INGR (Ingra d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska INGR (Ingra d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

A što onda FIMA ne brani JDOS recimo, ima prosjek 9100 kuna, sada je 6000 kuna.

Znači, nije samo na INGRI i nije samo jedan fond, kod mnogih slična situacija što govori nešto zar ne?

Don't be convinced of your super knowledge of the market, the market does what it wants, and you are just along for the ride!

Vrlo važan segment svakog projekta je upravljanje rizikom. Ne događaju se rizici često, ali morate znati kako se ponašati ako dođe do njih. Bojim se da je taj dio posla zanemaren ili nije dobro obrađen od strane fond managera (ovo pretpostavljam jer nisam kako bi rekao plavi iz branše). Ali u svakom slučaju, prije nego što trošiš desetke miliona kuna na kupnju po 60.000 bi trebao znati kako se ponašati ako cijena bude 55.000, 45.000 ili možda 35.000 i za to treba biti spreman. Ne možete utući stotine miliona kuna na 60.000 ako niste spremni obraniti cijenu na 50.000.
U svim prospektima OIF-ova očekivani prinos je cca 10% godišnje. Zašto nisu štopali cijene na 30.000 prošle godine i sada ne bi imali ovu sliku.

Upravo to.
Situacija bi bila malo bolja da je cijena tu gdje je , ali da svakodnevno onaj tko je kupio po 60 000 silne količine smanjuje ulaz, ali toga nema. Kupovalo se jedno vrijeme , tamo negdje do 53 000 i tada je prestalo.

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

Možda na 40.000 kuna ne bi mogli skupiti tu količinu, ili su jednostavno se dogovorili s Upravom, ja po 60.000 a tebi 20% na ruke? Sve je moguće. Jedno je sigurno, nikad nećemo saznati!!!

Stari ja ne razumijem sta je sa tobom ?
Sve bolje pises
Sta rec BRAVO MAJSTORE[thumbsup]
ovo si sve u pravu al bilo bi ljepo da se sazna i bagra pozatvara

Ako me nema ,znaci da nisam tu.

A što onda FIMA ne brani JDOS recimo, ima prosjek 9100 kuna, sada je 6000 kuna.

Znači, nije samo na INGRI i nije samo jedan fond, kod mnogih slična situacija što govori nešto zar ne?

FIMA je mali fond i ovdje usporedba ne vrijedi. ONi i sami imaju tešku situaciju sa lovom , ovdje govorimo o mirovinskim fondovima kojima je izvor cash-a nepresušan.

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

A što onda FIMA ne brani JDOS recimo, ima prosjek 9100 kuna, sada je 6000 kuna. Znači, nije samo na INGRI i nije samo jedan fond, kod mnogih slična situacija što govori nešto zar ne?

Zato što FIMA nije isto što i mirovinski. Mirovinski fond svaki mjesec dobije lijepu hrpu novaca na račun i ne treba još nikoga isplaćivati. Moš mislit što FIMA sada ima keša. Pokrili su se ušima i čekaju da ovo prođe. Kao i većina drugih OIF-ova, čekaju pomoć mirovinaca kojima su šprije mjeseca dana prodavali dionice na ATH.

Stari ja ne razumijem sta je sa tobom ?
Sve bolje pises
Sta rec BRAVO MAJSTORE
ovo si sve u pravu al bilo bi ljepo da se sazna i bagra pozatvara

Hvala na komplimentima, vitamini djeluju, gledao sam onaj crtić s mravojedom kada je mrav jeo vitamine i tukao mravojeda, moram priznati da me to potaklo da i ja krenem s vitaminima, preporučam svima.

Don't be convinced of your super knowledge of the market, the market does what it wants, and you are just along for the ride!

zmrklic:
” Zašto ne kupe po 40k i smanje ulaz ?
“A zašto ovo, što ti nisi upravitelj fonda? Imaš ispit za položi i daj pošalji CV, pa nam javi kako ide. Možda i nije tako jednostavno kao što se čini.

Pa to se po meni i radi.OMF-ovi su kupovali enormne količine iznad 50 k,jer i ne bi u biti dobili takve količine po nižim cijenama,što se vidi sad u korekciji kad ruši sa i do 10x manjim prometom s ciljem da opet uđu po nižoj cijeni s nekom ozbiljnijom količinom.Moram napomenuti da tu ima još jedna prednost,a upravo se tiče malog broja dionica na koje je podijeljena Ingra.Ono sve po mom mišljenu što su pokupili mirovinci više ne treba računati u FF,jer oni kao što ste rekli ulažu dugoročno,te u slučaju obrata trenda puno će se ovu dioncu lakše dići nego neku gdje je društvo podijeljeno na nekoliko milijuna dionica.

U ovakvoj situaciji bi svatko od nas trebao preuzeti dio rizika i kupovati. I mirovinci i OIF-ovi i mi mali ulagači. Mislim da su taj dio priče jedino odradili mali ulagači.
Ako stranci izlaze, onda im ne treba dozvoliti da sve poruše. Možemo mi reći sada dajmo im što manje. Ali što da se CROBEX sruši na 3000. Koliko bi to upropastilo onih koji imaju margine, koliko bi ljudi izašlo iz fondova? Bojim se da bi dugoročno sjexxli tržište.

Mislim, meni stvarno nije jasno. Kome bi vi prodali da oni nisu kupovali po 60.000 kuna? Zato budite sretni, sad imate po 39.000 i onda opet njima po 60.000. Di ćeš bolje, a oni će nekom trećem za deset godina na 150.000 kuna. I tako u krug.

Mislim, meni stvarno nije jasno. Kome bi vi prodali da oni nisu kupovali po 60.000 kuna? Zato budite sretni, sad imate po 39.000 i onda opet njima po 60.000. Di ćeš bolje, a oni će nekom trećem za deset godina na 150.000 kuna. I tako u krug.

Meni se čini da oni i za to služe. Samo trebalo je prepoznati da će tržišete down kad oni kupe. Slijedeći puta kad na 60.000 AZ kupi 1000 komada to je znak da treba prodavati dionice.

U ovakvoj situaciji bi svatko od nas trebao preuzeti dio rizika i kupovati. I mirovinci i OIF-ovi i mi mali ulagači. Mislim da su taj dio priče jedino odradili mali ulagači. Ako stranci izlaze, onda im ne treba dozvoliti da sve poruše. Možemo mi reći sada dajmo im što manje. Ali što da se CROBEX sruši na 3000. Koliko bi to upropastilo onih koji imaju margine, koliko bi ljudi izašlo iz fondova? Bojim se da bi dugoročno sjexxli tržište.

Rizik momak rizik, tržište kapitala nije beskonačno davanje, već postoji određeni rizik i svatko to mora znati. Mogu se zaraditi i izgubiti novci. Ulažući u banku na oročenje 160.000 kuna, nemaš apsolutno nikakvog rizika, jer imaš kamate i u slučaju propasti banke, država ti vrati novce. Ali zato zarada minimalna ili nikakva.

Možda na 40.000 kuna ne bi mogli skupiti tu količinu, ili su jednostavno se dogovorili s Upravom, ja po 60.000 a tebi 20% na ruke? Sve je moguće. Jedno je sigurno, nikad nećemo saznati!!!

U normalnoj državi bi se i to saznalo. Nedavno je Franjo Lukovic prodao svoj dio u ZABi po 12800….???? nemojte mi reci da nije imao povlastene informacije o tome sto se na trzistu sprema. Tako je i s INGROM, sve je kod nas moguce, ova teorija da su clanovi uprave bili o dogovoru s pojedinim fond menagerima je realna, čak bi rekao izvjesna.[wink]

New Report

Close