Ne znam šta fali ovoj dokapitalizaciji, vjerojatno će biti prikupljeno preko 200 mil. kn keša, to će znatno popraviti bilancu, svaki razuman dioničar bi trebao to podržat.
Samo što nisi više vlasnik xy% firme nego (xy/1,5)%
Malo objašnjenja….
Ako je cijena dionice na burzi 70 kn onda to znači da i Ingra trenutno toliko vrijedi. Kada to ne bi bilo tako, tj. kada bi Ingra vrijedila više (npr. 80 kn) onda bi oni koji to znaju pokupovali dionice jer time imaju čistu zaradu.
Sad nadalje ako nešto vrijedi 70 kn, kako ćeš mi to isto onda prodati po 80 kn. ?!
Ili;
Ako sam spreman kupiti Ingru po 80 kn (u dokapitalizaciji) ZAŠTO ONDA TO I SADA NE BI NAPRAVIO NA BURZI ?????
Dokapitalizacija NEĆE ići po cijeni većoj od one na burzi….O čemu se uopće ovdje priča ????
Gdje se to radi takva dokapitalizacija ?
Ingra želi prikupiti najveću moguću lovu i zato su unaprijed odredili spread od 50 – 150 kn, a o cijeni će neposredno pred dokap…. I cijena će biti ispod tržišne….
Ajmo logicki.
Ako je uvjet da se sudjeluje u dokap u proslosti zasto svi mirovinci nebi rusili cijenu na 10 kuna i onda zahtijevali dokap po 5 kuna?
Gle, dokap nejde na muljanje vec prikupljanje equity-a za Arenu Centar da se udje po povoljnim uvjetima.
[/quote]
Ovaj dokap je muljanje od prvog slova pa na dalje.
Malo objašnjenja….
Ako je cijena dionice na burzi 70 kn onda to znači da i Ingra trenutno toliko vrijedi. Kada to ne bi bilo tako, tj. kada bi Ingra vrijedila više (npr. 80 kn) onda bi oni koji to znaju pokupovali dionice jer time imaju čistu zaradu.
Sad nadalje ako nešto vrijedi 70 kn, kako ćeš mi to isto onda prodati po 80 kn. ?!
Ili;
Ako sam spreman kupiti Ingru po 80 kn (u dokapitalizaciji) ZAŠTO ONDA TO I SADA NE BI NAPRAVIO NA BURZI ?????
Stotka ili ne, ali nisi u pravu.
Ovo si napisao kao da je to isključivo tako, a nije. Barem ne uvijek.
Upravo se na primjeru dokapitalizacije Ingre iz 2007. to vidjelo.
Na dan kad je objavljena dokapitalizacija po 35 000 HRH cijena je bila oko 32 000 i tu se tako kretala.
Tada je istog dana skočilo na tih 35 000 i više.
Ali tada su bila druga vremena, bull market, teško je očekivati da se ovako nešto sada dogodi.
Totalno krivo….cijena na burzi je tada bila oko 40k….Plavi, iznenađuješ me !!!
Nije vec 32,000, ne kenjam zaista je.
Tog danas sam kupio 3 komada po 34,000 nakon sto ej objavljena vijest da dokap ide po 35,000 (na zse objavljenja).
Tek kasnije je skocila na 40,000.
Pogledaj na http://www.zse.hr arhivu obavijesti i kad je izasla obavijest da je cijena 35,000 javna i koliko je tog dana bila cijena na burzi.
26.6.2007 34.499,00 35.500,00 34.000,00 35.021,00 34.404,60 3,00 23 48 1.651.420,88
26.6.2007Ingra d.d. – Prihvaćena odluka o povećanju temeljnog kapitala i izdavanju novih dionica
A da ovo potkrijepim činjenicama na 20.07.2007 g. je Ingri odobrena dokap. (http://www.poslovni.hr/49116.aspx) i cijena je tada i zadnja i najviša i najniža bila 38.400. Dva dana nakon toga cijena je bila cca 40k. (Izvor: zse; povijesni podaci)
Istina. Dokap je išao sa laganim diksontom na tržišnu cijenu.
Vani se inače ovakve stvari rade na način da se izdaju “prava” za sudjelovanje u dokapitalizaciji i onda se tim “pravima” trguje na burzi.
Mene nitko ne j… Odnosno ne odgovara na moja pitanja. E pa dobro, zvat ću ja onog Openhajmera,nabaciti minicu i čizmice s visokom petom,pa da vidim da li meneće htjeti primiti u ured i odgovoriti na moja laička dionićčka pitanja od prije desetak postova… [angry]
Puno toga se ovdje priča ali nigdje datuma dokapitalizacije? Zna li se bar okvirno kada će otpočeti?
Inače čitao sam neke postove prije i samo ću kratko komentirati. Cijena dionice na burzi nije i neće nikad odražavati realnu vrijednost dionice. Najbliže realnoj vrijednosti je cijena kod preuzimanja, vidi INA, ali ni tada nije realna već je kombinacija raznih ekonomskih, geopolitičkih, trgovačkih, gospodarskih, špekulantskih, bleferskih i inih faktora. To je neoboriva istina samo što je nisam spoznao na vrijeme kao ni većina nas.