INGR (Ingra d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska INGR (Ingra d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

ja neznam zašto moderator ne zabrani pisanje ovom iveku 123 svaki njegov post upućuje na drukanje od početka do sada i ne prestaje s time a on i dalje piše, soli pamet i plaši malce samo zato što hoće kupovati niže i niže. to je u načelu nekorektno a i nezakonito.[lol]

Ne treba zabraniti Iveku pisanje,
glupost
ako bi trebalo iveku zabraniti, ostalo bi 10 forumasa kojima ne treba zabraniti[lol]

DIONICE KAO ŠTO JE HDEL TREBA IZBACITI S BURZE JER SU ZAMKA ZA MANJINSKE DIONIČARE

Има ли имиџ кампања со акцијата на ГП Маврово?

Трговска недела која помина во потполна доминација на акцијата на ГП Маврово. Прометот со таа акција учествува со 40 отсто во целиот промет од класично тргување остварен на пазарот. Таа акција беше убедливо најтргувана со реализирани 68,4 милиони денари пред второ рангираната акција на Алкалоид 20,8 милиони денари.
Изминатата недела беа истргувани 12,65 отсто од главницата на Маврово со просечна цена од 2.111 денари за акција што претставува раст на просечната цена од 25 отсто во споредба со просекот за претходната недела. Очигледно дека постои голем интерес за таа акција кај инвеститорите, но тоа засега не е поткрепено со позитивни информации за “гуд вил„ на акција базиран на економска основа. Можеби сепак се работи за кампања во која некој или некои со „силни пари„ ја тргуваат акцијата, ја греат атмосферата, со цел да се врати акцијата во фокус на инвеститорите, да создаде атмосфера дека таа акција е „ин„, дека многу ветува, дека ќе гради ваму или таму, и да го крене оптимизмот кај инвеститорите. Со тоа можеби да убеди многумина повторно да веруваат дека таа е одлична и перспективна акција и да почнат повторно безрезервно да ја купуваат таа хартија. Со тоа лавината би тргнала и цената, со силна поддршка на побарувачката, би тргнала угоре, а тоа би била шанса на некои сегашни иматели на акции да се „искешираат„ да продадат акции од Маврово и да излезат од таа инвестиција со добра капитална добивка или барем да излезат од инвестицијата без загуба. А тоа би било резултат на добра имиџ кампања со акцијата која сега е во тек. Велиме, можна имиџ кампања заради тоа што досега не чувме ниту видовме економски поткрепени новости или факти кои реално би дале за право да се очекува силен раст на цената на таа акција. Нашата компаративна анализа покажа дека неделава е истргувано речиси истото количество акции како и предминатата недела. Само споредете: тогаш просечната неделна истргувана цена на таа акција изнесуваше 1.394 денари за акција. Значи за две недели со речиси истото количество акции просечната цена на акцијата на неделно ниво порасна за 51 отсто. Единствено во двата споредувани периоди има разлика во концентрацијата на истргувани акции во една трансакција. Дали некој може да објасни, од економска перспектива, зошто физичко лице купи 9,5 отсто од акциите на Маврово, по просечна цена не повисока од 1.600 за акција? А само една недела подоцна просечната цена на таа акција расте за 500 денари.
Доколку добро се анализираат билансите може да се дојде до заклучок дека сегашната цена на таа акција е дискутабилна и дека има неколку потенцијални опасности.
Почитувани инвеститори како и да решите немојте да заборавите дека финансиската кондиција на таа компанија е дискутабилна и дека долговите спрема државата не се занемарливи. Тоа значи дека многу лесно, ако надлежните од УЈП решат да наплатат, ситуацијата може да се измени и лесно да се отвори стечај. Ако се реализира тоа сценарио перспективата на сегашните иматели на акции воопшто не е светла и постои сериозна опасност од капитална загуба на инвестицијата во таа хартија.
Од другите случувања на пазарот недела не може да се издвои ништо посебно освен што треба да се каже дека акцијата на Макпетрол забележа солиден раст на прометот. Неделава прометот изнесува 26,5 милиони денари и е повисок за 56% во споредба со претходната недела. При тоа просечната цена беше идентична со таа од минатата недела. Акциите на Алкалоид и Гранит забележија падови на прометите со падови на просечните неделни цени, Макстил забележа раст на прометот проследен со пад на просечната цена, а Комерцијална банка забележа раст на просечната цена проследен со пад на прометот. Бетон забележа раст на прометот заедно со раст на просечната остварена цена.
МБИ-10 во неделата што измина падна за 2,6 отсто, дневната просечна остварена вредност му изнесува 7.084,15 поени. Просечниот дневен промет на Официјален пазар во класично тргување со акции изнесува 40,3 милиони де

OX-Bright, inspiring and easy going. You make an outstanding parent. Shoul merry a Snake or Rooster but not a Sheep

Prevedi s makedonskog !

Burza je kocka, ma koliko mi šutjeli o tome........

valentine: ” P.S. Ne ljutim se ja, ja razumijem, Von Braune. Sve pet.[thumbsup] ” A cuj, svi smo nabrijani, nije ovo lako. I dobro receno, samo Bog zna sto nas ceka dalje.

kak sad zgleda -10% dnevno[cry]

k 77
p 475

Oće li ovo na 30 000 ???

k 77 p 475 Oće li ovo na 30 000 ???

vidim, povecava se broj drukera, buy signal[bye]

DIONICE KAO ŠTO JE HDEL TREBA IZBACITI S BURZE JER SU ZAMKA ZA MANJINSKE DIONIČARE

vidim, povecava se broj drukera, buy signal

Povećava se i broj naloga na prodaji, maloprije bilo 320 sad već 470

vidim, povecava se broj drukera, buy signal Povećava se i broj naloga na prodaji, maloprije bilo 320 sad već 470

sto si se prepoznao?

Da bar !

Kako je biti u cashu i htjeti kupiti dionicu, kad znas da je ovako nisko, a ne znas kad ce krenuti gore, a znas da hoce.?[bye]

Slatke muke !
Mene na žalost ne muče!

Cijene veće od 50 000 kuna Ingra opravdava i te kako , to nije samo moje mišljenje tako misle 15-tak fond managera ( kupi knjigu dioničara pa se uvjeri sam ), među kojima sva 4 iz mirovinskih fondova, Hrvoje Stojić je iznio analizu o ciljanoj cijeni u ovoj godini 75 000 kuna. Dakle nije važno što ja mislim. To da se ne čita forum o tom potom.
A to da što si napisao da vrijedi 7 000 kuna stvarno ti nije trebalo.

Ja se ne bih toliko pouzdao u nase ‘fond menadzere’ istina da ih je narod zatrpavao parama pa su ih negdje morali utuci, ali doista napuhavanje INGR do iznad 60k i pojedinih Agrokorovih uzdanica u nebesa bilo je smjesno za gledati a kamoli sudjelovati

Sto se tice mirovinaca, na njih necu trositi rjeci… nagruvati adris do 580 i zatim ga pustiti da padne do 401 mogu samo totalni amateri napraviti. a sto se tice ””””analiticara”””’ hrvoja stojica, on je analiticar kao sto sam ja astronaut, odnosno prije cu ja letit space shuttleom neg sto ce on shvatiti nase trziste… ne tako davno taj je isti vrli analiticar procjenjivao da ADRS vrijedi manje od 300 kuna, jos se sjecam njegovih bljezgarija po JDD-u kojim KOEI vrijedi vise od 1500, a o nebulozi da INGR vrijedi 75.000 kn (mozda je greskom napiso jednu nulu previse [wink] ) mi se neda ni raspravljati.

A ne vidim zasto meni nije trebalo reci da INGR fundamentalno vrijedi tek na 7k. To je moje skromno misljenje… sjecam se kad sam i nedavno rekao jednom dobrom prijatelju da nakon onakvog kataklizmnicnog predizbornog pada nase trziste nece prezivjeti jos jedan takav pad… i sad se nadam da nisam bio u pravu. U svakom slucaju, tko prezivi – pricat ce, a tebi je pametnije da se sto prije odljubis od te promasene dionice

Nisam druzeljubiv tip pa nema potrebe stavljati me medju prijatelje

New Report

Close