INGR (Ingra d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska INGR (Ingra d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Gluposti koje izvodi Ingra, besmisleno je više i komentirati…..

Koje gluposti kolega?
Mišljenja sam kako je ovo jedinstvena prilika postojećim dioničarima za kupnju 3 750 000 kom novih dionica Ingre po cijeni od 80 kn.

Pri tome ne treba imati negativan stav za vrijeme korekcije koja je nastupila.
Naime samim ulaskom svježeg casha-a kompanija dobiva priliku, koja je jedinstvena i nadasve poticajna.

Ulažite u znanje, ulažite u Ingru.

Sava ne zafrkavaj, Ingra je u službenoj kotaciji.

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

Ovdje se bluman radi o vrlo kratkorocnoj i elementarnoj stvari… Tko ce sada upisat kad je cijena pala ispod 80, i to debelo? Netrebas biti intelektualac da zakljucis da se ne isplati. Vec sam napisao, zeznuli su se u procjeni, trebali su ici ispod. Tada kad su odlucivali, vjerovatno je cijena bila oko 80 kn. Hm…

…zar misliš da im je teško već sutra dići cijenu na 80,00??? za to im ne treba puno kessha a mmožda je podignu i više (85)pa da se nas više odluči kupiti povoljnije -niže-po 80. haaa??? kako stojimo sa tom mogućnošću???…

pametan čovjek vidi zlo i skloni se...

…zar misliš da im je teško već sutra dići cijenu na 80,00??? za to im ne treba puno kessha a mmožda je podignu i više (85)pa da se nas više odluči kupiti povoljnije -niže-po 80. haaa??? kako stojimo sa tom mogućnošću???…

nikako ne stojimo s tom mogućnošću jer sutra u EU i na ZSE kreće ORS (Obama rally show) i vrlo vjerojatno odmah na otvaranju INGR probija potporu 70 kn

Hrvatska ulazi u EU glasovima 30% biračkog tijela. 70% birača nije dalo svoj glas za ulazak u EU!

hvala na jedinici i hvala plavom na odgovoru EOD od mene

više boli kada drugome raste, nego li kada tebi pada

hvala na jedinici i hvala plavom na odgovoru EOD od mene

Nisam ti ja dodijelio nikakvu ocjenu.
Na kakvom odgovoru?

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

Gluposti koje izvodi Ingra, besmisleno je više i komentirati…..

Koje gluposti kolega?
Mišljenja sam kako je ovo jedinstvena prilika postojećim dioničarima za kupnju 3 750 000 kom novih dionica Ingre po cijeni od 80 kn.

Pri tome ne treba imati negativan stav za vrijeme korekcije koja je nastupila.
Naime samim ulaskom svježeg casha-a kompanija dobiva priliku, koja je jedinstvena i nadasve poticajna.

Ulažite u znanje, ulažite u Ingru.
[/quote]

de nemoj pametovat, prilika za 3 700 000 milje dionica kolko je od toga za velike….
za male je ovo po meni bolje zaobilazit, nek sad nađu lovu na cesti ….da nebi mozda opet
radili budale od malih, mislim da nebudu…

Ovdje se bluman radi o vrlo kratkorocnoj i elementarnoj stvari… Tko ce sada upisat kad je cijena pala ispod 80, i to debelo? Netrebas biti intelektualac da zakljucis da se ne isplati. Vec sam napisao, zeznuli su se u procjeni, trebali su ici ispod. Tada kad su odlucivali, vjerovatno je cijena bila oko 80 kn. Hm…

po svemu sudeći ova dokap je osuđena na propast, osim ako agent izdanja ne podmetne svoja leđa.

Imam pitanje za bluemana, matrixa90, savu, plavog…
Uz poznatu kombinaciju vlasničke strukture u kojoj fizičke osobe, a ujedno i članovi Uprave i članovi nadzornih odbora povezanih društava čine oko 25%, te pravne osobe s oko 11% (izvor SDA prvih 10), te uz teorijsku povijesnu povezanost agenata izdanja i tvrtke (referenca – forum), što vi mislite, od dvije navedene situacije, koja je izglednija?

Situacija 1.
članovi Uprave i članovi Uprave/Nadz.odbora povezanih društava sudjeluju u dokapitalizaciji:
– uz pretpostavku da nemaju drugi izvor sredstava osim plaće, realna opcija je margin
– cilj je naći balans između vlastite ciljane cijene za sudjelovanje u dokapitalizaciji i maksimiziranja koristi za tvrtku (prikupiti što više novca)
– margin naravno, je malo specifičniji kredit – potreban je rast cijene dionice od min 8-9% god i kombinacija sa sukcesivnim produljenjem margina, pa je za očekivati da će Uprava kontinuirano raditi na svemu što utječe (direktno i indirektno) na povećanje cijene dionice tijekom godine
– agentima i bankama je ok, iz dva moguća razloga – upravo su oni pružatelji margina (zarađuju, i sretni su jer je nositelj margina osoba s utjecajem u društvu), i/ili i sami sudjeluju u dokapitalizaciji pa im je rizik minimalan, a zarada sigurna još niz godina, plus naravo provizija na izdanje
– problem za "margin" banku(e) – do koje je mjere već izloženost INGR-R-A po marginu?

Situacija 2.
članovi Uprave i članovi Uprave/Nadz.odbora povezanih društava ne sudjeluju u dokapitalizaciji:
– pitanje je uspješnosti izdanja (jer isti potencijalno sudjeluju s cca 25%), a mala je vjerojatnost sudjelovanja velikih dioničara – tvrtki (11%) (zbog trenutnog stanja u gospodarstvu)
– postavlja se naravno pitanje da li je dokapitalizacija u ovom trenutku (jedini) odgovor na stanje u tvrtki, posebno jer izlazi prije godišnjeg izvješaća, a Uprava ne sudjeluje u njoj
– ukoliko je dokapitalizacija rezultat sastanaka s institucionalnim investitorima (ili sa strateškim partnerom) iz Q408 kada se krenulo u potragu za sredstvima, nije li se dokapitalizacija mogla provesti na drugi način?

Da li je tko vidio prospekt?

Čini mi se da mali dioničari itekako žele u ovom trenutku čuti poruku Uprave. Pitanje je da li Uprava želi poruku poslati
[rolleyes]

Jučer sam morao doma pa nisam mogao dalje nastaviti u diskusiji…No nije sad važno….

Postoje dva načina prikupljanja novca. Jedno je izdavanjem obveznica, i to se koristi umjesto uzimanja kredita od banaka, a drugo dokapitalizacijom (izdavanjem novih dionica)…
Postoji razlika između ova dva načina, a to je da se prvi način koristi isključivo umjesto kredita, a drugi rezultira i fizičkim povećanjem firme (preko povećanja kapitala).
No, što je caka. Ingra je već izdala tranše svojih obveznica i veće joj je dug (ako me sjećanje ne vara) dobrano nadmašio kapital. Izdavanjem novih oveznica ovaj omjer bi postao još gori, pa su po mojem mišljenju išli na dokapitalizaciju.
Međutim, dokapitalizacija za investitora ima isključivo smisla kad firma šri svoje poslovanje i za to joj treba lova, a ne za krpanje starih dugova (a bojim se da je to slučaj ovdje)…
Zašto ? Zato jer će dokapitalizacijom većina fundamentalnih pokazatelja postati lošiji (svi osim P/Bv)..

80 kn po dionici….dakle iznad tržišne cijene….

Ja osobno ne vidim razlog zašto bi uzimao dionice u dokapitalizaciji, a ne sad na burzi….

No, tu isto može bit jedna druga caka, a ta je preuzimanje vlasništva na firmom…Jer ako većina ljudi odustane od dokapitalizacije u prvom krugu….u drugom krugu će oni koji su upisali dionice dobiti velik kolač i tako povećati svoj udio u vlasništvu….
Iako mi ova solucija manje pije vodu od prethodne i ovo je jedan od mogućih scenarija…..

Moguće je da im u dokapitalizaciji ciljana skupina i nije mali ulagač jer po volumenima trgovine Ingrom na zse možebitna procjena je da na taj način ne mogu doći do traženih sredstava već pucaju na velike ulagače. velikima cijena od 80kn može biti sasvim o.k. bez obzira što je na zse sada cca 70kn jer da postave nalog na kupnji od cca 100000 kom i tako njih nekoliko podigli bi samim svojim ulaskom cijenu dionice preko 100kn bez problema. Ovako su sigurni da ih ulazak neće koštati ni lipe više od 80kn, a male ko j… bar što se dokapitalizacije tiče.
Meni ova teorija drži vodu ali i to je samo jedna od teorija, živi bili pa vidjeli [thumbsup]

New Report

Close