Tražit ćemo reviziju
cijelog postupka, a osim toga pokrenut ćemo postupak pred nadležnim međunarodnim
organima i bit ćemo ustrajni da naplatimo radove bilo u obveznicama ili novcu“, rekao je
Igor Oppenheim, predsjednik Uprave INGRE d.d.
http://www.zse.hr/userdocsimages/novosti/1qQokJkrW4l62gknSC7GjA==.pdf
U međuvremenu
E sad otkud novci
Revizija Irackog duga moze doci ove godine, ali moze doci i 2035. godine. Tko moze vjerovati sudu u Beogradu? Tek nakon sto iscrpe sve pravne institucije u nadleznoj zemlji onda mogu ici prema medjunarodnim organima. Od koga ce se naplatiti ako dobiju spor? Koliko ja razumijem od republike Srbije, koja mora odgovarati za u tom slucaju krivo donesenu odluku. U trenutku donosenja zadnje odluke nad Ingrom je opasno visio stecaj i likvidacija, pa su se preko granice zaigrali, uzeli lovu vjerujuci u propast Ingre… Jeli netko bio tada kada je Igor govorio o ovom slucaju? Postoji li nekakav vremenski rok u kojem ocekuju presudu?
Novac od iračkog duga je završio u platnom sustavu Bosne i Hercegovine tako je pisalo u presudi. Otuda će se i vratiti, naravno sa kamatama. Hidrogradnja je bila državna firma, država će novac i vratiti !
“Predsjednik nadzornog odbora Hidrogradnje Emir Felić potvrdio je kako su sredstva u iznosu od dvadeset milijuna konvertibilnih maraka (oko deset milijuna eura) već naplaćena u obveznicama te kako će ona ući u platni sustav Federacije BiH.”
Novac od iračkog duga je završio u platnom sustavu Bosne i Hercegovine tako je pisalo u presudi. Otuda će se i vratiti, naravno sa kamatama. Hidrogradnja je bila državna firma, država će novac i vratiti !
Ništa država BiH neće vratiti jer ne jamči država za obveze tvrtki gdje je većinski, kao što ne jamče ni ostali dioničari (osi svojim udjelima). Osim toga, ako je firma privatizirana, onda je vjerojatno već netko drugi vlasnik, ali i on opet odgovara samo imovinom firme.
Ako je keš još u firmi, onda bi se (AKO dođe pozitivna presuda) taj novac teoretski mogao i vratiti. No zar ti doista misliš da je taj novac i dan danas u firmi? Misliš da su bosanci tako naivni da samo čekaju iskeširati te pare Ingri? Uvjeren sam da od tog novca neće biti ništa jer su te pare već isparile.
misliim ništa od toga, al to me ne brine toliko, više bi volio da se onaj spor s međimurjem okonča. pa da se zna na ćemu je ingra. jer ako to izgube neznam od kud bi to platili.
https://medjimurje.hr/aktualno/arhiva/visokogradnji-dosudeno-28-milijuna-dolara-8174/
Ništa država BiH neće vratiti jer ne jamči država za obveze tvrtki gdje je većinski, kao što ne jamče ni ostali dioničari (osi svojim udjelima). Osim toga, ako je firma privatizirana, onda je vjerojatno već netko drugi vlasnik, ali i on opet odgovara samo imovinom firme.
Ako je keš još u firmi, onda bi se (AKO dođe pozitivna presuda) taj novac teoretski mogao i vratiti. No zar ti doista misliš da je taj novac i dan danas u firmi? Misliš da su bosanci tako naivni da samo čekaju iskeširati te pare Ingri? Uvjeren sam da od tog novca neće biti ništa jer su te pare već isparile.
[/quote]
Ne kužite bit stvari. Hidrogradnja je bila u 100%-tnom vlasništvu države, ona nikad nije privatizirana, otišla je u stečaj. Radi se o tome da taj novac nikada nije niti trebao završiti u platnom sustavu Federacije BiH nego na računu Ingre. I pored sve dokumentacije koju Ingra posjeduje i dan danas činjenično je dokazano da taj dug pripada Ingri. Pod političkim pritiskom tadašnje vlade u Srbiji i Dodiga u RS donesena je odluka da se sa zaštićenog računa Jubmes banke taj novac prebaci u BiH i tamo su ga oni zamračili. Iz tog razloga je Hidrogradnja i otišla u stečaj jer taj novac nikad nisu vidjeli radnici Hidrogradnje niti je pokušano restruktuiranje Hidrogradnje.
http://www.politikaplus.com/novost/65705/OTKRIVAMO-Kako-su-Nikolic-Dacic-i-Dodik-izigrali-Ingru-za-17-milijuna-dolara
@banana
Znači pare su već isparile, kao što sam i pretpostavio. Zbog toga bi eventualna presuda višeg suda koja bi došla u korist Ingre bila de facto neprovediva jer je firma već otišla u stečaj. Jedino bi se moglo pokrenuti novi višegodišnji spor u BiH kontra BiH države. Znaš li kakve su šanse da u tome uspiješ?
Mislim da se treba prestati samozavaravati.
@banana
Znači pare su već isparile, kao što sam i pretpostavio. Zbog toga bi eventualna presuda višeg suda koja bi došla u korist Ingre bila de facto neprovediva jer je firma već otišla u stečaj. Jedino bi se moglo pokrenuti novi višegodišnji spor u BiH kontra BiH države. Znaš li kakve su šanse da u tome uspiješ?
Pa nije se Ingra žalila sudovima u Srbiji ili Bosni nego međunarodnom sudu koji rješavaju ovakve parnice kada se radi o međudržavnim poravnanjima i sporovima. Međunarodni sud ima itekako instrumente da od neke države naplati dug u korist tužitelja.
“Tražit ćemo reviziju cijelog postupka, a osim toga pokrenut ćemo postupak pred nadležnim međunarodnim organima i bit ćemo ustrajni da naplatimo radove bilo u obveznicama ili novcu“, rekao je
Igor Oppenheim, predsjednik Uprave INGRE d.d.
A tko se s Ingrom sudi obično na kraju “nosi gaće na štapu”, njima barem tužakanje ide ako ne ide posao.
@banana
Pa nije se Ingra žalila sudovima u Srbiji ili Bosni nego međunarodnom sudu koji rješavaju ovakve parnice kada se radi o međudržavnim poravnanjima i sporovima. Međunarodni sud ima itekako instrumente da od neke države naplati dug u korist tužitelja.
[/quote]
Pa recimo i da međunarodni sud na najvišoj instanci presudi da te pare pripadaju ingri i da ih Hidrogradnja treba vratiti. Provedba te odluke neće biti moguća jer je firma otišla u stečaj i para više nema. Znači sad jedino možeš pokrenuti novi spor protiv BiH jer oduka suda se ne odnosi na državu bih nego samo na jednu firmu koja više ne postoji.
Ma nema ovo više smisla, živi i dalje u mašti ako te to veseli.
lp
@banana
[/quote]
Pa recimo i da međunarodni sud na najvišoj instanci presudi da te pare pripadaju ingri i da ih Hidrogradnja treba vratiti. Provedba te odluke neće biti moguća jer je firma otišla u stečaj i para više nema. Znači sad jedino možeš pokrenuti novi spor protiv BiH jer oduka suda se ne odnosi na državu bih nego samo na jednu firmu koja više ne postoji.
Ma nema ovo više smisla, živi i dalje u mašti ako te to veseli.
lp
[/quote]
Pa ne treba te pare vratiti Hidrogradnja koja je otišla u stečaj nego vlasnik Hidrogradnje kojemu je te pare pod pritiskom sud i dodijelio a kasnije im je i isplaćeno. A vlasnik je država B i H, i koliko ja znam on nije u stečaju i ima para.