fazan: ” Beaver: ” Inače financijski prihod se može ostvariti samo ako se pojeduje VIŠAK sredstava. ” Ne bih ulazio u dublju raspravu o INGRI, ali me zanima jedno: ako postoji VIŠAK sredstava, zašto se onda išlo u dokapitalizaciju? ” Zašto misliš da bi višak sredstava bio prepreka za bilo što pa tako i dokapitalizaciju, upravo suprotno. Mislim načelno, Ingra više manje.
Nije prepreka, ali ako tvrtka ima višak sredstava: znači da nema kamo ulagati (core business) pa ulaže na TK. I čemu onda dokap.
Logika ti ne štima! Dakako da INGRA ima poslova na pretek, tako da ova priča s viškom ne igra.
fazan:
”
Beaver: ” Inače financijski prihod se može ostvariti samo ako se pojeduje VIŠAK sredstava. ” Ne bih ulazio u dublju raspravu o INGRI, ali me zanima jedno: ako postoji VIŠAK sredstava, zašto se onda išlo u dokapitalizaciju?
”
Zašto misliš da bi višak sredstava bio prepreka za bilo što pa tako i dokapitalizaciju, upravo suprotno. Mislim načelno, Ingra više manje.
Nisam dioničar INGRE,ali nakon ovakvih spektakularnih rezultata i povećanja prihoda postaje sve interesantnija.Nakon dokapitalizacije trebalo je znati uložiti tih 350 mil kuna.Ingra je dokapitalizaciju od 10.000
dionica napravila u devetom mjesecu te prosjećan broj dionica nije 50.000, nego 40.000 devet mjeseci i tri mjeseca 50.000 tj prosjećno 42.500 ,šte znaći da je p/e povoljniji/manji/.
Dokapitalizacija je napravljena u idealnom trenutku ,a na korist investitora .Špekulanti koji su plaćali 60.000
kn i više,a to su bili i mirovinci su dionicu dobro preplatili ,jer se ovakvi rezultati nisu mogli očekivati.Mislim
da su mirovinci kratkoroćno dobro izgubili.Možda i namjerno da bi oni bliže oltaru dodatno zaradili.
Trošiti rijeći na to da li su dobit ostvarili u svom osnovnom poslu ili u nekom drugom nije potrebno.Očito da
imaju izvrstan menađment ,koji zna za sebe ,ali vodi računa i o interesu svih dioničara.
Tek sa dokapitalizacijom Ingra postaje respektabilna firma jer je dokapitalizacija izvršena sa velikim
multiplikatorom u odnosu na nominalu,te se kapital zgusnuo.
Najveća greška a na štetu Ingre se ćini u izračun marže.U izračun treba uzeti kapital 31.12.2007. na rok od
1 god i 350mil kn od dokapitalizacije na tri mjeseca ,izbaciti prosječno stanje kapitala i prema tome utvrditi
operativnu dobit.Dakle,još povoljnije od ovih izvrsnih pokazatelja.
ocete iskreno kaj mene brine.
Mene bu zanimalo konsolidirano. Neznam zakaj ali muci me nekaj u zelucu
kremenko:
”
Pa da vidimo gdje smo što se tiče rezultata Ingre naizgled odlično izvješće, dobit porasla sa 39 mil na 71 mil kuna, prihodi porasli sa 336 mil na 722 mil kuna fenomenalno. no uvijek ima neki ali………….. da vidimo kako se došlo do to dobiti od 79 milijuna kuna? zalihama u minus se smanjilo troškove za čak 59,7 milijuna kuna, a većina dobiti je generirana opreacijama na financijskom tržištu. operativna dobit i core businessa izgleda više nego loše, svega 1,98 miljun kuna[shocked] za takvog developera navodno prepunog poslova i projekata nije baš sjajno eto sad kolega blueman može komentirati, naročito neka pokuša izračunati P/E na bazi dobiti od 1,98 milijuna kuna iz core businessa hvala unaprijed
”
Nerazumjevanje temeljnih stvari nikako ne može biti dobro, zato je nekada bolje šutjeti nego svašta zboriti…
Što znači “zalihama u minus smanjiti troškove”? To je jednostavno smiješno. A zašto?
Zato što jednostavno vrijednost rashoda čini sve ono što se troši u proizvodnji, a troši se zato što je to NEOPHODNO u stvaranju poslovnih učinaka. Znači iznos tih troškova čini poziciju IMOVINE i iskazuje se u poziciji zaliha koje su gle čuda sadržane u BILANCI.
I što bi se sad trebalo dogoditi kada dođe do prodaje tih zaliha? Pa valjda to postaje RASHOD za određeno razdoblje, odnosno valjda bi sad to trebala biti ona vrijednost koju ulažemo u proces realizacije.
I što se dešava ako su prihodi veći od rashoda? POJAVITI ĆE SE DOBIT! (Za divno čudo).
Inače financijski prihod se može ostvariti samo ako se pojeduje VIŠAK sredstava. Znači to je po tebi nešto loše i nepoželjno?
I onda ti je mentor nešto govorio… A ponuda i potražnja???
Beaver, Kremenko jednostavno ne razumije razliku i vezu između bilance i RDG-a.
Ovo nije prvi puta da melje ovakve gluposti. Neka pozdravi ” mentora ” , ako ga uopće ima.
NHF
Blokada danas ili malo jači rast rast?
Koliko sam ja vidio u proteklih par dana trgovanja, jako malo je njih kupovalo, svi su čekali.
Nakon ovakvog GFI biti će velike kupovine.
Ingra ima puno poslova i to je ok, ali neki su primijetili da velika većina dobit nije iz core businessa već se radi o financijskim prihodima. Nemojte se iznenaditi ako 1Q bude koma,.
Prvi kvartal neće biti koma, jer je dobit iz financijskog plasmana još uvijek velika….. ona i neće biti vjerojatno izravno prikazana, kao niti sada ! Ne zaboravite Ingra plasira k/p dionice 18 poduzeća / o.p. Matrix90 / na zagrebačkoj burzi, a ne bi se začudila , da su, obzirom na pad cijene , njihove aktivnosti na certifikatima bile snažne / i njihovih partnera kojima su prodali certifikate putem fondova i banaka u inozemstvu / posebno Stuttgart i Beču…. Pa lijepo Matrix90 veli….. ” novac u Austriji……”
Zanima me veličina portfelja INGRE !?
Izašlo je GFI od IGH, i pokazuje da INGRa ipak ima najveći porast i najbolje izvješće kod svih građevinara na ZSE. [thumbsup]
Prvi kvartal neće biti koma, jer je dobit iz financijskog plasmana još uvijek velika….. ona i neće biti vjerojatno izravno prikazana, kao niti sada ! Ne zaboravite Ingra plasira k/p dionice 18 poduzeća / o.p. Matrix90 / na zagrebačkoj burzi, a ne bi se začudila , da su, obzirom na pad cijene , njihove aktivnosti na certifikatima bile snažne / i njihovih partnera kojima su prodali certifikate putem fondova i banaka u inozemstvu / posebno Stuttgart i Beču…. Pa lijepo Matrix90 veli….. ” novac u Austriji……” Zanima me veličina portfelja INGRE !?
[color=black]Zar je to uopće bitno!?[/color]
dečki pričekajte konsolidirano pa onda trubite kak jd najbolje, ak budete imali razloga
Šta ako bude još bolje.
Uostalom i tada će INGRa imati još uvijek najbolje GFI među građevinarima.