjer bi postao još gori, pa su po mojem mišljenju išli na dokapitalizaciju.
Međutim, dokapitalizacija za investitora ima isključivo smisla kad firma šri svoje poslovanje i za to joj treba lova, a ne za krpanje starih dugova (a bojim se da je to slučaj ovdje)…
Zašto ? Zato jer će dokapitalizacijom većina fundamentalnih pokazatelja postati lošiji (svi osim P/Bv)..
Potpuno krivo.S obzirom da će dokapitalizacija biti izvršena po 80 kn ,a sadašnja vrijednost P/BV
je 87 kn ovaj pokazatelj će biti lošiji te će biti manji i pasti na oko 85 kn.
Ostali bilančni pokazatelji će biti daleko povoljniji s obzirom da će ućešće vlastitog kapitala biti
veći u odnosu na aktivu.
Istovremeno i pokazatelji likvidnosti će biti povoljniji što postaje dodatna prednost.
Dakle,INGRA nakon dokapitalizacije po cijeni od 80 kn fundamentalno vrijedi više nego prije dokapitalizacije.U tom razdoblju od nekoliko dana prije dokapitalizacije cijena se kretala od
80 do 84kn.
Kako će to naše tržište nagraditi ne može se znati,ali očekujem da će ići prema 70 ,a pametni će
tamo kupovati.
Ali put prema 80 i više će uslijediti vrlo brzo.
IRR će biti bolji ali neznačajno jer se i trošak kapitala povećava prije svega zbog debt/equity ratio-a. Prije bi rekao da je Ingra prisiljena na dokapitalizaciju nego da rade nešto progresivno.
1. Dokap ce uspjeti jer se cijena dokapa i streuktura ulaganja ne odlucuje da li je…….
Tako nekako i ja mislim da će dokap uspijeti. Sumnjam da je uprava vesla sisala i da idu na sistem ako prođe, prođe. Zanima me što misliš o cijeni dionice po završetku dokapa. Koja su tvoja predviđanja?
Ovdje se toliko različitih komentara ispisalo i stavova iznosilo, da sad više nikome ništa nije jasno!Ajmo na referendum, glasanje, da li kupiti na dokapitalizaciji ili ne? Pa da znamo tko je u pravu.. [huh]
Dokapitalizacija bi znala ići po 70 KN, s obzirom da se na 70 KN brani cijena. Postavlja se više naloga na malo većoj cijeni od 70 KN i to svaki po 1000 komada. Zanimljivo.
Ovdje se toliko različitih komentara ispisalo i stavova iznosilo, da sad više nikome ništa nije jasno!Ajmo na referendum, glasanje, da li kupiti na dokapitalizaciji ili ne? Pa da znamo tko je u pravu.. [huh]
Dali da dionicu platim 80kn ili 71kn… hm , ne znam, šta mi je isplativije šta šta ha? recite mi [rolleyes]
Dali da dionicu platim 80kn ili 71kn… hm , ne znam, šta mi je isplativije šta šta ha? recite mi [rolleyes]
[/quote]
Pitaj Hloverku:
[/quote]
Pitaj Hloverku:
[/quote]
Sada kupuješ po 70 i sve do 79 uračunavajući proviziju je jeftinija kupnja od 80 i novac ti nije
blokiran.
Ako ste ostvarili pravo na dokapitalizaciju treba čekati zadnji dan i tek tada donijeti odluku o eventualnoj dokapitalizaciji.
Šta ti nije jasno? Poznate su ti obje cijene. Kupuj jeftinije.
Ako želiš velku količinu vjerojatno bi brzo poklopila sve na ask-u do 80kn pa ti ostaje dokap, ali sumnjam da imaš toliko love jer onda ne bi gubila vrijeme na forumu. Ili se varam [lol]
Vidjet cete da ce fondovi dignut cijenu na 80 KN i da vidite kako ce se tada kupovati dionica na 80 KN. Tada cemo se svi lupoat po glavi i pitat zasto ju nismo kupili danas na 70KN.