INGR (Ingra d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska INGR (Ingra d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Mislim da su stvari vrlo jednostavne. Ingra je odradila nekoliko skupih projekata i treba joj lova. Očito ima investitora koji su spremni ulupat značajan keš unutra, i dokapitalizacija je kao što Flyer kaže trenutno najlogičnija opcija. Mislim da niti mali dioničari neće biti oštećeni. Nije mi jasno otkud tolika ekipa kojoj se ne sviđa friški keš, bez obzira da li će biti korišten za nove investicije ili vraćanje dugova. Ako dokapitalizacija zaista uspije i novih 250 mil. kn uđe u blagajnu, ne vidim kako to može biti na štetu bilo kojeg dioničara. Mali doničari ne gube ako i propuste pravo na dokapitalizaciju po 80 kn. I baš sad u krizi je dobro da se napravi dokapitalizacija ako ima netko tko bi dao lovu i to bez diskonta.

Jučer sam morao doma pa nisam mogao dalje nastaviti u diskusiji…No nije sad važno….

Postoje dva načina prikupljanja novca. Jedno je izdavanjem obveznica, i to se koristi umjesto uzimanja kredita od banaka, a drugo dokapitalizacijom (izdavanjem novih dionica)…
Postoji razlika između ova dva načina, a to je da se prvi način koristi isključivo umjesto kredita, a drugi rezultira i fizičkim povećanjem firme (preko povećanja kapitala).
No, što je caka. Ingra je već izdala tranše svojih obveznica i veće joj je dug (ako me sjećanje ne vara) dobrano nadmašio kapital. Izdavanjem novih oveznica ovaj omjer bi postao još gori, pa su po mojem mišljenju išli na dokapitalizaciju.
Međutim, dokapitalizacija za investitora ima isključivo smisla kad firma šri svoje poslovanje i za to joj treba lova, a ne za krpanje starih dugova (a bojim se da je to slučaj ovdje)…
Zašto ? Zato jer će dokapitalizacijom većina fundamentalnih pokazatelja postati lošiji (svi osim P/Bv)..

Postoji još jedan način, komercijalni zapisi. I mislim da Ingri prispjeva 100 milja u osmom mjesecu, prema PBZeu.

Osiom toga ima jedna stvar koja mi nije jasna, zašto svi mislite da će docap biti po 80 kn.
Mislim da će ići na maksimalnu cijenu a to je 150 kn.

Spekuliranje nije za glupane, mentalne lijenčine i osobe inferiorne EIQ

ne da mislim nego je jučer pisalo u večernjaku….dokapitalizacija po 80 kuna…

na 4300 sve prodajem...

Piše i na zse-u…80 kn je cijena…

ne da mislim nego je jučer pisalo u večernjaku….dokapitalizacija po 80 kuna…

da razjasnimo dileme

80 kn po dionici….dakle iznad tržišne cijene….
Ja osobno ne vidim razlog zašto bi uzimao dionice u dokapitalizaciji, a ne sad na burzi….

Pa jasno da u dokap nitko od malih neće ići, a pitanje je i za velike. Kriza pritišće sa svih strana, USA opako pada, EU je od 10 zadnjih trgovinskih dana skoro sve bila u minusu, prognoze za 2009. su očajne, država plniara rebalans zbog recesije (odustajanje od infrastrukturnih projekata), kuna pada-rastu rate kredita-manje keša za ulaganje itd.itd.
EU očekuje blagi oporavak tek 2010. …. bilo koji dokap u ova vremena je totalni promašaj, a ni kupnja INGR na burzi po ovim cijenama ne garantira zaradu u nekom kraćem periodu. IMa puno boljih prilika od INGR.

pametan čovjek vidi filiju i skloni se...

IMa puno boljih prilika od INGR.

nabrojte barem 10 uz kratko obrazloženje za svaku dionicu zašto tako mislite

Moja zemlja se ne zadužuje bez velike nužde.

1. Dokap ce uspjeti jer se cijena dokapa i streuktura ulaganja ne odlucuje da li je DAX u zadnjih 5 dana pao 8%, sta da je rastao, da li bi cijena bila 90. Cijena dokapa je onoliko koliko Ingra moze pruziti, ne USA.
2. Dokap nema vezu sa infrastrukturnim projektima drzave vec sa ULAZOM U ARENA CENTAR, JESTE LI SVI MAJMUNI PA NE CITATE VIJESTI http://www.zse.hr.
3. Dokap u ova vremena je dobar jer se dobija cash ZA PROJEKTE KOJI NUDE SAD PUNO BOLJI IRR NEGO 6 MJESECI PRIJE!!!!!!!!.-Sta mislite kako ce IGH nabaviti 40 milje eura sta je ostalo za platiti gradu,
4. Na dokap se ide jer da se udje u bilo koji iole vrijedan projekt u Hrvatskoj Banka nece vise dati dobar debt/equity omjer kao prije te se trazi vise vlastitog casha. TO STO NE RAZUMIJETE OSNOVE POSLOVANJA BANAKA I KAKO SE RADI PROJEKTE JE VASA STVAR…

OX-Bright, inspiring and easy going. You make an outstanding parent. Shoul merry a Snake or Rooster but not a Sheep

Naravno da je danas teže doći do kredita i traži se manja zaduženost za financiranje projekata. sada je prilika, ali pitanje je povjerenja što će se napraviti sa dobivenim novcima.
Dobro se sjećam da je trezor kupovao vlastite dionice i da sam ja pisao da to nije dobro jer će taj novac trebati za investicije.
Dioničari su izvršili dokapitalizaciju za projekte, a uprava je taj novac "zamrzla" kupnjom vlastitih dionica. Po koliko ih sada mogu prodati. Kupovali su po 35-40T kuna, a sada je ekvivalent vrijednosti oko 11,5 T kuna.

mene samo zanima di su novci od prošle dokapitalizacije nestali
i gdje bi mogli ovi novi odletjeti

pravac rusija mozda?

Postanite Eu-robovi

Pa zašto ne prodaju one svoje ekskluziva stanove na Srebrnjaku, pa one u Otoku i ostale nego žele iscijediti nas jadnike za zadnju kintu.

Ja para više nemam, jedino da prodam dionice Ingre ili neke druge a to mi se gadi. Jer sam u minusu za popizdit

Spekuliranje nije za glupane, mentalne lijenčine i osobe inferiorne EIQ

bas me guverner preduhitrio dok citam sve ovo o dokapu.Zasto bi bilo paradoksalno,kakve gluposti se tu govore.Kao prvo ovo nije za male,drugo zasto ne bi mirovinci kupovali ingru,koja to hanfa moze zabraniti.pocele se gluposti tu trkeljat a ne pogleda se ni struktura ulagaca…..Kolko vremena bi trebalo mirovincima da kupe dionica ingre po ovim cijenama na zse-u za 150 milja kuna a da ne dignu cijenu.Zasto bi ingra davala diskont kad je vec i na 80-100kn veliki diskont.Ko hoce hoce,normalno da ja necu jer nije za mene i gotovo.Rijesili me bar papirologije

Imaš moju 100-tku. Totalni sam laik ali ne kužim da neki očekuju da dobiju ponudu na adresu s cijenom 50-ak kn i istovremeno očekuju da na burzi bude cijena 80-ak kn. Po meni je čak i ova cijena premala. Netko je spominjao izračun od 87kn i siguran sam da bi ‘veliki’ to odmah pokupovali. Nismo na placu pa da se za velike količine dobije popust. Upravo obratno.

New Report

Close