@mark12
A kad i kome ih je prodao, kad je taj promet bio na Zse??
Stvarno svašta!
Sredstva za garanciju su već rezervirana u ovom izvješću i zato je ono takvo.
Ali zato ako je ponište eto nam u sljedećem razdoblju izvanredne dobiti!
Samo plaćanje im kako su rekli ne predstavlja problem, a ako (kad) ponište garanciju na sudu, onda će bit veselja s cijenom dionice.
Zato pametno.
Od kuda znate da ce “ponistiti garanciju” na sudu?
To nije uopce lako i jednostavno,a veliko je pitanje da li je uopce moguce.
Vjerovatno i ovdje slijedi blokada računa po nekoj logici stvari. Jedino ako nisu nešto iskemijali pa prebacili sve na Tehniku. Doduše u izvješću piše da su ta sredstva izdvojena. Ako je crnjak onda pod hitno izbacite i taj kostur u javnost a ne da opet čekamo ili se očitujte.
sve piše u danas objavljenom FI samo treba pročitati. Na Tehniku je prešao veći dio ugovora a samim time i garancije tijekom Ingrine predstečajne nagodbe. To nije ništa novo. Isto tako napisano je da je ingrina izloženost po ovom projektu oko 9 mil kuna po izdanim garancijama i tih 9 milijuna kuna je stavljeno pod rezervaciju zato i je utjecalo sad na negativan rezultat. Ono što je isto tako napisano da će zbog raskida ugovora doći u sljedećem kvartalu do pozitivnih knjigovotstvenih efekata zbog zatvaranja međusobnih potraživanja između Ingre, Tehnike kao podizvođača i investitora.
g Šestan nije prodao dionice nego ih je prebacio na skrbničke račune i na taj način ostao u top 10, a s drugim računom i dalje dokupljuje dionice -naravno jeftinije. Ne bi me začudilo da za par dana vidimo nove promjene u top 10 -pozitivne naravno.
Zanimljivo je vidjeti kako skrbnički računi koji se nalaze ispod top 10 kupuju, a to nije vidljivo i ne pobuđuje interes. To je dobro da postoje kupci, jer ove dionice koje su protrgovane jučer i danas većina neće tako brzo na burzu. Oni znaju zašto kupuju. Zar netko misli da su Buljubašić, Šestan i Penić kupovali tek tako.
Tehnika je u blokadi računa no Ingra nije . Šteta za Tehniku ali je jako dobro da nije došlo do blokade računa Ingre što po meni govori da stoje informacije koje daju u medije. Kada se gledaju rezultati Ingra Grupe rezulltat je čak dobar, osobito na činjenicu da su rezerviranja na 11.56 M. Hrk, a ostali poslovni rashodi na 12.96 M Hrk. Nakon svega dobit prije oporezivanja je – 1.6 M. Hrk , pa je plaćen porez na dobit od 7.7 M. Hrk, pa kada se to zbroji da bi ukupan neto gubitak razdoblja bio 9.3 M. Hrk. Samo mi nije jasno na što su platili toliki Porez na dobit.. ako netko razumije neka javi. Kada usklade dugotrajnu imovinu u Q3 ukupan rezultat bi mogao biti bitno bolji.
Kako jedan kolega u prethodnim komentarima kaže za ovaj događaj sa Alžirom nadajmo se da su ovo zadnji kosturi iz ormara i da je dobro da se ovo raščisti. Niti su se Alžirci držali dogovora i rokova, pa su često čini se i mjenjali zahtjeve, izgleda da nisu sve ni plaćali na vrijeme, a niti je Tehnika na kraju to sve mogla pratiti..
Inače koliko znam ekipa iz Ingre je na kolektivnom godišnjem i nisu pretjerano uzrujani..više to boli nas dioničare. Vrijeme da smisle nove projekte..
Ne znam kako Vi drugi, ali meni ovo i nije toliko grozna vijest, ali mi je više pun kufer čekanja… Uvijek neki novi problem, a time da sam mišljenja da je Opi ovo dobro uvalio Tehnici….
Ne znam kako Vi drugi, ali meni ovo i nije toliko grozna vijest, ali mi je više pun kufer čekanja… Uvijek neki novi problem, a time da sam mišljenja da je Opi ovo dobro uvalio Tehnici….
Vraga uvalio! Pročitajte mišljenje uprave Tehnike u to vrijeme kada su preuzimali taj posao i ugovor o suradnji Ingre i Tehnike. Ovi iz Tehnike su se tada “oblizivali” jer su dobili gotov projekat, i tamo su se mogle uzeti lijepe pare, odrađena sva papirologija i dozvole, samo su trebali odraditi svoj dio uobičajenog građevinskog posla. Ali su tada na domaćem tržištu bili već u debeloj banani, nelikvidni, pa im je Ingra čak isplatila avansno i neka novčana sredstva da se konsolidiraju i počnu raditi. To su sve nenamjenski spržili u kratkom roku da se pokriju na domaćem tržištu a potom su Alžir totalno zapostavili. O tome je Ingra u više navrata putem izvješća obavještavala. Na kraju desilo se ovo što se moralo desiti. Za Ingru bi bilo najbolje kad bi mogla otkantati Tehniku kao glavnog izvođača i naći neku zamjenu. Ali za to je već kasno. Sad će se suditi i uopće ne sumnjam da će Tehnika izvući deblji kraj jer ovi iz Ingre su se dobro putem ugovora osigurali od takvih ishoda. Nije im ovo prvi projekat.
Jedino je problem što kad bude prebijanje potraživanja ne znam kako će se naplatiti od Tehnike kad su “Tehničari” bez love ostali, razvučeni na sve strane a ništa ne dovršavaju. Totalni haos u firmi. Da su imali novca za održavanje tekućeg poslovanja nikada ne bi ni došli u ovu situaciju.
Sve stoji šta si napisao, nego imam takav neki filing da je Opi vidio da se stvari kompliciranju, pa je tražio nekog da ih izvuče… Kad na kraju ovi iz Tehnike ni sebe ne mogu održavati a kamoli nekog izvlačiti, kineze pod hitno uhvatiti i ne puštati…
Ni ne moraju se od Thnk naplatiti u gotovom novcu, ima Thnk dobrih drugih “stvari za udaju”. Tako da nema problema tu.
Jedino je problem što kad bude prebijanje potraživanja ne znam kako će se naplatiti od Tehnike kad su "Tehničari" bez love ostali, razvučeni na sve strane a ništa ne dovršavaju. Totalni haos u firmi. Da su imali novca za održavanje tekućeg poslovanja nikada ne bi ni došli u ovu situaciju.
Pa jasno piše da je HBOR dapo policu osiguranja za 80% posla?
Ingra se dakle naplaćuje od HBOR-a a ne od Tehnike?
Garancije se ne mogu poništiti na sudu. Ne ide to tako…
Najbolje što se Ingri moglo dogoditi je da se riješi Tehnike s tog posla. Bolje sada, nego poslije.
Super je što Ingra nije u blokadi. Mislim da niti neće. Nakon svega što im se dogodilo nisu blesavi.
Ingra će se već izvući – mačka s milijun života.
Najbolje što se Ingri moglo dogoditi je da se riješi Tehnike s tog posla. Bolje sada, nego poslije.
riješili su se alžirci jednih i drugih, tj. raskinuli ugovor i krenuli u naplatu garancija…ako uspiju, bojim se da će obje firme na bubanj