Upravo situacija oko Ingre me nagnala da promjenim svoj obvezni mirovinski fond. Do sada je bio AZ, a sad više nije….Mene također jako zanima koji ljudi tamo rade, što su po struci….
A još više bi volio čuti na temelju čega su kupovali Ingru na razinama 60k…
Fond manageri idu za teorijom “kud svi Turci tud i malo Mujo”,što kupuje jedan kupuje i drugi.Meni nedavno jedan moj poznanik koji je i Predsjednik Uprave jednog OMF-a kaže kako su građevinari precjenjeni,a kamoli Ingra.A ja ga jednostavno pitam,zašto si dopustio da ti brokeri kupuju Ingru na ATH,ako to misliš?Samo je slegnuo ramenima.Ova teorija ima smisla da su OMF-ovi kupovali od Uprave i investicijskih fondova ogromne količine po ATH-u,a kasnije se rušilo i ruši se i dalje sa puno manjim prometima.Očito ovi koji su prodali žele što niži ulaz i što veću količinu dionica,koju teško da će dobiti osim ako se ne obrate Upravi.No samim time što za ovu dionicu ima velikog interesa očito i ovi koji je se trude toliko rušiti imaju određena saznanja kakva su očekivanja u budućnosti od Ingre,jer da nije tako ne bi se toliko trudili raditi ovo što rade.
Da ne čeprkam unazad po temi , ima li koja dobra duša da nabaci očekivanu dobit za 2007 g. i eventualnu projekciju P/E , P/S i B/BV ???
Znam da sam lijenčina , ali neko ko je već duže u ovoj dionici trebao bi to već imati gotovo i samo kopirati na forum, a i nije loša reklama za potencijalne kupce poput mene [rolleyes]
To Blueman:
bez obzira na pokazatelje, zaboravite INGRU na 70.000 kuna ove godine. Treba biti sretan i sa 50.000. na cijenu većine dionica ove godine će biti snažan utjecaj nedostatka novca na tržištu kapitala i nepovjerenja u investicijske fondove koji su nepotrebno podigli cijene dionica u prvom kvartalu 2007. godine tako da sada imamo što imamo. Jedan sporiji rast bi bio puno zdraviji.
Iako kod nas ima jako puno prostora za rast kompanija (samo da trgovinski deficit smanjimo za pola), bojim se da to nećemo gledati uskoro.
Trebale bi rast cijene dionica, ali ne ko do sada sve u đuture, potreban je selektivan rast, pri tome mislim na rast samo onih dionica koje imaju zdrave temelje, povećanje prihoda, profita, marži i sl. Jedna od takvih jest i INGRA. A gomila svakojakog smeća na burzi raste bez ikakvih zdravih osnova!
ma kolege bravo “ovo je ludnica” neki dan sam postavio pitanje dali se iko od Vas bavi dionicama profesionalno. To je bilo retoričko pitanje jer nebi imali vremena tolko na forumima. Pogledajte što sam ja pisao o INGRI od negdje 9 ili 10 mijeseca i kaj su mi takozvani “uložite u znanje” pisali i kaj mi govorili. A ja Vam svima kažem da će narast malo krajem 2 mjeseca zbog fondova jer će kupovat i da onda ko je pametan neka bježi a ko neće nemora. Kao što rekoh vrijedit će ona 100000 hiljada… aha… samo kada
To Blueman: bez obzira na pokazatelje, zaboravite INGRU na 70.000 kuna ove godine. Treba biti sretan i sa 50.000. na cijenu većine dionica ove godine će biti snažan utjecaj nedostatka novca na tržištu kapitala i nepovjerenja u investicijske fondove koji su nepotrebno podigli cijene dionica u prvom kvartalu 2007. godine tako da sada imamo što imamo. Jedan sporiji rast bi bio puno zdraviji. Iako kod nas ima jako puno prostora za rast kompanija (samo da trgovinski deficit smanjimo za pola), bojim se da to nećemo gledati uskoro.
Prijatelju ja ti velim da bumo Ingru gledali na 70 K i to brže nego što svi mislimo !
Nije važno što sada glibi tam gdje joj nije mjesto .
Pamti !!!
asdfgh123: ” To Blueman: bez obzira na pokazatelje, zaboravite INGRU na 70.000 kuna ove godine. Treba biti sretan i sa 50.000. na cijenu većine dionica ove godine će biti snažan utjecaj nedostatka novca na tržištu kapitala i nepovjerenja u investicijske fondove koji su nepotrebno podigli cijene dionica u prvom kvartalu 2007. godine tako da sada imamo što imamo. Jedan sporiji rast bi bio puno zdraviji. Iako kod nas ima jako puno prostora za rast kompanija (samo da trgovinski deficit smanjimo za pola), bojim se da to nećemo gledati uskoro. ” Trebale bi rast cijene dionica, ali ne ko do sada sve u đuture, potreban je selektivan rast, pri tome mislim na rast samo onih dionica koje imaju zdrave temelje, povećanje prihoda, profita, marži i sl. Jedna od takvih jest i INGRA. A gomila svakojakog smeća na burzi raste bez ikakvih zdravih osnova!
dragi kolega, ( iz subjektivne perspektive mogao bi se s Vama složit – nakrcao sam se ingre po 45,7 i mislio da sam boga za bradu ulovio[proud]) no iz objektivne perspektive bit ću jako sretan ako ne posrne na 39 ili nedaj bože još niže,… jer danas ne vidim razlog njezinom rastu ( bar 25% ) e da bi ja mogao mirne duše izaći na nekih 47 ili 48..
[sad]
Fond manageri idu za teorijom “kud svi Turci tud i malo Mujo”,što kupuje jedan kupuje i drugi.Meni nedavno jedan moj poznanik koji je i Predsjednik Uprave jednog OMF-a kaže kako su građevinari precjenjeni,a kamoli Ingra.A ja ga jednostavno pitam,zašto si dopustio da ti brokeri kupuju Ingru na ATH,ako to misliš?Samo je slegnuo ramenima…
Upravo zato sam i postavio pitanje što si tu ljudi tamo po struci. Danas postoji moderna teorija portfelja, koju treba znati, a pitanje je da li oni istu koriste i koliko barataju s terminima poput vjerojatnosni prostor očekivanje, varijanca, kovarijanca, koeficijent korelacije….
ma kolege bravo “ovo je ludnica” neki dan sam postavio pitanje dali se iko od Vas bavi dionicama profesionalno. To je bilo retoričko pitanje jer nebi imali vremena tolko na forumima. Pogledajte što sam ja pisao o INGRI od negdje 9 ili 10 mijeseca i kaj su mi takozvani “uložite u znanje” pisali i kaj mi govorili. A ja Vam svima kažem da će narast malo krajem 2 mjeseca zbog fondova jer će kupovat i da onda ko je pametan neka bježi a ko neće nemora. Kao što rekoh vrijedit će ona 100000 hiljada… aha… samo kada
znaš kad će tolko vrijediti :” kad kostrenčić i oprenhaim & co odluče opet prodat udjele[lol] [lol]
Nažalost i ja joj prognoziram pad na nekih 30-35.000 kn, jer čini se što je niža cijena to će je manje fondovi kupovati. Kad se vrati na 50k vidjećete prometa! Sad je doba kad su tržišta posebno osjetljiva na negativne vijesti, a pozitivne kroz jedno uho unutra, a kroz drugo van!
Upravo zato sam i postavio pitanje što si tu ljudi tamo po struci. Danas postoji moderna teorija portfelja, koju treba znati, a pitanje je da li oni istu koriste i koliko barataju s terminima poput vjerojatnosni prostor očekivanje, varijanca, kovarijanca, koeficijent korelacije….
flyer, s obzirom tko radi tamo, puno je vjerovatnije da to koriste nego ne
drustvo drago, da li je itko znao sa sigurnoscu znao sto ce se dogadjati u 11, 12, 1 mj, Da se ne dogadja s cijelim trzistem sto se vec dogadja, gdje bi bila ingra
neki od vasih komentara , idu u kategoriju GENERAL POSLIJE BITKE
naravno uvijek ostaju drukeri, kojih se lagano skuplja na ovom forumu, naravno trenutno je inflacija negativnih drukera
zg28: ” ma kolege bravo “ovo je ludnica” neki dan sam postavio pitanje dali se iko od Vas bavi dionicama profesionalno. To je bilo retoričko pitanje jer nebi imali vremena tolko na forumima. Pogledajte što sam ja pisao o INGRI od negdje 9 ili 10 mijeseca i kaj su mi takozvani “uložite u znanje” pisali i kaj mi govorili. A ja Vam svima kažem da će narast malo krajem 2 mjeseca zbog fondova jer će kupovat i da onda ko je pametan neka bježi a ko neće nemora. Kao što rekoh vrijedit će ona 100000 hiljada… aha… samo kada ” znaš kad će tolko vrijediti :” kad kostrenčić i oprenhaim & co odluče opet prodat udjele[lol] [lol]
Ko ti je taj oprenhaim?
Nikad cuo.
Sta ce vam multiple sa 2007 kad cete to sa Viaduktom usporediti??
Ostavite se firmi koje ne kuzite…
Ma kolega svi oni imaju formalne kvalifikacije,ali su i oni ljudi od krvi imesa i podliježu euforiji.Nigdje u svijetu nisu cijepljeni od toga.No dobro po meni su naši fondovi pogriješili što su previše bili izloženi vani,a tamo su šesta liga i morali su se orijentirati više na domaće tržište gdje su market makeri i gazde,a onda su morali ostvariti kapitalnu dobit počeli su ovdje prodavati i stvar im je izmakla kontroli.Navala ulagača na isplate,neimanje cash pozicije,itd.