Slažem se kolega S400, ali negdje moraju uložiti novce…tako da sam siguran da će i ovo stanje proći…
Kažu ekonomski stručnjaci da je jedan od glavnih razloga zašto je Ingra izgubila spor u Beogradu oko Iračkog duga iako je imala sve potrebne “papirnate” dokaze da joj te pare pripadaju bio taj što je od političkih sudionika u Srbiji, Bosni i Republici srpskoj tada bilo procijenjeno da će firma zasigurno nakon toga u stečaj i da se onda neće imati tko žaliti. Ali onda je na bijelom konju ujahao ćelavi Linić i izmislio predstečajnu nagodbu kojom se na kraju i Ingra okoristila i izvukla iz ralja sigurnog stečaja jer joj je prijetila totalna nelikvidnost a upravo su se nadali da će ih taj novac potkožiti. Na kraju im se ta računica pomrsila i sada bi Ingra temeljem samo zateznih kamata mogla ubrati pozamašnu svotu zelembaća.
Ma sve je to lijepo ali recite mi tko će kupovati i dizati cijenu.
Kažu ekonomski stručnjaci da je jedan od glavnih razloga zašto je Ingra izgubila spor u Beogradu oko Iračkog duga iako je imala sve potrebne "papirnate" dokaze da joj te pare pripadaju bio taj što je od političkih sudionika u Srbiji, Bosni i Republici srpskoj tada bilo procijenjeno da će firma zasigurno nakon toga u stečaj i da se onda neće imati tko žaliti. Ali onda je na bijelom konju ujahao ćelavi Linić i izmislio predstečajnu nagodbu kojom se na kraju i Ingra okoristila i izvukla iz ralja sigurnog stečaja jer joj je prijetila totalna nelikvidnost a upravo su se nadali da će ih taj novac potkožiti. Na kraju im se ta računica pomrsila i sada bi Ingra temeljem samo zateznih kamata mogla ubrati pozamašnu svotu zelembaća.
To je samo pitanje vremena i načina korištenja puteva za naplatu.
Prvi je preko Ustavnog suda u BG-u, pa Strasbourg za ljudska prava i na kraju Washington – duži put.
Drugi način je preko Iračke vlade prema postupanju sa zahtjevom iste za povratom sredstava od Jumbes banke na račun isplatitelja te onda pravedna raspodjela 17 mil. USD-a Ingri a ostalo do 24 zna se kome…
U slijedećih 5 godina vrlo izgledna naplata…u svakom slučaju sretno jer je pravda spora ali dostižna.
BELIŠĆE Ono što se mjesecima najavljivalo, danas se i dogodilo – u Belišće su došli potencijalni investitori s Bliskog Istoka.
U ranim poslijepodnevnim satima, Belišće su posjetili Mir Jamal Pashayev i Nariman Sadarli iz Pasha Holdinga iz Republike Azerbajdžan, a s njima su naš grad posjetili i Njegova Ekselencija Refik Šabanović, veleposlanik Republike Hrvatske pri Republici Azerbajdžanu i Vedran Perković, pomoćnik direktora Ingra d.d. za države Bliskog Istoka. Pred zgradom Gradske uprave dočekao ih je gradonačelnik Belišća Dinko Burić sa svojim zamjenicima Ljerkom Vučković i Domagojem Varžićem, predstavnik projektanata s TMF Beograd Milorad Krgović, suradnici gradskog tima za pripremu projekta, bivši generalni direktor Kombinata Belišće Gojko Slijepčević, predstavnici tvrtke Andritz AG iz Austrije, župan osječko – baranjski Vladimir Šišljagić te potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Ivan Škorić.
Nakon ovog radnog sastanka s potencijalnim investitorima, gradonačelnik Belišća Dinko Burić nije krio zadovoljstvo, jer kaže – prvi je korak napravljen, a on je često najvažniji.
-Radi se o potencijalnoj izgradnji dvije tvornice na području grada Belišća – tvornici celuloze i tvornici tiso papira, dakle higijenskog papira. Opet napominjem, radi se o prvom sastanku, treba ići korak po korak. Mi ćemo s naše strane učiniti sve što je moguće da do realizacije ove investicije dođe, rekao je gradonačelnik Burić, naglasivši da je vrijednost investicija više od 143 milijuna dolara, te da se otvara mogućnost, ukoliko dođe do realizacije, za otvaranje najmanje 500 radnih mjesta.
Zahvalio se gradonačelnik Burić svima koji su bili uključeni u ovaj projekt, posebno tvrtki Ingra iz Zagreba koja je odradila veliki posao u pripremi i koordinaciji sastanaka te bivšem predsjedniku RH, Stjepanu Mesiću.
O potencijalnim barijerama s kojima se mnogi investitori susreću, točnije o borbi s birokracijom, kada uvijek nedostaje „samo jedan“ papir, gradonačelnik Burić je oštro rekao kako ne postoji taj koji će spriječiti dolazak nekoga tko želi otvoriti 500 radnih mjesta.
Radi se o potencijalnoj izgradnji dvije tvornice na području grada Belišća – tvornici celuloze i tvornici tiso papira, dakle higijenskog papira. Opet napominjem, radi se o prvom sastanku, treba ići korak po korak. Mi ćemo s naše strane učiniti sve što je moguće da do realizacije ove investicije dođe, rekao je gradonačelnik Burić, naglasivši da je vrijednost investicija više od 143 milijuna dolara, te da se otvara mogućnost, ukoliko dođe do realizacije, za otvaranje najmanje 500 radnih mjesta.
Zahvalio se gradonačelnik Burić svima koji su bili uključeni u ovaj projekt, posebno tvrtki Ingra iz Zagreba koja je odradila veliki posao u pripremi i koordinaciji sastanaka
To je samo pitanje vremena i načina korištenja puteva za naplatu.
Prvi je preko Ustavnog suda u BG-u, pa Strasbourg za ljudska prava i na kraju Washington – duži put.
Drugi način je preko Iračke vlade prema postupanju sa zahtjevom iste za povratom sredstava od Jumbes banke na račun isplatitelja te onda pravedna raspodjela 17 mil. USD-a Ingri a ostalo do 24 zna se kome…
U slijedećih 5 godina vrlo izgledna naplata…u svakom slučaju sretno jer je pravda spora ali dostižna.
Najjednostavnije je preko pristupnih pregovora Srbije, naravno ako postoje potraživanja.
Hrvatska ne bi smjela dopustiti ulazak Srbije u EU ako ne funkcionira pravna država u slučaju INGRA.
relativno je dobro što na iznos ide kamata, tako da se barem ne gubi vrijednost novca….
hahaha vrh
Detalj koji mi je zanimljiv je da PU na prezentaciji (sudeći po dostupnim informacijama ovdje) nije spominjao nikakvu priču oko Belišća ili je barem nije posebno naglašavao ???
Mislim dovući investitora koji hoće uložiti par stotina milijuna ovdje u Belišće, a onda od toga na bilo koji način ne imati ništa nekako mi ne drži vodu. Možda je zaboravio, možda je mislio da to nije bitno, a možda…
Ako gledamo još šire – tko zna koliko toga je još zaboravljeno spomenuti, a nije baš beznačajno za buduće poslovne angažmane firme. Ispada da niti direktan razgovor sa glavnima u firmi ne otkriva koliko će se još čuda izvući iz čarobnog šešira zvanog Ingra. A mi očekujemo da nam glasnogovornik preko telefona otkrije što se sve kuha o firminim kuhinjama – aha možete si mislit kako će vam sve reći.
Ali ono što se više ne može skrivati – kako god se uzme i zbroje svi punti generalna slika oko budućih poslova zaista postaje sve interesantnija. S obzirom da dionica ne reagira, a stvaraju se velike tenzije moglo bi zaista ovdje u trenu postati jako jako zanimljivo. Samo tko zna kada… Zamislite samo trenutak kada primjerice objave da su novci iz Iraka sjeli na račun – ajme urnebesa.
Detalj koji mi je zanimljiv je da PU na prezentaciji (sudeći po dostupnim informacijama ovdje) nije spominjao nikakvu priču oko Belišća ili je barem nije posebno naglašavao ???
Mislim dovući investitora koji hoće uložiti par stotina milijuna ovdje u Belišće, a onda od toga na bilo koji način ne imati ništa nekako mi ne drži vodu. Možda je zaboravio, možda je mislio da to nije bitno, a možda…
Ako gledamo još šire – tko zna koliko toga je još zaboravljeno spomenuti, a nije baš beznačajno za buduće poslovne angažmane firme. Ispada da niti direktan razgovor sa glavnima u firmi ne otkriva koliko će se još čuda izvući iz čarobnog šešira zvanog Ingra. A mi očekujemo da nam glasnogovornik preko telefona otkrije što se sve kuha o firminim kuhinjama – aha možete si mislit kako će vam sve reći.
Ali ono što se više ne može skrivati – kako god se uzme i zbroje svi punti generalna slika oko budućih poslova zaista postaje sve interesantnija. S obzirom da dionica ne reagira, a stvaraju se velike tenzije moglo bi zaista ovdje u trenu postati jako jako zanimljivo. Samo tko zna kada… Zamislite samo trenutak kada primjerice objave da su novci iz Iraka sjeli na račun – ajme urnebesa.
a zamisli kako je gospođi u racunovodstvu kad svaki mjesec uplati 3 000 000 kn kamata banci…..