Ima li netko odgovor na dolje napisano? Stvarno me zanimaju Vasa misljenja jer ni sam nisam siguran kako ce se nove obveznice tretirati u narednim FI?
Neto dug – podaci iz FI:
4Q 2014 – 847 M kuna
1Q 2015 – 834 M kuna
2Q 2015 – 618 M kuna
Ovo je pretpostavljam zbog efekta predstecajne nagodbe i otpisa kamata u iznosu od cca 170 M kuna.
3Q 2015 – 605 M kuna
4Q 2015 – 579 M kuna
1Q 2016 – 575 M kuna
2Q 2016 – 563 M kuna
S obzirom da je dana 18. srpnja 2016. godine Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih
usluga predan zahtjev za odobrenje prospekta uvrštenja novoizdanih obveznica, stvorili
su se svi uvjeti da se cjelokupno izdanje vrijednosnih papira pod oznakom INGR-O-11CA,
ISIN HRINGRO11CA1 poništi i isključi iz usluga depozitorija i usluga poravnanja i namire.
Shares 162.425.661, Nominal value 1,00 HRK
Nisam ekonomski strucnjak, ali koliko razumijem s novim obveznicama od Lanista, pokriti ce se obveze prema ovim starim obveznicama. Znaci li to da cemo taj efekt (jos 162M kuna manji neto dug) tek vidjeti u FI za iduci kvartal? Obveznice lanista idu van bilance ako sam dobro razumio.
Molim ozbiljne odgovore, bez drukanja na bilo koju stranu.
[/quote]
Svi su stručnjaci otišli na skupštinu. Ja sam ekonomski nepismen i mislim da će se dug smanjiti za iznos obveznica, a isto tako će smanjiti i stavka ostala potraživanja. Čekajmo 32 dana da nas iznenade.
kol.brain1 ,
Obveznice Laništa doo, iako je ingra solidarni jamac, ne knjiže se u FI Ingra d.d. jer je Lanište doo zasebna pravna osoba ali zato, prijepisom tj. reprogramiranjem ingrinog duga u predmetne obveznice isti izlazi iz bilance Ingra dd.
i također, smatram da je ovaj model i najbolji model da se Ingra izvuče iz ove situacije jer se u njoj našla upravo zbog gradnje Arene i ako će na kraju Arena, tj. Lanište doo. isplatiti samu sebe i skinuti teret sa Ingre dd. da se napokon pokrene u svojoj osnovnoj djelatnosti , onda je to odlično za Ingru dd., isto tako smatram da ljudi koji su Ingru doveli u ovu pred-stečajnu situaciju nisu najbolji izbor da je iz iste i izvuku te smatram da neophodno potrebno preuzeti odgovornost i pokrenuti udruživanje malih dioničara da se od interesno-političkog gospodarstva ustanovi pravo i transparentno dioničko društvo!
Ingra je brend i ima potencijala a da li su to mrtvi potencijali kao što je to trenutno, ovisi samo o vama dioničarima, li ćete se pobrinuti za svoju imovinu ili će vas i dalje, samostalno i suvereno, šaltati lik sa udjelom od samo 5,71%!
kol.brain1 ,
Obveznice Laništa doo, iako je ingra solidarni jamac, ne knjiže se u FI Ingra d.d. jer je Lanište doo zasebna pravna osoba ali zato, prijepisom tj. reprogramiranjem ingrinog duga u predmetne obveznice isti izlazi iz bilance Ingra dd.
koja je onda poanta konsolidiranih financijskih izvještaja?
Svrha konsolidiranih financijskih izvještaja, koji koriste prvenstveno dioničarima i vjerovnicima društva-majke, jest prikazati rezultate poslovanja i financijski položaj društva-majke i društava-kćeri na način kao daje grupa jedno društvo s jednom ili više podružnica ili odjela. Pretpostavka je da su konsolidirani izvještaji značajniji od pojedinačnih izvještaja te su obično neophodni za stvaranje realnog i objektivnog prikaza poslovanja u slučaju kad jedno od društava u grupi bilo neposredno ili posredno posjeduje kontrolni financijski interes u drugim društvima. S obzirom daje pozornost korisnika financijskog izvještaja usmjerena na računovodstveni subjekt, pravna razdvojenost između dvije korporacije koje su zapravo jedna gospodarstvena jedinica (subjekt) smatra se pitanjem forme, prije nego biti, tako da se njihova pravna razdvojenost zanemaruje u svrhu računovodstvenog izvješćivanja. Transakcije između povezanih društava zapravo se ispuštaju iz konsolidiranih izvještaja jer se ne smatraju transakcijom među neovisnim strankama s aspekta gospodarstvenog subjekta. Konsolidirani financijski izvještaji trebali bi odražavati samo poslovne događaje između računovodstvenog subjekta i nepovezanih ‘outsidera’. U suprotnom korisnici bi stekli pogrešan dojam misleći da su transakcije među povezanim društvima zapravo događaji nastali s okolinom te bi donijeli neodgovarajuće zaključke glede prihoda od prodaje i zarađene dobiti. Prema načelu realizacije dobit se općenito ne smatra zarađenom sve dok ne postoji razmjena među nepovezanim stranama.
Zgombić, Business dictionary
Ova je obavjest stvarno stura, a tko je predsjednik NO? Nadam se daljnjem obavjescivanju.
zbači li to da sutra ujutro odmah kresnemo po asku ili da još malo čekamo ?
@pinball
Mislim da svaka promjena moze biti samo pozitivna, a hoce li nas ask cekati na 2,78 to budemo vidjeli.