Koja je tu alternativa, jer nije baš da je DDJH zakonski obvezatan kupiti recimo tri posto dionica, a obavijest burzi o namjeri preuzimanja ne košta ništa.
(3) Objavljivanjem obavijesti iz stavka 2. ovoga članka, za osobu koja namjerava izvršiti preuzimanje nastaje obveza objavljivanja ponude za preuzimanje pod uvjetima i na način određen ovim Zakonom.
(4) Obveza objavljivanja ponude za preuzimanje nastaje i u slučaju kada ponuditelj objavi obavijest koja ne sadrži podatke iz članka 22. stavka 1. točke 1., 2., 3. i 4. ovoga Zakona i/ili je objavi na drugi način, a iz objavljene obavijesti je razvidno da ponuditelj, samostalno ili djelujući zajednički, ima namjeru izvršiti preuzimanje ciljnog društva.
[/quote]
Ne znam gospon je li vam uopće poznato da postoje dvije vrste ponuda za preuzimanje, jedna je dobrovoljna, a druga je obavezna. To nisam vidio u vašem vrlom citatu zakona.
pozitiva@
Pusti ove mrzitelje Ingre, nemaju oni pojma, jer da imaju ne bi prodali na dnu, pa sada kukumaču!
Ako Đuro misli pravo "preuzeti" Ingru, to bi značilo da moraju kupiti najmanje 50% firme plus jednu dionicu.
A ne znam tko će im to pokloniti po 6 kuna. Možda Vi koji je nemate?
Ako im Igor i Ludvigerica prodaju svoj udio po 6 kuna, ja ću im svoje dati džabe. Morat će se malo isprsiti ako žele ući u vlasništvo.
Druga stvar je ta, ako Đuro misli da ovo "gov.." ne vrijedi ni tih 6 kuna i žele nas u to uvjeriti koristeći trenutnu situaciju, onda ih pitam: "Drugovi, a zašto vi onda kupujete to "gov..", ostavite ga neka i dalje "smrdi"! Zakon o preuzimanju d.d. smo nadam se svi pročitali, ako ne prije onda ovih dana, i tko priječi Đuru da digne ljestvicu. Igor je tvrd pregovarač, a pojedinačno je i najveći dioničar, moš mislit koliko je oduševljen sa 6 kuna.
Ovdje se igra jedna sasvim druga igra, ponuda je vjerovatno dana iz sasvim drugih razloga, a kao cijena je navedena ona minimalna koja mora biti po zakonu o d.d. Ja ne znam tko će im prodati po toj cijeni, možda Vi. Da mi se prodaje prodao bih već danas sa malim diskontom, i zdravo đaci, a ne bih čekao još mjesec dana i lapio ovdje. Tko ustraje, dobit će zasluženu nagradu! [smiley]
slazem se. a tako sam i ja tvrdio i tvrdim da je 6kn zakonski minimum, a da je cijena stvar dogovora. ako nista drugo, oni manje strpljivi i mudri ce izgleda u prvom krugu pristati na minimum (cak i na nizu cijenu, to smo mogli vidjeti i danas), a preostali ce traziti i dobiti bitno vecu cijenu. nominala se iz sadasnje perspektive cini pretjerivanje, ali okolnosti se iz dana u dan toliko mijenjaju da je golemoj vecini tesko shvatiti da je sve moguce. narocito onima sa socijalistickim mentalnim sklopom u glavama. a takvih je puno, sto se vidi i na ovom forumu.
…suludo je ovo … šta će đuri ingra … đuru vode ljudi postavljeni od političara …
… i onda kako će riješit 500-600 mil kuna kratkoročni dugova ingre …
… zamolit će vladu rh i grad zg da im prijevremeno isplati potraživanja koja imaju za arenu …
… meni ovo izgleda kao reket prema ingri a nikako ne mogu odgonetnut zašto ……zbog čega vlada i grad zg ne žele preuzet arenu a imaju nepovoljan ugovor i moraju plaćat skupu najamninu …
… ovo preuzimanje jednostavno neće proći …
… najgore od svega što bi u nekom ludom scenariju ako preuzimanje ne prođe ingra mogla završit u stečaju iako u to ne vjerujem ali na balkanu je i to moguće ……………………
… i šta reć………………………………..BOLJE NE MOŽE
"Mnogi stoga u ovom preuzimanju vide obrise nastajanja velikog izvozno orijentiranog poslovnog udruženja pod paskom države pa prizivaju i Končar da se priključi ovom savezu jer su njegovi proizvodi komplementarni ovim dvjema tvrtkama."
Sve više kalkulacija u igri. Nešto se tu gadno kuha jer se u članku ova situacija zaprvo dovodi u koliziju sa prethodnim sastankom građevinara i PPVRH koja ima malo drugačije pretpostavke.
Kako god se okrene očito je nekome jako stalo do toga da Ingra preživi situaciju u kojoj se nalazi i ne ode u stečaj.
Opet se postavlja isto pitanje, ako je stvarno tako zašto bi onda itko prodavao dionice Ingre sada za siću, ako će ovo dati rezultata, a prema dostupnim info i Opi je spreman sve svoje prodati za ponuđenu cijenu koju Đuro nudi. Ako cijena bude recimo 20 onda bi to još imalo nekog smisla, ali po predloženoj to je totalno nelogično.
Kako se mijenjaju misljenja u jedan dan, jucer ne valja nista danas skocila 25% i pojedinci kupili i sada im je dobra,joj pa zar niste zaboravili kako je ingra prevrtljiva dionica.Jadna vam majka dode li koja losa vijest izgubit cete tih 25% trenutacno.
javna ponuda ide po 5,97 kn
http://www.poslovni.hr/vijesti/duro-dakovic-bi-za-ingru-mogao-platiti-vise-od-80-milijuna-kuna-210523.aspx
Vidim puno je jalnih odjednom na ovoj temi. Dečeci, nejte se sr’ti, sve je to život!
Istina, trenutnim dioničarima Ingre, život s prekrasnom perspektivom!
A vama…ma i vaše će vrijeme doći…jednom! [thumbsup]
@ turbulent … pa zar nije logično da hrvatske tvrtke na trećim tržištima idu skupa … ako se ne mogu dogovorit kao samostalne tvrtke neći ih ni čačić ujedinit …. naš je problem što nemamo bankarski sektor u hrvatskim rukama a ono što imamo vlada nije mogla objedinit u jednu jako domaću banku npr,HPB-u …
… što se tiče opia on vjerojatno računa na rukovodeće mjesto u toj novoj državnoj tvrtki…znaš ono dobra plaća puno priče i život bez pritiska ….
… ne treba ingra-i preuzimanj ali bi bilo dobro recimo da dok-ing preuzme ddjh a čačić i bandić trebaju isplatit ingru koja im je sagradila arenu i to je rješenje svi problema …
——————————————————————————–
Da li ovi iz Djure znaju da je Ingra u defaultu po obveznicama? Dakle, sve i da im preuzimanje i uspije (a ja sumnjam i mislim da je ovo čista patka radi publiciteta), drugi dan se može sastati skupština obvezničara i proglasiti cijelu obveznicu dospijelom; i lijepo sjesti sa 150 mio kuna potraživanja na račun DDJH.
Također, kada se pogledaju bilance tih firmi, vidi se da je ovakav projekt ultra rizican. Firma sa 260 milijuna kapitala i 500 milijuna kuna obveza želi preuzeti kompaniju sa 390 milijuna kapitala i 1,2 MILIJARDE kune obveza, od kojih je masa obveza već dospjela.
Dakle, ovdje se ne priča o preuzimanju za 60-80 mio kuna, radi se o transakciji koja bi bila vrijedna oko 1,3 milijarde kuna. A to bez podrške banaka jednostavno ne ide. A koja banka će dati kredit za jednu takvu transakciju koja je u najmanju ruku ultrarizična… Po čemu je to uprava DDJH zaslužila takav kredit? Koliki će uopće biti prihodi DDJH nakon što im istekne BOV, a koja je uopće perspektiva Ingre? Gdje im je tu business case?
Dakle, patka
pavlek, moj novac
Ne znam gospon je li vam uopće poznato da postoje dvije vrste ponuda za preuzimanje, jedna je dobrovoljna, a druga je obavezna. To nisam vidio u vašem vrlom citatu zakona.
eto ti cijeli čl.zakona pa uživaj:
DOBROVOLJNA PONUDA ZA PREUZIMANJE
Članak 10.
(1) Osoba koja nije obvezna objaviti ponudu za preuzimanje sukladno odredbama ovoga Zakona, a namjerava izvršiti preuzimanje, ponudu za preuzimanje može objaviti samo pod uvjetima i na način određen ovim Zakonom.
(2) U slučaju iz stavka 1. ovoga članka, osoba koja namjerava izvršiti preuzimanje obvezna je, bez odgode, o namjeri objavljivanja ponude za preuzimanje dostaviti obavijest Agenciji, ciljnom društvu, uređenom tržištu i multilateralnoj trgovinskoj platformi na kojem je odobreno trgovanje dionicama ciljnog društva, te istu bez odgode objaviti.
(3) Objavljivanjem obavijesti iz stavka 2. ovoga članka, za osobu koja namjerava izvršiti preuzimanje nastaje obveza objavljivanja ponude za preuzimanje pod uvjetima i na način određen ovim Zakonom.
(4) Obveza objavljivanja ponude za preuzimanje nastaje i u slučaju kada ponuditelj objavi obavijest koja ne sadrži podatke iz članka 22. stavka 1. točke 1., 2., 3. i 4. ovoga Zakona i/ili je objavi na drugi način, a iz objavljene obavijesti je razvidno da ponuditelj, samostalno ili djelujući zajednički, ima namjeru izvršiti preuzimanje ciljnog društva.
(5) U slučaju konkurentskih ponuda, ništetno je svako stjecanje dionica s pravom glasa ciljnog društva od strane budućega konkurentskog ponuditelja od trenutka objave namjere za preuzimanje prvog ponuditelja.
dostavom obavijest Agenciji, ciljnom društvu, uređenom tržištu i multilateralnoj trgovinskoj platformi za DDJH je nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje INGR
@ING
ne može biti patka nešto za što je odaslana službena obavijest na ZSE i pokrenuta cijela procedura…a hoće li oni ponuditi minimum od 5,97 kn ili više, ostaje za vidjeti. Ipak, danas trgovanih 370.000 dionica je respektabilna brojka pa ćemo vidjeti kako će se priča odvijati.
@ING
ne može biti patka nešto za što je odaslana službena obavijest na ZSE i pokrenuta cijela procedura…a hoće li oni ponuditi minimum od 5,97 kn ili više, ostaje za vidjeti. Ipak, danas trgovanih 370.000 dionica je respektabilna brojka pa ćemo vidjeti kako će se priča odvijati.
ali je zato gornja količina i Tsunami u slučaju prve nepovoljne vijesti… koja vreba il ne vreba…?