INGR (Ingra d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska INGR (Ingra d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Koliko god tražili dlake u jajetu kod GFI-a, realno je da je INGRa imala godišnje izvješće jedno od tri najbolja na ZSE. Definitivno poslovni sektor INGRu drže za favorita građevine u narednim godinama.[thumbsup]

"Prvo je padalo onda je raslo, pa sam kupovala i bilo je uzbudljivo." ivana7

Kremenko sto nisi pogledao ostale komponente kratkotrajne imovine a pogotovo onu potrazivanja od kupaca koja je veca za oko 200mil kn?

A ti misliš da je to dobro? ja ne mislim, eno i tehnika ima duplo veća potraživanja od kupaca

nego sad kad gledam vidim da su i amortizaciju smanjili sa7,117 mil na 2,994 mil, znači i to je poljepšalo dobit za 4 milje

moj mentor mi je uvijek govorio………..sinko čuvaj se uprava koje unaprijed najave odlične rezultate, u slučaju da nešto krene lošije oni će frizirati izvješće samo da pokažu da su u pravu
mislim da je upravo o tome ovdje riječ

a da sam u pravu govori i odnos ponude i potražnje

Kad prodreš plitko, na jakom si terenu

Kremenko cijena dionice u sljedeca 2 tjedna biti ce nam najbolji pokazatelj koliko je ingra skupa ili jeftina dionica. Zivi bili pa vidjeli!

Pa da vidimo gdje smo što se tiče rezultata Ingre naizgled odlično izvješće, dobit porasla sa 39 mil na 71 mil kuna, prihodi porasli sa 336 mil na 722 mil kuna fenomenalno. no uvijek ima neki ali………….. da vidimo kako se došlo do to dobiti od 79 milijuna kuna? zalihama u minus se smanjilo troškove za čak 59,7 milijuna kuna, a većina dobiti je generirana opreacijama na financijskom tržištu. operativna dobit i core businessa izgleda više nego loše, svega 1,98 miljun kuna[shocked] za takvog developera navodno prepunog poslova i projekata nije baš sjajno eto sad kolega blueman može komentirati, naročito neka pokuša izračunati P/E na bazi dobiti od 1,98 milijuna kuna iz core businessa hvala unaprijed

Nerazumjevanje temeljnih stvari nikako ne može biti dobro, zato je nekada bolje šutjeti nego svašta zboriti…
Što znači “zalihama u minus smanjiti troškove”? To je jednostavno smiješno. A zašto?

Zato što jednostavno vrijednost rashoda čini sve ono što se troši u proizvodnji, a troši se zato što je to NEOPHODNO u stvaranju poslovnih učinaka. Znači iznos tih troškova čini poziciju IMOVINE i iskazuje se u poziciji zaliha koje su gle čuda sadržane u BILANCI.
I što bi se sad trebalo dogoditi kada dođe do prodaje tih zaliha? Pa valjda to postaje RASHOD za određeno razdoblje, odnosno valjda bi sad to trebala biti ona vrijednost koju ulažemo u proces realizacije.
I što se dešava ako su prihodi veći od rashoda? POJAVITI ĆE SE DOBIT! (Za divno čudo).

Inače financijski prihod se može ostvariti samo ako se pojeduje VIŠAK sredstava. Znači to je po tebi nešto loše i nepoželjno?

I onda ti je mentor nešto govorio… A ponuda i potražnja???

Evo nešto sa mojnovac.com

Iskazali su dobit prije oporezivanja u iznosu od 87,8 mil kuna. A imaju zalihe u minusu u iznosu od 57 mil kuna, neto dobit po osnovi razlike između fin. prihoda i fin. rashoda u iznosu od 27,9 mil kuna, a dobiti po osnovi osnovne djelatnosti a to je građevinarstvo i developing jednako 2,9 mil kuna.

Pa koliki im je onda P/E? [embarass]

Nerazumjevanje temeljnih stvari nikako ne može biti dobro, zato je nekada bolje šutjeti nego svašta zboriti…
Što znači “zalihama u minus smanjiti troškove”? To je jednostavno smiješno. A zašto?

Zato što jednostavno vrijednost rashoda čini sve ono što se troši u proizvodnji, a troši se zato što je to NEOPHODNO u stvaranju poslovnih učinaka. Znači iznos tih troškova čini poziciju IMOVINE i iskazuje se u poziciji zaliha koje su gle čuda sadržane u BILANCI.
I što bi se sad trebalo dogoditi kada dođe do prodaje tih zaliha? Pa valjda to postaje RASHOD za određeno razdoblje, odnosno valjda bi sad to trebala biti ona vrijednost koju ulažemo u proces realizacije.
I što se dešava ako su prihodi veći od rashoda? POJAVITI ĆE SE DOBIT! (Za divno čudo).

Inače financijski prihod se može ostvariti samo ako se pojeduje VIŠAK sredstava. Znači to je po tebi nešto loše i nepoželjno?

I onda ti je mentor nešto govorio… A ponuda i potražnja???

Kako ćeš prodati nešto čega nemaš[shocked]
tebi je izgleda promaklo da zalihe nisu u plusu 57 mil kuna pa kad ih prodaš ostvariti češ prihod, nego su u minusu, dakle nemaš što prodati

a inače za tvoju informaciju za zalihama u minusu posežu samo one tvrtke koje zapravo nemaju dobiti a silno im je stalo prikazati rezultate u što boljem svjetlu, kao što je Todorić znao iskazivati na Belju da ušminka rezultat[wink]

Kad prodreš plitko, na jakom si terenu

Evo nešto sa mojnovac.com

Iskazali su dobit prije oporezivanja u iznosu od 87,8 mil kuna. A imaju zalihe u minusu u iznosu od 57 mil kuna, neto dobit po osnovi razlike između fin. prihoda i fin. rashoda u iznosu od 27,9 mil kuna, a dobiti po osnovi osnovne djelatnosti a to je građevinarstvo i developing jednako 2,9 mil kuna.

Pa koliki im je onda P/E? [embarass]

Par krivih podataka… dobitak od financijskih aktivnosti je 38,8 milja kn, a na osnovi core businessa ostvaren je gubitak od 8,1 milju kn. Što se tiče tog gubitka na osnovi core businessa, on je značajno manji od 2006. kad je bio 37,8 milja kn.

Inače jedan dosta bitan podatak kod ovog izvješća je da ono još nije revidirano.

Nego pogledajte izvještaj o novčanom toku. N.N.T. od fin. akt. je 368.952.000 kn, od čega 334.743.000 kn čini povećanje ostalih stavki. Ovo je po meni dosta nejasno jer ne prikazuje koje točno stavke su u pitanju – ne bi bilo dobro da se tu nalaze rizični VP kao što su dionice ili još gore derivativi na stranim tržištima. BTW to povećanje ostalih stavkih kod financijskih aktivnosti je glavni generator pozitivnog čistog novčanog toka.

You either do it right or you get eliminated!

Evo malo obavezne litereature. Zanimljiv će biti ovaj ponedjeljak.[thumbsup]

"Prvo je padalo onda je raslo, pa sam kupovala i bilo je uzbudljivo." ivana7

Evo malo obavezne litereature. Zanimljiv će biti ovaj ponedjeljak.[thumbsup]

super, a več stavljeno i pročitano ( st..637)

Inače financijski prihod se može ostvariti samo ako se pojeduje VIŠAK sredstava.

Ne bih ulazio u dublju raspravu o INGRI, ali me zanima jedno: ako postoji VIŠAK sredstava, zašto se onda išlo u dokapitalizaciju?

I love the Smell of Profits in the Morning

” Kako ćeš prodati nešto čega nemaš[shocked] tebi je izgleda promaklo da zalihe nisu u plusu 57 mil kuna pa kad ih prodaš ostvariti češ prihod, nego su u minusu, dakle nemaš što prodati a inače za tvoju informaciju za zalihama u minusu posežu samo one tvrtke koje zapravo nemaju dobiti a silno im je stalo prikazati rezultate u što boljem svjetlu, kao što je Todorić znao iskazivati na Belju da ušminka rezultat[wink]

Da, to je to nerazumijevanje. Zalihe ne mogu biti u minusu, jer sigurno ne možeš prodati ono čega nemaš, ali i nisu u minusu, ako pogledaš gdje treba (imovina) ćeš vidjeti da nisu u minusu. Ti govoriš o RDiG (AOP 039) gdje isto tako možeš vidjeti da je stanje prijašnjeg razdoblja -59mil.
Inače troškovi koji su napravljeni da bi stvorili zalihe sastavni su dio IMOVINE koja je sadržana u BILANCI, dok su troškovi razdoblja istovremeno rashodi i prokazuju se u RDiG koji kovori o tome kako neka kompanija posluje.
Isto tako nije nepoznato to što ti želiš reći da kada se želi sakriti gubitak, nastoji se što veća vrijednost troškova zadržati u vrijednosti zaliha, no isto tako načinom obračuna se ne stvara financijski rezultat, već se samo šeta iz jednog razdoblja u drugo.
I na kraju tko želi može pogledati ili se zabaviti i sa pokazateljima koji se smatraju bitnima za poslovanje svake kompanije, i ako je zadovoljan može investirati a ako ne potražiti će nešto drugo ili će se možda prikloniti tehničkoj analizi ili tko zna čemu.

Beaver: ” Inače financijski prihod se može ostvariti samo ako se pojeduje VIŠAK sredstava. ” Ne bih ulazio u dublju raspravu o INGRI, ali me zanima jedno: ako postoji VIŠAK sredstava, zašto se onda išlo u dokapitalizaciju?

Zašto misliš da bi višak sredstava bio prepreka za bilo što pa tako i dokapitalizaciju, upravo suprotno. Mislim načelno, Ingra više manje.

New Report

Close